16 Ocak 2018 16:30

'Kürt edebiyatı daha fazla üreterek OHAL’le başa çıkabilir'

KHK ile kapatılan Tiroj Dergisi Diyarbakır Temsilcisi Reşo Ronahî Kürt edebiyatının da OHAL'den etkilendiğini ifade etti.

Paylaş

KHK ile kapatılan Tiroj Dergisi Diyarbakır Temsilcisi Reşo Ronahî, Mezopotamya Ajansına verdiği röportajda Kürt edebiyatının OHAL’den ciddi anlamda etkilendiğini ve bundan kaynaklı bir daralma yaşadığını söyledi. 

OHAL döneminde Kürt edebiyatçılara yönelik ciddi baskıların olduğunu dile getiren Ronahî, “Ben Amed’de yaşayan bir Kürt yazar olarak, orada herhangi bir etkinlik düzenleme şansımız yok. Düzenlemek istediğimiz etkinlikler polisler tarafından taciz ediliyor.” dedi. Ronahî, bu süreçten daha fazla üreterek ve daha fazla okurla bir araya gelerek başa çıkılabileceğini vurguladı.

İÇERİĞİNE DAİR TARTIŞMA YÜRÜTÜLMELİ

Kürt edebiyatında 2010 ile 2015 yılları arasında basılan kitap ve çıkarılan dergi sayısında bir artışın yaşandığını; ancak kendi içerisindeki üretim kalitesi açısından bir daralma yaşandığını aktardı. Daralmanın devlet baskısı ve OHAL süreciyle daha da arttığını ifade eden Ronahî, Kürt edebiyatının geldiği aşamada bir çıkışa ihtiyacı olduğuna dikkat çekti: “Kürtlerin edebiyatı ve sanatı bir aşama kaydetti. Kendi edebiyatlarının içeriğine, toplumcu gerçekliğine ve yapısına dair tartışmalar yürütmesi gerekir. Bu tartışmayı yürütürken mazlum edebiyatından, arabesk dilinden ve özellikle politik arabesk dilden uzaklaşmaları gerekiyor. Bunlar olursa Kürt edebiyatında devrimci bir yenileme yaşanabilir.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Canlı yayında kar duası yapıldı

SONRAKİ HABER

Nazım Hikmet Maltepe’de anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa