17 Ocak 2018 06:43

Ordu Cezaevinde Kürtçe yasağı

Ordu E Tipi Cezaevi’nde Kürtçe yazıların verilmediği, Kürtçe mektupların engellendiği ve Kürtçe ezgilerle çekilen halaya ceza verildiği bildirildi.

Paylaş

Ordu E Tipi Kapalı Cezaevi’nden İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne mektup gönderen Şafi Kayıhan adlı tutuklu, yaşanan hak ihlallerini anlattı. Mektupta, daha önce cezaları bir yılın altında olan tutukluların ilçe cezaevlerine gitme haklarını kullanabildiğini dile getiren Kayıhan, ancak Ordu E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutukluların ne denetimli serbestlik ne de ilçe cezaevlerine gönderildiklerini söyledi. 

‘KÜRTÇE EZGİLERLE ÇEKİLEN HALAYA CEZA’

İçeriğinde Kürtçe olan hiçbir yazının kendilerine verilmediğini ve Kürtçe yazdıkları hiçbir mektubun da cezaevinden dışarıya gönderemediklerini söyleyen Kayıhan, “Bunun için İnfaz Hakimliği’ne başvurduk; ancak cezaevinin 'tercüman yok' gerekçesini haklı buldular. Birçok yazımsal çalışmalarımız Kürtçe olduğu için ciddi anlamda mağduriyetler yaşıyoruz" dedi. Disiplin cezalarının da yer yer arttığını ifade eden Kayıhan, “ Örneğin Kürtçe ezgiler eşliğinde halay çektiğimiz için 3 ay iletişimden men cezası alabiliyoruz. Ayrıca aldığımız herhangi bir disiplin cezamız henüz onaylanmadan sevk dilekçelerimiz disiplin soruşturması başlatıldığı için durdurulabilmektedir” ifadelerini kullandı.  

‘TEDAVİ SIRASINDA KELEPÇE’

Kayıhan, mektubunun devamında şunlara yer verdi: "Sağlık konusunda gecikmeli dahi olsa sevklerimiz çıkarılıp hastaneye götürülüyoruz. Ancak hastane teşekkül bakımından çok yoksun. Yani hastalarımız tam manasıyla tedavi olmamaktadır. Bu da belirttiğim gibi teknik bakımından eksikliklerin yanı sıra kimi doktorların yüzeysel veya ideolojik yaklaşıp görevini kötüye kullanmaları durumu da yaşanmaktadır. Muayeneye gittiğimizde bazı doktorlar kelepçelerimizin açtırılmasını istiyor; ama bazıları açılmasını istemiyor ve açtırmıyor. Bu nedenle bizler de bunu kabul etmeyerek geri geliyoruz. Örneğin, sırt ağrıları için ortopedik yatak, simit, ortopedik terlik, dizler için lastikli çorap gibi tedavide ihtiyaç duyduğumuz şeyler verilmiyor.” 

'TEK TİP ELBİSEYE TEPKİ 

Kayıhan mektubunun sonunda tek tip kıyafet uygulamasına da değinerek, "Ne olursa olsun buna karşı tavrımız nettir. Hiçbir koşulda kabul etmemiz söz konusu olamaz. Her zamanki gibi insanlık onuru kazanacaktır” dedi. (Van/MA)  
 

ÖNCEKİ HABER

Ruhani: ABD'nin kurmayı düşündüğü güç savaşı körükler

SONRAKİ HABER

Bakan Özlü: 87 bin asansörde kırmızı etiket var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa