16 Ocak 2018 23:57

'Arfin operasyonundan Türkün de Kürdün de çıkarı yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin’e operasyon yapılacağı söylemine tepki gösteren Diyarbakırlılar, 'Bu savaştan Türkün de Kürdün de çıkarı yok' diyor.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetinin Afrin’e yönelik açıklaması ve ardından Hatay’dan top atışları yapılmasına ve ‘operasyon’ iddiasının ısrarla yeniden gündeme getirilmesini Diyarbakırlılar konuştuk.

Diyarbakır’ın işlek yerlerinden Ofis semtindeki Yüksek kahvedeki çay ocaklarındaki vatandaşlarla sohbet ettik. İnşaat İşçisi Suat Yakar Afrin operasyonunu doğru bulmadığını anlatıyor ve soruyor: “Bizim ne işimiz var Suriye’de?"

"Türkiye’nin sorunu varsa hep birlikte çözelim” diyen Yakar, “Savaş bize bir şey kazandırmaz. Her şey daha pahalı olur. Savaştaki amaç Kürt halkının bir yerde bir şeye sahip olmasını istememektir. Biz böyle anlıyoruz” diyor.

Trabzon’da inşaat işi yaptığını ve bir çok zorlukla karşılaştığını anlatan Yakar, “Kürt politikasında yapılan yanlışlar herkesin hayatını etkiliyor. ’90’lı yıllardan beri inşaat işiyle uğraşıyorum. Çözüm sürecinde işlerimiz daha iyiydi her şey normaldi. Ama süreç değişti bize yıllardır çalıştığımız kentte silah çektiler. Şimdi ise tedirgin olarak çalışıyoruz” şeklinde konuşuyor. Suat Yakar’la aynı masada oturan arkadaşları da ara ara sohbetimize dahil oluyorlar. Korkudan dolayı isimlerinin yazılmasını istemiyorlar. Onlar da savaşın, kimseye bir şey kazandırmayacağını anlatıyor. Türkiye’nin Afrin’e girse dahi rahatlıkla çıkamayacağını dile getiriyorlar.

‘SAVAŞ İŞSİZLİK VE AÇLIĞI ARTTIRIR’

Restorasyon işi yaptığını söyleyen Faruk isimli kişi korkudan dolayı soyadını vermek istemiyor. O da, savaşın yıkım ve felaket olduğunu anlatıyor. Türkiye’nin Afrin’e girmesinin doğru olmadığını anlatan Faruk, “Orada yaşayan mazlum bir halk var. Amaç Kürtlerin Akdeniz koridorunu kesmek istiyorlar. Ama uluslararası güçler Afrin’e girilmesine müsaade etmeyecek” diyor. Savaşın kazananının olmayacağını belirten Faruk, savaş olduğu takdirde ekonominin çökeceğini, altın ve dövizin yükselip, işsizlik ve açlığın artacağını da ekliyor sözlerine.

‘KİMSENİN ÇIKARI OLMAZ’ 

Kanun hükmünde kararnameyle görevinden ihraç edilen Sağlık Emekçisi Mustafa Yurt, Afrin operasyonunu AKP’nin kendi tabanını etkilemek için kullandığını dile getirerek şunları anlatıyor: “Baştan beri Kürt politikasında yanlış yapılıyor. Irak’ta, Suriye’de ve bizim bölgemizde sürdürülen politika doğru değil. Baskı ve şiddet politikalarıyla iktidarını sürdürmeye çalışıyorlar. Afrin’e girmesinde ülkenin bir çıkarı yok.Tamamen etrafında ki cephenin isteklerine uyuyor. Afrin’e girildi diyelim peki nasıl çıkacak? Cerablus operasyonu, Süleyman Şah Türbesi olayları ortada bunları unutmamak gerek. Bu savaştan ne Türkün ne Kürdün bir çıkarı yok. Kendini devam ettirmenin yolu savaş politikası” 

‘AFRİN’E NİYE GİRİYORUZ BİLMİYORUZ’

Dağkapı Meydanı’nda konuştuğumuz Uğur adlı  kişi de korkudan dolayı soyadının yazılmasını istemiyor. Afrin’le ilgili operasyon haberlerini televizyonda gördüğünü anlatıyor. Afrin operasyonunun ülkeye zarar vereceğini anlatan Uğur,  “Öncelikle vatandaşa anlatmalılar Afrin konusunda bizi ikna etmeliler. Niye Afrin’e girilmesi gerekiyor bilmiyoruz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Rusya’da sonucu belli bir seçime doğru

SONRAKİ HABER

İş cinayetlerinde 2017 rakamlarına bakış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...