16 Ocak 2018 12:46

Et Sudan’dan, balık Somali’den

Türkiye’nin, Afrika ülkesi Sudan’dan ucuz et ithal etmesinin ardından, şimdi de Somali’den balık ithalatı için kollar sıvandı.

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya

Türkiye’nin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığı ile yaklaşık 30 bin hektar (300 bin dönüm) arazi kiraladığı Sudan’dan ucuz kırmızı et ithal edebileceği tartışmaları soğumadan şimdi de bir başka Afrika ülkesi olan Somali’de balıkçılık yapması gündeme geldi.

ANLAŞMA İMZALANDI

Hint Okyanusu ve Aden Körfezi’ne kıyısı olan Somali ile Türkiye arasında yapılan bir anlaşma ile Türkiyeli balıkçıların bu ülkede avlanmalarının önü açıldı. Türkiye ile Somali arasında, balıkçılık ve kültür balıkçılığına ilişkin mutabakat zaptı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Somali Balıkçılık ve Su Kaynakları Bakanı Abdirahman Abdi Hashi tarafından imzalandı. 

Bakanlığın toplantı salonunda düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Fakıbaba, balıkçılık alanında imzalanan anlaşmanın her iki ülke için de faydalı olacağını savunarak, “Bu anlaşmadan sonra farklı alanlarda da anlaşmaların devam edileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. 
Somalili Bakan Hashi ise balıkçılık alanında bugün bir ilk olan anlaşmanın onurunu yaşıyorum. Birçok alanda takip edecek iş birliklerinin başlangıcı olur umarım” dedi.

İmzalanan anlaşma kapsamında, Türkiyeli balıkçıların Somali kara sularında avcılık yapma imkanına kavuşacağı kaydedilirken, özel şirketlerin karşılıklı anlaşma yaparak uluslararası balıkçılık ve denizcik hukukuna uygun olarak balıkçılık yapabilecekleri belirtiliyor.

SOMALİ KIYILARI SİLAHLI DENİZ KORSANLARIYLA ANILIYOR

Somali kıyıları uzun yıllardır deniz korsanlarıyla gündeme geliyor. Uluslararası deniz trafiğinin korkulu rüyası haline gelen Somalili silahlı korsanlar, aralarında Türk bandıralıların da bulunduğu gemilere saldırarak fidye için insan kaçırmalarıyla gündeme gelmişti. Somali kıyılarında ava çıkmaları beklenen Türkiyeli balıkçıların halen devam eden bu sorundan nasıl etkileneceği ise merak konusu oldu. Somali deniz korsanları, 2017 yapımı Dabka adlı filme de konu olmuştu. Amerikalı Yönetmen Brayn Buckley’in yönettiği filmde, Al Pacino, Melanie Grıffıth, Evan Peters ve Barkhad Abdı gibi oyuncular rol aldı.

ÖNCEKİ HABER

520 gazeteciye 3 bin 672 yıllık hapis tehdidi

SONRAKİ HABER

Çiftçiye kuraklık uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...