16 Ocak 2018 04:12

Yunanistan'da grev hakkını kısıtlayan yasa kabul edildi

Yunanistan parlamentosu, grev hakkını da kısıtlayan yasa tasarısını onayladı. Parlamento önünde toplanan on binlerce kişi hükümeti protesto etti.

Paylaş

Yunanistan'da kreditörlerin, "borç geri ödemelerinde üçüncü değerlendirmenin tamamlanması ve 6.7 milyar avroluk taksit için anlaşmanın sağlanması" öncesinde çıkarılmasını istedikleri grev hakkını da kısıtlayan yasa tasarısı mecliste onaylandı..

DW Türkçe'nin haberine göre, Yunanistan'da günlerdir protestolara neden olan yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi. Parlamento başkanlığı, tasarının 154 lehte ve 141 aleyhte oyla kabul edildiğini açıkladı.

Yaklaşık 100 paket, sendikaların grev kararı almasını zorlaştırıyor. Sendikaların iş bırakma kararı alabilmesi için artık üyelerinin yarısının oyunu alması gerekecek. Eski düzenlemeye göre üyelerin yüzde 20'sinin onayı grev kararı için yeterli oluyordu. 

Yasa ayrıca ipotekli mülklerin haczini kolaylaştırıyor ve ailelere yapılan ödeneklerde kesintiler öngörüyor.

Oylama yapıldığı sırada parlamento binası önünde yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenlendi. 100 kişilik bir grubun polisle çatıştığı protestolarda yaralanan ya da gözaltına alınan olmadığı belirtildi.

Yunanistan

ÇİPRAS HEM KISITLADI HEM SAVUNDU 

SYRIZA Lideri ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise eleştirilere yanıt vererek yeni düzenlemelerle kurtarma paketi programından çıkış için önemli bir adım atılacağını savundu. Çipras, oylamanın ardından yaptığı konuşmasında, “Grev hakkı işçi sınıfının kutsal hakkıdır. Ne iptal edilecek ne de hükümet tarafından askıya alınacak. Biz sendikaların daima işverenlerin keyfi davranışlarına ve işçi haklarının çiğnenmesine topluca karşı çıkmalarından yanayız” dedi. Halbuki yasa işçilerin grev kararı almasını zorlaştırıyor. Grev kararı almak için işçilerin yaptığı oylamada gereken oran yükseltiliyor. Yasa ile ayrıca, batık krediler nedeniyle haciz gelen mülklerin satışı kolaylaştırılıyor, işletmelerde ve aile yardımı ödeneklerinde kesintiler yapılıyor.

Yasanın meclisten geçmesiyle, 22 Ocak’ta bir araya gelecek Avro Grubu (Avro kullanan ülkelerin dışişleri bakanları) toplantısında 86 milyar avroluk kurtarma paketi kapsamında yeni kredi diliminin serbest bırakılmasına onay verilmesi bekleniyor. 

BİNLERCE EMEKÇİ GREVE ÇIKTI

Yunanistan'da binlerce işçi ve emekçi yasayı protesto etmek için greve gitti. Başkent Atina'da otobüs, tramvay, tren ve metro seferleri yapılamazken öğretmenler ve doktorların greve gitmesi nedeniyle okullar ve hastaneler tam olarak faaliyet göstermedi. Uçuş kontrol görevlilerinin de katıldığı grevde birçok iç ve dış sefer iptal oldu.

‘GREV HAKKIMIZDAN ELİNİZİ ÇEKİN’

Meclisteki parti liderleri arasında tartışmalar yaşanırken, sendikaların çağrısıyla meclisin önünde toplanan binlerce kişi, düzenlemeleri protesto etti. Hükümet karşıtı sloganlar atan göstericiler, “Grev haklarımızdan elinizi çekin” yazılı pankart taşıdı. Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Genel Konfederasyonu (GSEE) ve Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) çağrılarıyla toplanan gruplar, Yunan Parlamentosunun bulunduğu Sintagma Meydanı’na yürüdü.

Göstericilerden bir grubun meclis bahçesine girmeye çalışmasıyla polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. (DIŞ HABERLER)

{{343099}}
 

ÖNCEKİ HABER

Nazi ölüm kampındaki son isyancı yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Demirtaş'ın davaları için getirildiği Ankara'da eylem yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa