'Çocukların güvenli ve nitelikli eğitim hakkı gasbediliyor'

Kavacık Borsa İstanbul ilk ve ortaokulu velileri, okul bahçesindeki inşaata karşı topladıkları dilekçeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti.

17 Ocak 2018 10:01
Paylaş

İstanbul’da Kavacık Borsa İstanbul İlkokulu ve Ortaokulu velileri, dönem arasında okul bahçesinin bir kısmının başka bir kuruma tahsis edilmesine karşı İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Veliler, topladıkları dilekçeleri İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti.

Milli Eğitim önünde “Okul içinde okul istemiyoruz" pankartı açan veliler, "Okuluma dokunma", "Oyun alanıma dokunma", "Okul içinde okul istemiyoruz", "İkili öğretime hayır”, "Güçlü olan haklı değil", "Haklı olan güçlü" yazılı dövizleri taşıdı.

'ONARILMAZ ZARARLAR VERECEKTİR'

Veliler adına açıklamayı İpek Temel Gürbüz gerçekleştirdi. Gürbüz, Kavacık Borsa İstanbul ilkokulu ve ortaokulu, Kavacık mahallesinde okul öncesi ve özel eğitim dahil 983 ilkokul, 663 ortaokul olmak üzere toplam 1646 öğrenciye eğitim öğretim hizmeti vermekte olduğunu söyledi. İstanbul Valiliğine bağlı 'İstanbul Proje  Koordinasyon Birimi' tarafından 3 hafta önce okul önüne asılan tabelada geçici hizmet binasının 'İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlik Projesi' kapsamına alınarak yenileneceği ilan edildiğini ve inşaatın Şubat ayında başlayacağı belirten Gürbüz, "Bu yeni binanın ve okul arazisinin bu bölümünün başka bir kuruma tahsis edildiği asılan inşaat proje tabelasında görülmüştür. Okulumuzun arazisi içinde yapılması düşünülen bu proje hali hazırda eğitim gören okulumuz öğrencilerinin zaten yetersiz olan okul fiziki ortamını daha da daraltacak, eğitim öğretim hizmetlerine onarılmaz zararlar verecektir. Ayrıca eğitim dönemi ortasında başlaması planlanan inşaatın çocuklarımızın huzurunu bozacağı ve güvenliğini tehlikeye atacağı endişesi içindeyiz" dedi. Gürbüz, Prefabrik binanın inşaatının 4 yıldır bitmediği için misafir olarak eğitim gören Selahattin Karakaşlı İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin de ilkokul veya ortaokul bölümüne kaydırılması ve ikili öğretime geçilmesi söz konusu olduğunu ve bu durumda yaşları 5-11 arasındaki öğrenciler saat 14.00-19.00 arasında eğitim görebileceğini aktardı. 

ÇOCUKLARIN YAŞAYACAĞI OLUMSUZLUKLAR

Gürbüz madde madde çocukların yaşayacağı olumsuzluğu aktardı: 

* Okul öncesi eğitim hizmeti alan öğrenciler, Kavacık Borsa İlkokulu ama binasına taşınacağından, olumsuz etkilenecektir.

* Kavacık Borsa İstanbul İlkokulu öğrencileri ve Özel Eğitim öğrencileri, mevcut fiziki şartlarının daralmasıyla olumsuz etkileneceklerdir.

* Oyun çağı çocuklarının oyun alanları olan okul sahasının/bahçesinin kullanım alanı daralacak, öğrenci başına düşen metrekare azalacaktır.

* Öğrenci başına düşen metrekaredeki daralma güvenlik zafiyetine neden olacak ve öğrencilerin sağlığı ve güvenliği açısından tehlike oluşturacaktır. 

* Farklı gelişim özellikleri gösteren yaş gruplarının aynı ortam içinde olmasının önü açılarak ilkokul, ortaokul ve liselerin birbirinden ayrılmasının sağlandığı kanun değişikliğine aykırı bir şekilde öğrenciler için psiko-sosyal ve pedagojik açılardan olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

* Öğrenciler bu inşaat çalışması sebebiyle ikili öğretime geçmeleri halinde sene başında ücretleri peşin ödenen okul dışı zamanlarda gittikleri kurs, etüt ve sosyal faaliyet çalışmalarına katılamayacaklardır.

* İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin temasının engellenmesi için alınan önlemler ortadayken, Lise öğrencilerinin aynı çevre içinde olması, bu kadar fiziki yakınlık içine dahil edilmesiyle gelişim çağında olan tüm öğrenciler bu durumdan olumsuz etkileneceğinden güvenlik zafiyetine neden olacaktır.

'MİLLİ EĞİTİM KENDİ ARAZİSİNE SAHİP ÇIKMADI' 

"Projenin başlanmadan ve acilen iptalini istediğimiz dilekçelerimizi toplu olarak Beykoz Kaymakamlığı ve Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ulaştırmış bulunuyoruz" diyen Gürbüz, "Dilekçelerimizi verirken İlçe Milli Eğitim Müdürü ile yaptığımız görüşmede bu proje ile ilgili sorular sorduğumuzda bize “Proje bilgilerinin okula asılan proje tabelasına sehven yazılmış olduğu” cevabını vermiştir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü dilekçemize 16 Ocak’ta verdiği cevapta, dilekçemizde sormuş olduğumuz soruları yok saymış, Kurum Açma Kapama Yönetmeliği esasları doğrultusunda bir işlemin yapılıp yapılmadığı bize ifade edilmeden talebimizi görmezden gelmiş, öğrencilerin olumsuz etkilenmeyeceğine dair kanaatini belirtmiş ancak cevapta öğrencilerin ne tür bir dayanağa bağlı olarak etkilenmeyeceği ifade edilmemiştir" dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün kendilerine verdiği cevapta okul arazisinin 14440 m2 olduğu söyleyen Gürbüz, "Ada Parsel kayıtlarında yüzölçümü 14453 m2 olduğu görünen bu arazinin daha önce okul arazisinden kesilerek başka amaçlar için kullanıldığı Beykoz Belediyesi kayıtlarında görülmektedir. Cevapta iddia edildiği gibi okulun bugün kullanımında olan arazi 14440 m2 değildir. Gerçekte okul arazisinin kullanım alanının bu metrekarenin çok çok altında olduğu ada/parsel fotoğraflarında açıkça görülmektedir. Buradan Milli Eğitim’in kendi arazisine sahip çıkmamış olduğu da açıkça anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı. 

'EĞİTİM HAKKI GASP EDİLİYOR'

Gürbüz, proje ile Kavacık Borsa İstanbul İlkokulu ve ortaokulunun eğitim ve öğretim fiziki şartları daraltılmakta ve öğrencilerin adına kamusal yarar gözetilmediğini söyledi. Çocuklarının en temel hakkı olan güvenli ve nitelikli eğitim hakkının gasp edildiğinin altını çizen Gürbüz, "Bu bağlamda okulumuzun arazisinin daraltılarak başka bir kuruma tahsis edilmesini istemiyoruz" dedi.

Basın açıklamasından sonra veliler topladıkları dilekçeleri İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti. (İstanbul/EVRENSEL)
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Barış Vakfı: Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz

SONRAKİ HABER

Adana’da kaybolan 14 yaşındaki çocuk 6 gündür bulunamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa