16 Ocak 2018 05:42

Bakanlık hasta tutuklu için yapılan 8 başvuruyu da reddetti

Tutuklu Seyran Demir için "Denetimli serbestlik" talebiyle 8 kez başvurulan Adalet Bakanlığı başvuruların tamamını reddetti.

Paylaş

Fethi BALAMAN

Durumu günden güne kötüleşen hasta tutuklu Seyran Demir için "Denetimli serbestlik" talebiyle 8 kez başvurulan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, başvuruların tamamını reddetti.

İlik kanseri ve Hepatit-B hastalığının yanı sıra boyun fıtığı ve solunum yetmezliği bulunan 30 yaşındaki hasta tutuklu Seyran Demir, dişlerinin dökülmesi ve ağızda sürekli oluşan yara nedeniyle mama ile beslenmek zorunda. İnsan hakları ve sivil toplum örgütlerinin girişimlerine rağmen bir türlü serbest bırakılmayan Demir için denetimli serbestlik talebiyle 8 kez başvurulan Adalet Bakanlığı, başvuruları "görevsizlik" gerekçesiyle reddetti. Aile, Demir'in yaşamından endişeli. 
 
Neslihan Demir, Bakanlığa gönderdiği dilekçede, ablasının hiç tanımadığı gizli bir tanığın ifadesi doğrultusunda tutuklandığını belirterek, "Tedavi görürken ifade vermesi için götürüldüğü karakolda 'tutuklanma kararınız var' denilerek cezaevine konuldu. Kardeşimi görmeye gittiğimde tanınmaz haldeydi. Günden güne erimeye de devam ediyor. Ablamın tahliye olmasını talep ediyoruz" dedi.

BAKANLIK: YAPILACAK BİR İŞLEM BULUNMAMAKTADIR

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif  Evleri Genel Müdürlüğü tarafından aileye gönderilen cevapta ise; "İlgili yazı ekindeki dilekçenizde; Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olarak bulunan ablanız Seyhan Demir'in sağlık sorunları nedeniyle kalan hapis cezasının infazını denetimli serbestlik tedbirinden faydalandırmak suretiyle tamamlanmasını talep ettiğiniz anlaşılmaktadır. Denetimli serbestlik birimlerince mahkemeler tarafından verilen kararların infazı yerine getirilmekte olup; tutuklama veya hapis cezası yerine yasal koşulların oluşması halinde denetimli serbestliğe hükmetme görev ve yetkisi bağımsız mahkemelere ve yasaların izin verdiği hallerde diğer adli makamlara tanınmıştır. Talep ile ilgili Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığınca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır" ifadelerine yer verilerek talep reddedildi.  

YAKLAŞIK 3 YILDIR TUTUKLU

Arkadaşları ve akrabalarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, Yüksekova’da gerçekleştirilen eylem ve etkinliklere ilişkin siyasi partinin anons aracından yaptığı çağrılar, miting alanında görevlilerin elbiselerine taktığı sarı kırmızı yeşil kokartlı fotoğrafları ve gizli tanığın beyanı doğrultusunda 13 Şubat 2013’te gözaltına alınan Seyran Demir, 16 Şubat 2013’te “örgüte üye olmak” suçlamasıyla tutuklanarak Muş E Tipi Cezaevine gönderildi. 40 gün içerisinde 56 kilodan 30 kiloya düşen Demir, 9 ay tutuklu yargılandıktan sonra 12 Kasım 2013’te tahliye edildi. 7 Ocak 2014’te Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi, “örgüte üye olmak” suçlamasıyla Seyran Demir’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. 2015 yılında Yargıtay cezayı onadı. Bu süre zarfında tedavi olan ve sağlığında ilerleme kaydeden Seyran Demir, 25 Kasım 2015 tarihinde Urfa’da ikamet ettiği eve yapılan baskınla gözaltına alınarak tekrar tutuklandı. (Hakkari/MA) 
 

ÖNCEKİ HABER

Afrin gerilimi ile dolar 3.83 lirayı, avro 4.69 lirayı aştı

SONRAKİ HABER

Hafriyat kamyonları can alıyor: 21 ayda 39 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...