15 Ocak 2018 15:51

Hasankeyf'te esnaf dükkanlarını boşaltmak istemiyor

Batman'da esnaf, Ilısu Barajı yapımı nedeniyle Hasankeyf'in sular altında kalmasına tepki gösteriyor.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Batman

Ilısu Barajı yapımı bittiğinde sular altında kalacak olan tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Hasankeyf’te şehri taşıma çalışmalarına tepkiler devam ediyor. Birçok iş yerinin olduğu kale yolundaki çarşının 17 Ocak tarihine kadar boşaltılması için gönderilen tebligata tepki gösteren esnaf, dükkanlarını boşaltmak istemiyor. 

Ilısu Barajı bittiğinde sular altında kalacak Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te yerinden kaldırılarak yeni yerleşim yerindeki kültürel park alanına taşınan 550 yıllık Zeynel Bey türbesinin ardından 8 tarihi yapının daha aynı yöntemle taşınması planlanıyor. Aralarında Artuklu Hamamı, Ortakapı, El-Rızk Camii, Süleymanhan ve Kızlar Camii gibi eserlerin bulunduğu tarihi yapıların taşıma işlemleri esnasında rahat bir çalışma alanı oluşturmak isteyen DSİ kale yolunda bulunan ve birçok işyerinin kamulaştırılmadığı iddia edilen çarşıyı boşaltmak istiyor. 

ESNAF TAŞINMAK İSTEMİYOR

Esnafa gönderdiği tebligatla 17 Ocak’a kadar işyerlerini boşaltmalarını isteyen DSİ işyerlerinin boşaltılmaması durumunda polis zoru ve icra yoluyla boşaltacağı tehdidinde bulundu. DSI’nin boşaltma isteğine tepki gösteren Hasankeyf esnafı ise kimsenin yaşamadığı sadece devlet kurumlarının bulunduğu yeni yerleşim yerine taşınmak istemiyor. Gazetemize konuşan Hasankeyf esnaflarından Murat Tekin, “Çarşı esnafının şu an kimsenin yaşamadığı yeni yerleşim yerine taşınmasını istiyorlar. Oraya taşınmak esnafın sonu olur” sözleriyle taşınmaya tepki gösterdi. Çarşıda bulunan birçok işyerinin kamulaştırılmamasına rağmen boşaltılmak istendiğini iddia eden Tekin, “DSİ kamulaştırıp kamulaştırmadığına bakmaksızın tüm iş yerlerini boşaltıp yıkmak istiyor. Bu uygulamasıyla Hasankeyf esnafını bir kez daha mağdur edecek” dedi.

‘YENİ HASANKEYF ESNAFIN SONU OLACAK’ 

Esnafların yeni yerleşim yerine taşınmak istemediğini söyleyen Tekin, DSİ ve diğer devlet kurumlarının kendilerine verdikleri hiçbir sözü tutmadığını belirtti. DSİ’nin yeni yerleşim yerine vatandaşlar taşınmadan esnafın taşınmayacağı sözünü verdiğini ifade eden Tekin, “Bize barajla beraber iş sahibi olup zenginleşeceğimizi söylediler. Ancak tam tersi gittikçe yoksullaştık yedi yıldır her yer kapalı eskisi kadar turist gelmiyor” diye konuştu. İlçenin ekonomisinin gelen turistler üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Tekin, yeni yerleşim yerine hiç bir turist gelmeyeceğini bunun da esnafın sonu olduğunu ifade etti. 

‘KÜLTÜR YOK EDİLİYOR’

Hasankeyf’te yapılan restorasyon ve tarihi eserlerin taşınma yöntemlerini eleştiren Tekin, “Sadece bir tarihi değil kültürü de yok ediyorlar. Bu taşınan kültür varlıkları bir bütün içerisinde anlam taşıyor. Tabii bu duruma ülkemizdeki restorasyon ciddiyeti gerçeği de eklenince taşınan bu yapılar yeni yerlerinde orijinal kalmayacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

11. Kitap Fuarında 'evrim teorisi' tartışıldı

SONRAKİ HABER

Oyuncu Turan Özdemir hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa