Enis Berberoğlu duruşması 13 Şubat’a ertelendi

MİT TIR'ları davasının ikinci duruşması sona erdi. CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutukluluğunun devamına karar verildi.

16 Ocak 2018 07:09
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ocak 2018 08:37
Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul 

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntüleri Can Dündar'a verdiği iddiasıyla İstinaf Mahkemesi’nde yeniden yargılanması yapılan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun duruşması 13 Şubat’a ertelendi. Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün duruşma sonrasında yaptığı basın açıklamasında, eksik olan hususlar tamamlandığı taktirde 13 Şubat’ta karar çıkabileceğini söyledi. Ergün, beraat beklediklerini de ifade etti. 

İstanbul Bölge Adliyesi 2’inci Ceza Dairesi’nde dün görülen davanın üçüncü duruşmasına CHP’li vekil Enis Berberoğlu tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevi’nden SEGBİS bağlantısı ile katıldı. Berberoğlu’nun önceki duruşmaya kelepçelenerek getirildiği için bu duruşmaya SEGBİS ile katılmayı tercih ettiği öğrenildi. Mahkeme heyeti geçtiğimiz celse “kamu güvenliği” gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdiği için salonda yalnızca Berberoğlu’nun avukatları hazır bulundu. MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin “devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Berberoğlu, İstinaf Mahkemesi’nin hükmü bozma kararının ardından yeniden yargılanmaya başlamıştı. 

AVUKATLAR DOSYAY HTS RAPORU SUNACAK

İstanbul Bölge Adliyesi 2’inci Ceza Dairesi’nde görülen davanın ilk duruşmasının ardından mahkeme heyeti değiştirilmişti. Heyetteki değişiklik, dün görülen duruşmanın tutanağına da geçirildi. Duruşmada, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dinlenen bir şüphelinin ifadesini dosyaya sunan Berberoğlu'nun avukatları, ifadede adı geçen uzman çavuş hakkında herhangi bir soruşturma ya da dava olup olmadığının sorulmasını istediler. Avukatlar ayrıca gazeteci Can Dündar ve Berberoğlu’nun suçlamaya konu edilen gün buluşmadıklarını belirterek, tespiti için HTS kayıtlarına ilişkin bilirkişi raporu aldırılmasını talep etti. Ara karar oluşturan mahkeme heyeti, Adana'da yürütülen soruşturmadaki şüpheli hakkında soruşturma ya da dava olup olmadığının sorulmasına hükmetti. HTS kayıtlarına ilişkin bilirkişi raporunu reddeden mahkeme, raporu Berberoğlu'nun avukatlarının alması durumunda kabul edeceğini belirterek, avukatlara bilirkişi raporu sunmaları için bir ay süre verdi. Berberoğlu'nun tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 13 Şubat'a erteledi. 

‘BERAAT BEKLİYORUZ’

Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün ile CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay duruşmanın ardından İstanbul Bölge Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Gürsel Tekin, Gamze Akkuş İlgezdi, Dursun Çiçek, Sezgin Tanrıkulu, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Zeynep Altıok ve CHP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Burkay Düzce ile Cumhuriyet Gazetesi çalışanları Musa Kart ve Mustafa Kemal Güngör katıldı. Açıklamada konuşan Avukat Murat Ergün,  Berberoğlu lehine olabileceğini değerlendirdiği eksik iki hususun tamamlanması durumunda, 13 Şubat’a ertelenen duruşmadan karar çıkabileceğini söyledi. Savcılığın esas hakkındaki mütalaasını daha önce verdiğini hatırlatan Ergün, dosyaya gelecek olan yeni belge ve bilgiler doğrultusunda Berberoğlu’nun masumiyetinin ortaya çıkacağını ve beraatle tahliye edileceği yönünde kanaatleri olduğunu belirtti. Yargılama gizli olduğu için eksik husulara ilişkin detaylı bilgi vermeyen Ergün, “Enis Berberoğlu’nun savunmasının ayaklarını yere değdiren ve savunmanın haklılığını ortaya çıkaran bir bilirkişi raporu savcılık yazışması gelecek” dedi. 

‘YARGI ÜZERİNDEKİ GÖLGENİN KALKACAĞINA İNANIYORUZ’

Ergün’ün ardından konuşan CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay ise şöyle konuştu: “13 Şubat’ta adaletin tecelli edeceğine yürekten inanıyoruz ve bağımsız mahkemelere güvenmek istiyoruz. 13 Şubat’ta yargı üzerindeki gölgenin kalkacağına ve insanların ‘her şeye rağmen mahkeme var’ diyeceği bir kararın çıkmasını bekliyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'OHAL mağdurlarının yüzde 65'i işsizlikle yüz yüze'

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem davasında toplam 9 yıl 9 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...