17 Ocak 2018 07:18

Finlandiya’da gizli belgeleri yayımlama tartışmaları sürüyor

Finlandiya'da geçtiğimiz yıl gizli servise ait yayımlanan belgelerinin ardından başlatılan 'casusluk' tartışmaları sürüyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya Kriminal Polis Merkezi, Finlandiya istihbaratına ait gizli bilgileri yayımlayan Helsingin Sanomat gazetesi hakkında soruşturma başlatılmasına ve haberi yapan gazetecinin evinin basılmasına tepki gösteren gazeteci örgütleri polisin yaptığı baskını basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi. Evi basılan gazeteci de polisler hakkında yasal işlem yapılması için mahkemeye başvurdu. 

Geçtiğimiz yılın 16 Aralık günü Helsingin Sanomat gazetesinde Finlandiya gizli servisinin belgelerinin kaynak olarak gösterildiği bir makale yayımlandı. Gazeteciler Laura Halminen ve Tuomo Pietiläinen imzalı makale Finlandiya ordusunun Signal kurumunun Rusya’ya yönelik casusluk faaliyetlerini ele alıyordu.

Gizli damgalı bilgilerin yayınlanmasına ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, gizli bilgilerin gazeteye sızdırılmasının yasalara aykırı olduğunu ve bilgilerin yayımlanmasının Finlandiya’nın güvenliğine zarar vereceğini iddia etti. Ardından da Savunma Bakanı Jussi Niinistö, devlete ait gizli bilgilerin sızdırılmasının araştırılması için kriminal polis merkezine bildirimde bulunduklarını açıkladı.  

Finlandiya

HALKIN OLANLARI BİLME HAKKI VAR

Helsingin Sanomat’ın Redaksiyon Şefi Esa Mäkinen, kaleme aldığı makalesinde okuyucuların toplumda olanları bilme hakları olduğunu belirterek gizli belgelerin yayınlanmasını savundu. Hükümetin yeni bir yasayla Signal Gizli Haber Alma Merkezinin yetkilerini önemli ölçüde artırmaya hazırlamasına rağmen halkın ve milletvekillerinin yeterli bilgileri olmadığına dikkat çekti. Gazetenin yönetim kurulu da toplanarak Şef Redaktör Kaius Niemi’ye gizli belgelerin yayımlanmasında gazetecilik normlarına uyulup uyulmadığını araştırma görevini verdi. Niemi, haberin gazetecilik normlarına uygun olarak titizlikle incelendikten sonra yayımlandığı, ancak gizli haber alma örgütlerinin yetkilerinin arttırılmak istendiği bir dönemde yayımlandığı için tartışmalara yol açtığı değerlendirmesini yaptı.

BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK BİR SALDIRI

Haberin yayımlandığı gün polisin haberi yazan Gazeteci Laura Halminen’in evine baskın yapması, bilgisayar ve flash belleklere el koyması tartışma ve tepkilerin büyümesine yol açtı. Gazeteci örgütleri polisin yaptığı baskını basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak görürken, Sınır Tanımayan Gazeteciler Finlandiya Seksiyonu Başkanı Ilkka Nousiainen’in gizli belgelerin açıklanmasına karşı çıkmasına gazeteciler tepki gösterdi.

Örgütün yönetiminin, bir toplantı yaparak Nousiainen’in tutumunu eleştirmesi ve haberi yapan gazetecilere destek vermesinden sonra Nousiainen başkanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. 

Dün de Gazeteci Laura Halminen, polisin evini basıp arama yapmasının yasal dayanağı olmadığını belirterek mahkemeye başvurdu. Helminen’in Avukatı Kai Kotiranta da, polisin müvekkilinin cep telefonları, bilgisayar ve belgelerine el koymasının yasalara aykırı olduğunu söyledi. 
Sınır Tanımayan Gazetecilerin 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Finlandiya  Norveç ve İsveç’den sonra üçüncü sırada yer alıyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Kanal İstanbul, önce Marmara’yı sonra Karadeniz’i öldürür’

SONRAKİ HABER

Binali Erdoğan TRT’ye geri dönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...