'OHAL mağdurlarının yüzde 65'i işsizlikle yüz yüze'

Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Gündeminde OHAL ve KHK'lerin milyonlar üzerinde yarattığı mağduriyet vardı.

16 Ocak 2018 09:41
Paylaş

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun Erdoğan tarafından hedef gösterilmesiyle ilgili sözü Kaftancıoğlu’nun kendisine bıraktı ve şöyle dedi: Arkamdan dedikodu yapma. Ne diyeceksen çık yüzüme söyle.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün grup toplantısında partisinin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’yu hedef gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdi. “İl başkanımız bugün yanıt verecek” diyen Kılıçdaroğlu, “Ama benimle ilgili bölümü de var. Horoz dövüştürmüyoruz burada. Arkamdan dedikodu yapma. Ne diyeceksen çık yüzüme söyle. Bütün televizyonlar emrinde. Dünyadan korkmuyor Bay Kemal’den korkuyor” dedi.

'BİZ BU COĞRAFYAYI BARIŞ DENİZİNE ÇEVİRMEK İSTİYORUZ'

Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun öneminin altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz bu coğrafyayı barış denizine çevirmek istiyoruz. Petrolün tarihini ve bölgedeki etkisini kavrayamayanlar bölgeyi yönetme iddiasında bulunamaz" dedi. Amerika, Rusya, İran ve Türkiye başta olmak üzere bölgedeki aktörlerin Ortadoğu'da barışı hakim kılmak için çalışması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, bölgedeki en önemli aktör olan Türkiye'nin silah göndererek büyük bir yanlış içine düştüğünü, Amerika'nın da aynı yanlışı yaptığını idafe etti.

"Dış politikada 3 hamle sonrasını görmezsen batağa saplanırsın" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin şu anda bulunduğu pozisyon budur" diye konuştu. Dış politika hamaset edebiyatı yapılacak yer değildir. "Dış politika hakkında konuşacaksan 9 boğumu aıp da konuşacaksın. Gazze'ye gidecektin, kaç senedir gideceksin buyur git. Rakka'ya gideceksin, buyur git" diyen Kılıçdaroğlu, dış politikanın hamasetle değil bilgiyle yürütülebileceğini söyledi.

16 OCAK BASIN ONUR GÜNÜ

Bugünün 16 Ocak Basın Onur Günü olduğunu hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "Medya halk adına otoriteyi denetler. O yüzden otoriter yönetimler medyadan hoşlanmaz, onların özgürlüğünü kısıtlar, kendi söylediklerini yazmalarını isterler. Malesef Türkiye'de iktidar, medyayı böyle kullanıyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Medya memleketin sorunlarını yazacak. Çiftçinin sorununu niye yazmıyor? Zarar eden çiftçinin cirosundan yüzde 4 vergi kesiliyor, medya bunu da yazacak. Benzinliğe gittiniz, depoyu doldurdunuz, bunun yüzde kaçı vergi, bunu da yazacak" diye konuştu.

OHAL, KHK'LER, MAĞDURLAR VE ADALET

15 Temmuz Darbe Girişimi hakkında herkesin CHP'nin tavrını bildiğini belirten Kılıçdaroğlu, uygulanan OHAL'le pek çok insanın mağdur edildiğini anlattı ve raporlardan bilgiler paylaştı.

OHAL mağdurlarının yüzde 65'inin işsizlikle yüzyüze kaldığını belirten Kılıçdaroğlu, KHK'lerle işinden edilenlerin önemli bir kısmının haksız yere mağdur edildiğine dair örnekler sundu. OHAL mağdurlarının, işsiz, güvencesiz kaldığını, mahalle baskısı ile yüzyüze olduğunu pek çoğunun intiharın eşiğine geldiğini belirtti. Gazetecilere seslenen Kılıçdaroğlu "Yaz kardeşim yaz, Kılıçdaroğlu dedi yaz, 20 Temmuz'da bu ülkede bir sivil darbe yapıldı, 1 milyon yurttaş mağdur edildi. Neden yazmıyorsun? Bunu da yazacaksın" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, 21 Temmuz'da Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilcisi'nin Birleşmiş Milletler'e dilekçe vererek, Türkiye'nin adil yargılamaya dair anlaşmayı askıya aldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, "Bu ne demek, ben adil yargılama yapmayacağım demek, işkence yapacağım, kötü muamele yapacağım demek" diye konuştu.

Türkiye'yi Nazi Almanyası'na benzeten Kılıçdaroğlu, "Hitler'in hukuk danışmanı hakimlere bir yazı göndermişti, 'Bir karar verirken Führer olsa ne karar verirdi diyeceksiniz' demişti. İşte Türkiye'nin hâli bu" diye konuştu. Kılıçdaroğlu konuşmasında, Ankara'daki beyefendilerden gelen talimatla tutuklandığını iddia ettiği tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'ya selam gönderdi.

İktidarın etkisiyle hakimlerin Anayasayı, Anayasa Mahkemesini dinlemeden kararlar aldığını belirten Kılıçdaroğlu, yaşananın darbe dönemlerine özgü bir uygulama olduğunu belirtti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna seslenen Kılıçdaroğlu, bu duruma karşı niye toplanmıyorsunuz, neden bu hukuksuzluklara göz yumuyorsunuz, Ankara'dan talimat mı bekliyorsunuz, bunlara karşı toplanmayacaksanız o koltuklarda yeriniz yok, bırakın o koltukları" dedi.

ENİS BERBEROĞLU DAVASI

Enis Berberoğlu davasının bugün görüldüğünü belirten Kılıçdaroğlu: “Tutukluluğa devam kararı verildi ve ertelendi. Berberoğlu'na selamlarımızı gönderiyoruz. Ankara'daki beylerin arzusu üzerine esir olarak tutulduğunu da iyi biliyoruz. Mahkemenin kararları iktidarın hoşuna gitmediği için 2 hakim değişti.

Bylock kullandı diye 11 bin kişi ya hapse atıldı ya da görevlerinden alındı. Ergenekon ve Balyoz'da da aynı sorun yaşandı. Ergenekon ve Balyoz'da yaşanan dram bugün de yaşanmaktadır. İtibarlarının iade edilmesi lazım. Her yerde ve her zaman söylüyorum.

AYM'NİN HAK İHLALİ KARARI

Tutuklu gazeteciler hakkındaki AYM kararları üzerine konuşan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Her darbe döneminde yargı çalışmaz, bu darbe döneminde de yargı çalışmıyor. Mehmet Altan ve Şahin Alpay kararları... AYM bir karar verdi. Alt mahkeme "ben senin kararına uymam" diyor. Ben gücümü nereden alıyorum, siyasi otoriteden alıyorum. Adın AYM'ymiş, "saray talimat verdi, ben ona aynen uyacağım." Bu kararı veren hakimlere sesleniyorum. Siz yarın çocuklarınızın yüzüne bakamayacaksınız. Böyle bir sistemin içinde Anayasa askıdaysa hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Darbe dönemlerinde anayasa askıda olur. HSK'ya bir seslenmek isterim. Bylock dolayısıyla iki hakim karar vermişti. Dedikleri için sürüldüler. Anayasay dinlemeyen, AYM'yi dinlemeyen hakimlere siz ne yapacaksınız, niye toplanmıyorsunuz, niye karar vermiyorsunuz. O zaman o koltukları terk edin. Adalet dağıtmayacaksanız, adalete ihanet etmeyin” (Evrensel WebTV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Freedom House: Türkiye’yi özgür olmayan ülkeler arasında

SONRAKİ HABER

Enis Berberoğlu duruşması 13 Şubat’a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...