15 Ocak 2018 22:28

11. Çukurova Kitap Fuarının ardından

Çukurova Kitap Fuarının ziyaretçi sayısı, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 28.5 artarak 340 bin 395'e ulaştı. Kitap satışları ise eskiye oranla düştü.

Paylaş

 

Volkan PEKAL
Adana

Bu yıl 11’incisi düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı sona erdi. TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile düzenlenen fuara bu yıl 303 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı. Çukurova Kitap Fuarını sadece Adana’dan değil, Hatay, Osmaniye, Mersin ve kuzeyde Niğde’den okurlar ziyaret etti. Yetişkin okurlar hafta sonları fuara giderken, öğrenciler ise her yıl olduğu gibi hafta içi günlerde okullardan öğretmenleriyle birlikte geldi. 

FUARA KATILIM FAZLA, ALIM AZ 

TÜYAP tarafından Çukurova Kitap Fuarının ziyaretçi sayısı bu yıl 340 bin 395 olarak açıklandı. 11 yıllık fuar tarihi içinde rekor sayıya ulaştı. Ziyaretçi sayısının fazla olmasına rağmen yayıncılarla fuarın son günlerinde yaptığımız röportajda satışların eskiye oranla düştüğü söylenmişti. Yayıncılar satışların düşmesini okumaya olan ilginin azalmasına, ekonomik sıkıntılara ve baskı ortamına bağlamışlardı. Doğu-Batı Yayınevi standında konuştuğumuz Öykücü ve Yazar Özcan Doğan’ın söyledikleri OHAL’in okuma oranının azalmasındaki etkisini bizlerle paylaşmıştı. Sohbetimizde nitelikli akademisyenlerin ihraç edilmesi ile birlikte nitelikli öğrencilerin sayısının azaldığına dikkat çekmişti. 

Öte yandan fuarda OHAL baskılarına rağmen Marksist kaynaklara ve evrim kitaplarına ilgi gösteren önemli bir kesim vardı. Kor Kitap tarafından yayımlanan “Evrim Kuramı ve Mekanizmaları” ile “Evrimin Işığı” kitapları okurlar tarafından ilgi gördü. Evrim kitaplarını satın alanlar arasında muhafazakar vatandaşlar da vardı.

ETKİNLİKLERE İLGİYİ KİMLİKLER BELİRLEDİ

Fuarda özellikle televizyonlardan tanınan yazarların imza günlerine ilgisi yoğundu. Okurların, özellikle gençlerin ve çocukların fantastik, polisiye, bilim kurgu kitaplarına alakası yüksekti. Yılda birkaç kez düzenlensin diyen okurlarla karşılaştık. Fuar süresince Evrim Teorisi’nden Tasavvufa, Kudüs meselesinden Marksizme, Türk edebiyatından Kürtçe şiire kadar birçok konuda panel yapıldı. Okurlar bu etkinliklere politik kimliklerine göre katıldı. 

FUARA REKOR KATILIM 

TÜYAP’ın resmi rakamlarına göre bu yılki fuarı 340 bin 395 kitapsever ziyaret etti. Geçen yılki fuara göre katılım ise yüzde 28.5 arttı. Okullarıyla birlikte ziyaret eden öğrenci sayısı 74 bin 323’e ulaşarak geçen yıla oranla yüzde 36 artış gösterdi. Bu yıl 303 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen Çukurova Kitap Fuarı, panel, söyleşi ve çocuk etkinliklerinden oluşan 80 kültür etkinliğine ev sahipliği yaptı. 9 gün süresince imza günleri ve kültür etkinliklerinde yüzlerce yazar, okurlarıyla buluşma fırsatı yakaladı.

MARKSİZM HAYATIN İÇİNDE

Nuray Sancar ve Halil İmrek

Kor Kitap tarafından 11. Çukurova Kitap Fuarının son gününde “Marksizm hâlâ güncel mi?​” paneli düzenlendi. Evrensel gazetesi Köşe Yazarı Nuray Sancar ve EMEP GYK Üyesi Halil İmrek’in konuşmacı olarak katıldığı panelde Marx’ın ve Marksizmin hâlâ hayatın içinde olduğu vurgulandı. 

Panelde ilk sözü alan Halil İmrek, Marksizmin sınıf mücadelesinin teorisini sunduğu ve yeni bir toplum sistemi önerdiği için güncelliğini sürdürdüğünü söyledi. Marx’ın düşmanlarının onu bilmeden ve tanımadan 200 yıl sonra bile Marx ile aynı sonuca vardığını ifade eden İmrek, “Kapitalizmin işçiye bunu reva gördüğünden farklı bir şey dememiştir. Bu durum Marx’ın ne kadar objektif ne kadar hayatın içinde ve güncel olduğunu gösterir” dedi.Nuray Sancar ise konuşmasında 2008 krizinde Marksizmin yeniden hatırlandığını ifade ederek “Krizi nasıl yönettiklerini gördük. Krizin yükünün halka yıkılması ile, halkın borçlanması ile aşmaya çalıştılar. Kapitalizmin krizinin bitmediğini gördük ve iktisatçılar Marx’a yeniden baktı” dedi. 

Türkiye’de OHAL ile işçi grevlerinin yasaklandığı, burjuva meclisinin işlevsizleştirildiği bir süreçten geçildiğini ifade eden Sancar şunlara dikkat çekti: “Emekçilerin mücadelesi hep bir dinamizm içinde olasına rağmen, örgütsüz şekilde. Bu nedenle kazanılan en küçük bir hak tasfiye edilebilir. Ülkemizde mezar kazıcıların büyüdüğünü görüyoruz. Önümüzdeki süreçte bu küçük mevzi hareketlerinin örgütlenerek sosyalizme doğru yürüyeceğinin müjdesi bugün hâlâ geçerli”

 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Kupası’nda rövanş zamanı

SONRAKİ HABER

Dedeyazı köylüleri yaşam alanlarını savunuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...