17 Ocak 2018 05:45

Ahmet Türk'e saldırıyı kınayanlar 7 yıldır yargılanıyor

Ahmet Türk'e yönelik saldırıya tepki gösteren 18 kişi 7 yıldır yargılanıyor. Yargılananlardan 1 kişi ise ölmüş olmasına rağmen 1 yıl 3 ay ceza aldı.

Paylaş

Ahmet Türk'ün Samsun’da saldırıya uğramasına tepki gösteren 18 kişi 7 yıldır yargılanıyor. Yargılananlardan Ahmet Akbudak 2014 yılında vefat etmesine rağmen 1 yıl 3 ay cezaya çarptırıldı. 9 kişiye verilen ceza ise Yargıtay tarafından bozuldu.

Samsun’da 2010 yılında yumruklu saldırıya uğrayan Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk’e ilişkin Bitlis’in Ahlat ilçesinde 13 Nisan 2010 yılında düzenlenen basın açıklamasına katılan 18 kişi hakkında açılan dava 7 yıldır sürüyor. Basın açıklamasına katılan DTP Ahlat İlçe Başkanı Vedat Oruç’un da aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında 1 yıl sonra “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek, kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşünü düzenleyen ve yönetenlerden olmamakla birlikte bizzat toplantı ve yürüyüşte hazır bulunarak bu kişilerin hareketlerini paylaşmak” suçlamalarıyla Ahlat Asliye Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı.

9 KİŞİYE 12 YIL CEZA

Mahkeme, basın açıklamasına katılan parti yönetici ve üyelerinin de aralarında olduğu 18 kişi hakkında 2014’te karar verdi. Açıklamaya katılan, Necat Oruç, Besim Baycan, Vedat Oruç, Mehmet Atıf Yıldızlı, Alaattin Tokova, Nesim Ergin, Abdullah Yıldızlı, Ahmet Akbudak, Ahmet Demir'e toplamda 12 yıl üç ay hapis cezası verdi. Geriye kalan 9 kişinin cezasının ise hükmünün ertelenmesine karar verdi.

ÖLÜYE DE CEZA VERİLDİ 

Karara 2017 yılında Yargıtay 16. Ceza Mahkemesi tarafından bozuldu. Yargıtay, 9 kişi hakkında verdiği hükmün ertelenmesi kararını reddederken, ceza alan 9 kişiden biri olan Necat Oruç için ise “Verilen hükümlerde bir isabetsizlik görülmemesinden” cezayı olduğu gibi onadı. Kalan 8 kişi için de temyiz itirazını yerinde bularak yeniden yargılamaya karar verdi. Yargıtay’ın dikkat çektiği diğer bir nokta ise; davanın sürdüğü 2014 yılında yaşamını yitirdiği halde hakkında 1 yıl 3 ay ceza verilen Ahmet Akbudak isimli parti yöneticisinin öldüğüne dair kayıtların araştırmasından sonra kamu davasının düşülmesine yönelik kararı oldu. Yargıtay’ın 7 kişi hakkında verdiği yeniden yargılama kararından sonra ilk duruşma 4 Aralık 2017’de Ahlat Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. (Bitlis/MA) 
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan 5 Şubat'ta Papa'yı ziyaret edecek

SONRAKİ HABER

Radyo Ses Genel Yayın Yönetmeni Semra Özlü gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...