16 Ocak 2018 08:25

TMMOB İzmir İKK: Yaşanan olay rantın olduğunun acı kanıtıdır

TMMOB İzmir İKK, Karabağlar’da inşaat firmasının kazıp bıraktığı içi su dolu çukura düşen 2 çocuğun yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde İzmir'in Karabağlar ilçesinde, toplu konut yapılan arazide inşaat firmasının kazıp bıraktığı 1,5 metre derinliğindeki içi su dolu çukura düşen ve yaşamını yitiren 2 çocuğun ölümüne ilişkin TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) yazılı açıklama yaptı. 

Yapılan açıklamada, "Facia, İstanbul merkezli bir firmanın, kentsel dönüşüm alanına yönelik yol çalışması kapsamında açtığı çukurda, tedbirsiz ve yaşama değer vermeyen yaklaşımın bir sonucu olarak gerçekleşmiştir. Yaşanan olay, kentsel dönüşüm projelerinin odağında daha iyi, sağlıklı, güvenli yaşam alanları yaratmanın değil, rantın olduğunun en acı kanıtlarından biridir" denildi. 

İNŞAAT ALANINDA HİÇ BİR ÖNLEM ALINMAMIŞ

Olayın ardından İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu'nun alanda bir inceleme yaparak tespitlerde bulunulduğu yazılan açıklamada, "Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği’nde belirtilen hiçbir önlemin alınmadığı, şantiye alanının çevrilmediği, inşaat sahasına giriş ve çıkışlarında herhangi bir görevlinin bulunmadığı, kazı alanının çevresine bariyer konulmadığı, kazının üzerinin kapatılmadığı görülmüştür. İnşaat alanında hiçbir uyarıcı levha veya ikaz bandına rastlanmamıştır. Oysa yönetmelik der ki, kazı alanına insanların düşmesini önlemek için tedbirler alınmalıdır. İş saatleri dışında bölgede çocukların bulunması ve herhangi bir şekilde yaralanmaları ihtimaline karşı gerekli tedbirler alınmalıdır” denildi.  

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ALANINDA DÜZENLEME YAPILSIN

2012 yılında yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na rağmen özellikle inşaatlarda ölümlü kazaların artmakta olduğu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2017 yılında iş cinayetlerinde 2.006 işçinin yaşamını yitirdiği hatırlatılırken, yasa ve uygulamaların kazaların önlenmesine değil, daha çok kazalar olduktan sonra sorumluların bulunmasına yönelik olduğu ifade edildi. "TMMOB İzmir İKK olarak, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanında düzenlemelerin yapılması ve tedbirlerin alınması, rantı değil, güvenli ve sağlıklı bir yaşamı odağına alan bir çalışma anlayışının hâkim olması doğrultusunda çabalarımızı sürdüreceğimizi ve aksaklıkların takipçisi olacağımızı belirtiriz" denildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dilek Özçelik'in ismi Trakya'da yaşayacak

SONRAKİ HABER

Cedi Osman: LeBron James ile oynamak büyük şans

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...