13 Ağustos 2012 10:38

Antep’te işçilerin birliği patronlara korku saldı

Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde direnişler artarak devam ediyor. Gürteks, Canan Tekstil, Motif İplik, Gür İplik ve Zeki Mensucat’ta işçiler haklarını alana kadar mücadele etmekte kararlı. İşçilerin bu kararlığı Başpınar’da patronları korkutuyor. Başpınar’da faaliyet yürüten 30 tekstil işvereni, Valilikte bir a

Antep’te işçilerin birliği patronlara korku saldı
Paylaş
Cumali Akkaş - İnanç Yıldız

PATRONLARIN TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

Patronlar, işçilere 875 TL ücret ve yılda iki kere 10 yevmiye ikramiye vermek için anlaştı. Ancak işçiler sunulan teklifi kabul etmeyip ortak taleplerinin karşılanmasını istedi. İşverenler kararlarını Gürteks işçi temsilcilerine bildirdiler. Temsilciler de işçilere durumu aktardı. İşçiler taleplerinden vazgeçmemeleri gerektiğinde karar kıldılar. Daha sonra Gürteks işvereni ve Sanko Holding’in patronu Konukoğlu işçilere seslenmek istedi. Fabrika önüne ses düzeni kuruldu ve işverenlerden önce mikrofonla işçilere seslenen güvenlik şube müdürünün, direnişi bırakıp çalışamaya başlamaları için patronlardan daha çok çaba sarfetmesi dikkat çekti. Güvenlik Şube Müdürü, eğer iş başı yapmazlarsa işverenlerin işyerlerini kapatıp yurtdışında işyeri açacağını söyledi. Gürteks Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Özkaya, işçilere 875 TL maaş yılda iki kere verilmek on yevmiye ikramiye vermeyi karar aldıklarını söyleyerek işçilere kabul edip etmediğini sordu. İşçiler bu şartları kabul etmediklerini belirttiler.

KENDİ İŞÇİSİ NEVERMİYOR BİZE Mİ VERECEK?

Gürteks yönetim kurulu başkanı Özkaya’nn ardından Antep’teki fabrikalarında 4 bine yakın işçisi olan Sanko Holding patronu Abdülkadir Konukoğlu söz aldı. Konukoğlu, konuşmasında işçilerin işverenlerin teklifinin kabul etmelerini yoksa işverenlerin fabrikalarını kapatma kararı aldıkları tehdidini savurdu. İşçilere işe başlamaları için adeta yalvaran Konukoğlu, yevmiyeleri kendi çabaları ile aldığını, işverenler vermezse kendi cebinden vereceğini iddia etti. Bazı işçiler ise Konukoğlu’nun konuşmasına “Kendi işçisine vermiyor bize mi verecek?​” diye tepki gösterdi. “İşçilere bayram öncesi perişan olmayın içeri girin” diyerek ikna etmeye çalışan Konukoğlu’nun çabaları cevap görmedi. İşçiler daha önce dile getirdikleri taleplerinin kabul edilmesini isteyerek direnişlerine devam etme kararı aldılar. İşçiler, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları atarak kararlılıklarını gösterdiler.

NAKSAN’DA İŞÇİLER KANSER OLUYOR

İşçilerin teklifi kabul etmemesi sonrasında polisin tutumu da sertleşti. İşçilere yaptıkları eylemin yasa dışı olduğunu söyleyen polis, işçilerin eve gitmesi telkininde bulundu. İşçiler bunu kabul etmedi. Bazı işçilerin ise işverenin adamları tarafından zorla işyerine sokulmak istenmesi dikkat çekti. İşverenler Canan Tekstil önünde de işçilere benzer konuşmalar yaptılar. Burada da Abdülkadir Konukoğlu ile Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, işçilere işverenlerin teklifini kabul etme çağrısında bulundular. İşçiler Cahit Nakıboğlu’na “Senin fabrikanda işçiler kanser oluyor, bel fıtığı oluyor. Sen bize akıl vereceğine önce kendi fabrikanda işçilerin koşullarını düzelt sonra gel bize akıl ver” diyerek tepki gösterdiler. (Gaziantep/EVRENSEL)


KONUKOĞLU KENDİ İŞÇİSİNDEN KORKUYOR

İşverenlerin açıklamalarına işçiler tepki gösterdi. Gürteks işçisi Mehmet Bozgülen, Başpınar’da ilk ikramiyeyi kaldıranın işçileri rezil edeninde Konukoğlu olduğunu söyledi. İşverenlerin verdikleri zamla işçilerin nasıl geçineceğini soran Bozgülen, “200-300 lira kira parası veriyoruz. Su elektrik 400-500 lirayı buluyor. 2 tane çocuk okutsa bu adam ne yapacak. Neyle geçineceğiz. 30 adam biraya gelmişiz diyor. 100 tane olsanız ne yazar. Metin beye demiş ki ağam yazık günah bayramda bir ikramiye verelim. 10 yevmiye al senin olsun. 10 yevmiye istemiyoruz. Olan hakkımızı istiyoruz. Kendi işçisi de ayaklanır diye korkuyor. Buraya beni seni düşünerek gelmiyor. Kendi işçisinden korkarak gelmiş buraya anlatıyor derdini. Buraya bizi düşündüğü için gelmedi. Kendi işçileri de iş bırakır diye geldi. Burada 3.5 kilo bulgur simit vererek fakir fukarayı kandırıyor bu adam. Devlete karşı ben şunu yapıyorum bunu yapıyorum diyor. İşçiye sen ne yaptın? Ev mi verdin evlendirdin mi? İşçinin hepsi aç kardeşim. 700 lira geçinmek kalmadı artık” diye konuştu.


PATRONLARA KANMAYACAĞIZ

Canan Tekstil işçisi Mustafa Karakurt ise işverenlerin çabasının Başpınar’ın ayaklanmaması için ortalığı kapatmaya çalışmak olarak niteledi. İşverenlerin birbirlerine destek olduğuna dikkat çeken Karakurt, “2002’de ikramiye kaldırılmasından sonra biz mağdur olduğumuzu söyledik. 2002’de ikramiye bölündükten sonra 40-50 TL gelmesi gereken zamlar 30 TL yansıdı. Her yıl ki zamlarda bu erimeye devam etti. Şuan 780 TL alıyoruz” dedi. Zenginlerin zenginliklerini katladığını ifade eden Karakurt, işçilerin ezildiğini, küçüldüğünü, borçlarının ise büyüdüğünü söyledi. 4 günden beri fabrikanın önünde direnişte olduklarını aktaran Karakurt, “Bir tane Allahın kulu gelmedi. Sizden başka hiçbir medya gelmedi. Ne bir belediyenin çadırı geldi. Tam bir orman kanunu içinde yaşıyoruz. Büyük patronlar bir araya gelerek bayram harçlığı vererek kandırmaya çalıştılar. Ama buna kanmayacağız. Hakkımız verilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


YEREL BASIN İŞÇİYİ ZOR GÖRDÜ

GAZİANTEP Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) fabrikalardan iş bırakma haberleri gelirken, Gaziantep’teki yerel basının tutumu ise işler acısı durumda. Son bir haftadır Şireci, Gürteks, Güriplik, Canan Tekstil, Meltem Tekstil, Motif İplik fabrikalarında işçilerin düşük zammına karşı iş bırakma haberleri geliyor. İşçiler iş bırakırken, neden iş bıraktıklarına dair seslerinin duyulmasını isterken, bazı yerel basında çıkan haberler işçilerin seslerinin duyulmasını engellemek üzere oluyor. Güneş Gazetesinin birkaç gündür sür manşetine çıkan ve işveren ağzında yazılmış bir şekilde İHA mahreci ile “İşçileri kim örgütlüyor”, “Kim bu provatörler, terör bağlantılı mı?​” haberleriyle birlikte verilen fotoğrafta yıllardır Antep’te sendikacılık, siyasi faaliyet yürüten ve herkesin tanıdığı kişiler hedef gösterilerek, provokatör olarak lanse ediliyor.

SENDİKACILAR PROVOKATÖR OLDU

Provokatörler olarak gösteren fotoğrafdaki kişiler, direnişte olan işçilere destek ziyaretine gelen ve Antep kamuoyunda tanınan sendikacılar, meslek örgütleri temsilcileriydi.   Yine işçilerin Şireci Tekstil başlayan iş bırakmaları, İHA kaynak gösterilerek  yerel basında “İşçilerden davullu zurnalı iş bırakma eylemi”, “İlginç eylem gibi” başlıklarla verildi. İşçilerin iş bırakmaları yoğunlaşınca yerel basında işçilerin eylemlerini görmek durumda kalarak, Hakimiyet, Referans gibi yerel gazeteler haberinde “Yüzlerce işçi grevde” dedi. Metropol gazetesi, “İşçiler haklarının verilmesi için direniyor”, Gaziantep27 “Organizede neler oluyor?​” derken, Ekpres, “OSB’de işçi baharı” dedi. Bazı gazetelerin ise işçilerin seslerine hiç kulak vermediği dikkat çekti. İşçiler kendi aralarında neden Antep kanallarının ve gazetelerinin eylemlerine destek olmadıklarını tartışıyorlar. İşçiler bu tartışmalarında işverenlerin bazı gazete ve televizyonları baskı altında tuttuğu için işçilerin eylemlerine gelmediklerini konuşuyorlar. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antep işçileri bizleri de heyecanlandırdı

SONRAKİ HABER

Yol çalışmasındaki tedbirsizlik can alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...