16 Ocak 2018 11:54

HDP Milletvekili Altan Tan’a 15 yıl hapis istemi

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın 'örgüt üyeliği' iddiasından 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılması talep edildi.

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan hakkında açılan davada mütalaasını açıklayan savcı, Tan’ın “örgüt üyeliği” iddiasından 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan hakkında siyasi parti faaliyetleri kapsamında 2011 yılında katıldığı 4 yürüyüş, basın açıklaması ve cenaze töreni nedeniyle 2 defa “örgüt propagandası yapmak” ve 2 defa “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” iddiasıyla açılan davanın 6’ncı duruşması Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davaya Tan katılmazken, avukatı hazır bulundu. Duruşma savcısı, davanın esası hakkında hazırladığı mütalaasını açıkladı. Tan’ın bir çatışmada yaşamını yitiren PKK’li Kenan Topdemir için Maraş’ta 23 Nisan 2011 yılında düzenlenen cenaze törenine katılarak “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüt üyesi olmak” ve “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek” suçlarını işlediğini savundu. 
 
Savcı, Tan’ın, Şırnak’ın Uludere ilçesinde 2011 yılında çıkan çatışmada yaşamını yitiren 12 PKK’li için 16 Mayıs 2011’de Diyarbakır’da düzenlenen protesto yürüyüşüne katılarak, “örgüt propagandası yapmak” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarını işlediğini ileri sürdü. Savcı, milletvekilli genel seçimleri öncesinde 4 Haziran 2011’de Diyarbakır’daki İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılan Tan’ın “örgüt propagandası yapmak” suçunu işlediğini iddia etti.
 
Savcı, Tan hakkında 2 defa “örgüt propagandası yapmak”  ve 2 defa “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarını 2012 yılından önce işlediği gerekçesiyle bu suçların 6352 sayılı kapsamında kaldığını belirterek,  Tan hakkında bu suçlar yönünden kovuşturmanın ertelenmesi yönünde karar verilmesini talep etti. Savcı, Tan’ın 23 Nisan ile 16 Mayıs 2011 tarihlerinde katıldığı cenaze töreni ve mitingler nedeniyle “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek örgüt üyesi olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Mütalaaya karşı söz alan Tan’ın avukatı, esas hakkındaki savunmaları için süre talep etti.
 
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın esası ve mütalaaya karşı savunma yapması için Tan’ın avukatına 30 Ocak’a kadar süre vererek, duruşmayı erteledi. (Diyarbakır/DHA)

ÖNCEKİ HABER

EMEP'in ‘OHAL kaldırılsın’ bildirisine OHAL yasağı!

SONRAKİ HABER

Is Erdoğan trying to increase tension with the threat of a military operation?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...