İzmir’de 46 örgütten OHAL kaldırılsın çağrısı

İzmir’de 46 emek ve demokrasi örgütü yayınladığı metinle OHAL’in derhal kaldırılarak demokrasi ortamına geçilmesini istedi.

16 Ocak 2018 17:08
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ocak 2018 07:29
Paylaş

Metahan UD
İzmir

Birçok ilde OHAL’e karşı tepkiler büyürken, İzmir’de de 46 kurum bir araya gelerek “OHAL kaldırılsın” çağrısı yaptı.

Bakanlar Kurulu tarafından bir kez daha uzatılması beklenen OHAL kararı öncesi İzmir’de aralarında sendika, oda, siyasi parti, kent konseyi ve kitle örgütünün bulunduğu 46 kurum ortak açıklama yaptı. Ortak metni TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın okudu. OHAL’e karşı mücadelenin genişletilerek verileceğinin belirtildiği metinde OHAL’in hukuksuz keyfi ihraçlar, parlamentonun tasfiyesi, halk iradesinin gaspı, basının karartılması ve emek düşmanlığı olduğu vurgulandı. İmza metninin okunmasından ardından kurum temsilcileri birer konuşma yaptı.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN OHAL KALDIRILMALI’

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, OHAL'in medya üzerindeki etkisine değinerek “Tarafsızlığını yitirmiş, tek taraflı yazıların yer aldığı, propaganda aracına dönüşmüş bir medya ile karşı karşıyayız. Halkın haber alma hakkı elinden alınmış durumda. Gazeteciler keyfi bir şekilde tutuklama ve yargılamalarla tehdit ve baskı altında. Bu durumda Türkiye'de basın özgürlüğünden söz etmemiz mümkün olamaz. Basın özgürlüğü için OHAL bir an önce kaldırılmalıdır” dedi.

‘OHAL’İN GREV YASAKLARINI İŞÇİLER SOKAKTA YENECEK’

OHAL sürecinde 27'ye yakın grevin iptal edildiğini, 138 direnişin engellendiğini ve 2500 DİSK üyesi işçinin KHK ve kayyımlar tarafından işten çıkarıldığının bilgisini veren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da şunları söyledi: “Metal Fırtına’nın MESS’i titreteceği bu dönemde karşımıza OHAL çıkacak ama burada söz veriyoruz MESS'in direncini de OHAL'in direncini de işçiler sokakta yenmeye kararlı. KHK’ler ile taşeron belediye işçilerinin kadro hakkını gasp ettiler. Belediye şirketlerine geçişi bir lütuf olarak gösteriyorlar.  İşçiler bu konuda da kararlı. Ayrımsız, şartsız kadro talebinin peşini hiçbir zaman bırakmayacaklar. Onlar OHAL demeye devam ettikçe biz de ‘OHAL’e hayır’ demeye devam edeceğiz” KESK Şubeler Platformu üyesi Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç da OHAL ile işlerine son verilen kamu emekçilerinin durumuna değinerek 12 Mart ve 12 Eylül darbelerini kat ve kat aşan bir darbe süreci ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Kılıç “Bilimsel laik anadilde eğitim talebini savunmaya devam edeceğiz. Cemaatlere, tarikatlara karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘OHAL SAĞLIĞA DA ZARARLI’

TTB Merkez Komisyon Üyesi Prof. Dr. Funda Obuz da, OHAL’in sağlığa da zararlı olduğunu ifade ederek “Sağlık alanındaki ihraçların yanı sıra güvenlik soruşturmasına takılarak atanamayan sağlıkçılar var. Gelecek kaygısı yaşamaktalar. Bu yaşanan kaygı onları depresyona itmekte, intiharları tetiklemekte. Halkın da sağlık hakkı engelleniyor. Nitelikli sağlık hizmetine ulaşımda da sorunlar oluşuyor. Nitelikli akademisyenler görevlerinden edildi. Demokrasi olmadan sağlık da olmayacak” dedi.

‘TEK TİPE KARŞI DIŞARIDAN DESTEK VERİLMELİ’

TİHV İzmir Temsilcisi Çoşkun Üsterci de “AİHM'e başvurunun önünü kesmek için OHAL komisyonu kurdular. AİHM de bu aldatmacaya boyun eğdi. Ama bu komisyonun ne yapacağı belli değil, ne zaman değerlendirme yapacağı belli değil. OHAL KHK’leri tamamen denetim dışı. OHAL bugün kaldırılsa bile etkileri onlarca yıl sürecek. OHAL'de cezaevlerindeki hak ihlalleri de arttı. Son olarak önümüzde tek tip elbise dayatması var. Cezaevindeki tutuklular buna karşı direneceklerdir ama tek tipe dayatmasına dışarıdan da tepki gösterilmeli” dedi.

‘OHAL’İ YERELLERDE ANLATACAĞIZ’

İzmir Kadın Platformu adına konuşma yapan Nuray Öztürk de kadınlar olarak da OHAL'e dair itirazları olduklarını ifade ederek “OHAL döneminde kadına yönelik şiddet arttı. İzmir Kadın Platformu olarak OHAL'e karşı birlikte mücadelenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Eylemlerimiz ve açıklamalarımız devam edecek ama OHAL'e karşı mücadele sadece açıklamalarla sınırlı kalmamalı. Toplumun içinde büyük karşı koyuş ama yaratılan korku ikliminden dolayı alanlara çıkamıyorlar. Öyleyse biz gitmeliyiz. Bu yüzden yerellerde çeşitli çalışmalar yapmak kararı aldık” dedi.

‘OHAL KALDIRILSIN’ METNİNİ 46 KURUM İMZALADI

İmzacı kurumlar ise şöyle:

DİSK Ege Bölge Temsilciliği,

KESK İzmir Şubeler Platformu,

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu,

Türk Tabipleri Birliği,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti,

İzmir Kadın Platformu,

İHD,

TİHV,

ÇHD,

İzmir Dayanışma Akademisi,

İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği,

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri,

İzmir Demokratik Alevi Derneği,

ÖV-DER,

Onbeşler Birlik Ve Dayanışma Bilim Ve Kültür Derneği,

ODTÜ Ege Mezunlar Derneği,

Buca Evka-1 Kadın Kültürevi Derneği,

EGEÇEP,

TJA,

Konak Kent Konseyi,

Karaburun Kent Konseyi,

Buca Kent Konseyi,

Narlıdere Kent Konseyi,

Çeşme Kent Konseyi,

Seferihisar Kent Konseyi,

Karşıyaka Kent Konseyi,

Bayraklı Kent Konseyi,

Gaziemir Kent Konseyi,

Selçuk Kent Konseyi,

HDP,

CHP,

HDK,

Birleşik Haziran Hareketi,

EMEP,

SYKP,

İzmir Halkevi,

ESP,

HTKP,

SGDF,

SKM,

Yeşil Sol Parti,

Partizan,

Kaldıraç,

Sosyalist Meclisler Federasyonu,

Devrimci Parti,

Tutuklu Aileleri.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Nazım Hikmet Maltepe’de anıldı

SONRAKİ HABER

Tütün tarlasından kayak ve heykel derslerine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa