16 Ocak 2018 13:24

İsveç’te işçilere karşı patron-rakip sendika iş birliği

İsveç'te, İşçi Sendikaları Konferarasyonu, Göteborg liman işçilerine karşı patronlarla iş birliği yaptı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Üye oldukları Liman İşçileri Federasyonunun patronlar tarafından muhatap alınması için mücadele eden Göteborg liman işçilerine karşı bir başka sendikal birlik olan İsveç İşçi Sendikaları Konferarasyonu (LO) patronlarla iş birliği yaptı.

Batı İsveç Ticaret Odası ve Batı İsveç LO Bölge Temsilciliği, ortak açıklama yaparak limanda uzlaşma olmaması durumunda çok sayıda işçinin işinden atılacağı tehdidi savurdu. Açıklamada sendika ile işveren arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Göteborg limanında giriş çıkış yapan mallarda yüzde 20 oranında azalma olduğu belirtildi. Bu nedenle işçilerin işlerini kaybetme riski olduğu kaydedildi. 

LO ve Ticaret Odasının yaptığı açıklamaya Liman İşçileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Erik Helgesson, “Bu, bizim taviz vermemiz ve diğerlerin bu savaşımdan yara almadan memnuniyetle çıkması anlamına geliyor. Tüm taraflar uzlaşmaya hazır olmalı” diyerek tepki gösterdi. 
Öte yandan Liman İşçileri Federasyonunun iş sözleşmesi ve örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle APM Terminal işvereni hakkında açtığı davaya iş mahkemesinde başlandı. İş mahkemesinde işveren hakkında açılan dört ayrı dava bulunuyor.

Davalardan ilki işverenin Liman İşçileri Federasyonu ile sözleşme görüşmelerine katılmayı kabul etmeyerek sendika hakkını ihlal suçu işlemesini konu alıyordu. Mahkeme kararını şubat ayında açıklayacağını bildirdi.

SORUNLAR ÖZELLEŞTİRME SONRASI BAŞLADI

Mahkeme, ayrıca Liman İşçileri Federasyonunu Başkanı Peter Annarback’ın sendikal çalışmalar yaptığı sürede işverenin ücret kesintisi yapmasını da ele alacak. ETC gazetesine konuşan Annarback, limanın belediyeye bağlı şirket tarafından işletildiği sürede her hangi bir sorun yaşamadıklarını limanın APM Terminal şirketine devredilmesinden sonra anlaşmazlıkların çıktığına dikkat çektikten sonra, “İsveç’in diğer taraflarındaki işverenlerle bir sorun yaşamıyoruz ama APM Terminal her istediğini yapacağını sanıyor” diyerek işverenin tutumuna tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Karabük’te sendikalaşan 38 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Netanyahu: Abbas bize hizmet ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...