15 Ocak 2018 14:58

11. Kitap Fuarında 'evrim teorisi' tartışıldı

Kor Kitap, müfredattan çıkarılması ile birlikte tekrar gündeme gelen Evrim Teorisi ile ilgili 11'nci Kitap Fuarında panel düzenledi.

Paylaş

11’inci Kitap Fuarı kapsamında Kor Kitap müfredattan çıkarılması ile birlikte tekrar Türkiye’nin gündeme gelen Evrim Teorisi’nin konuşulduğu bir panel düzenledi. Evrim Teorisinin dünden bugüne Türkiye’deki serüveni ve müfredat tartışmaları bağlamında  konu edildiği panelde konuşmacı olarak Evrensel yazarları Moleküler Biyolog Yrd. Doç. Dr. Günseli Bayram ve Prof. Dr. Adnan Gümüş katıldı. Müfredattan evrim ismi kaldırılsa da evrim olgusunun biyoloji derslerinde yer aldığının vurgulandığı panelde evrimin hayatımızın bir çok alanında yer aldığı ifade edildi.

‘SADECE DİN DEĞER OLARAK GÖRÜLÜYOR’

Genel olarak müfredat ve değerler eğitimi ile neler yapılmak istendiği üzerine sunum yapan Adnan Gümüş, İlköğretim müfredatı ve İmam Hatip Ortaokulu müfredatını karşılaştırdı. Kuranı Kerim, Hz. Muhammet'in Hayatı, Arapça ve Dini Bilgiler derslerinin İmam hatipte zorunlu ilköğretimde seçmeli olduğunu ifade eden Gümüş, "Aralarındaki tek fark bu. İmam hatip ortaokulu ile aynı müfredatı görüyor" dedi. 2017'de köklü bir müfredat değişikliğine gidildiğini ifade eden Gümüş, kitapların Diyanet gözetiminde düzenlendiğini ve her kitaba değerler başlığı eklendiğini belirterek "Lisenin 11 ve 12'inci dersinde ne sosyal bilim dersi var. Çocuklar hiç bu dersleri almadan mezun olabiliyor “dedi. Değerler grubunda sadece Din Ahlak ve Değerler okulunu sanat ve sosyal derslerin yer almadığını ifade eden Gümüş, sadece dini değerler değer olarak göründüğünü ifade etti. 

‘ANAYASAL DENİLEN DÜN KÜLTÜRÜ DERSİ İMAM HATİPLERDE YOK’

Lisede de müfredatına imam hatip liselerinden farklı olmadığını söyleyen Gümüş, "Din kültürü dersini Anayasa'da yer alıyor denilerek kaldırıyorlar. Ancak İmam Hatip Liselerinde zorunlu dersler arasında yer almıyor. Hükümet Başka liselerde itiraz olunca Anayasal zorunluluk dediği dersi İmam hatip liselerinde kaldırmış" dedi. Onun yerine iki ders getirildiğini dile getiren Gümüş bunlardan birinin tasavvuf ve ahlak kültürü olduğunu söyledi. İslamın biriminin cami, kuran kursu olduğunu ifade eden Gümüş," Peki tasavvufun birimi, somutlaştığı yer ne? Tarikatlardır. İmam hatip programında açık bir şekilde tarikat ahlakına yer verilmiş durumda" dedi. Değerler eğitimin etnosantirik değerlere bağlandığını ifade eden Gümüş, değerler birbirinden faklı ögelerinin karşılaştırılması için onları farklı yönlerden görebilmenizi sağlar. Sen o değil bu değerdir dersen bu değer olmaz"dedi. 

Evrim Teorisi

‘EVRİMİN İSMİ YOK KENDİSİ VAR’

Evrimin müfredattan kaldırılması ile birlikte kitapların hiç bir yerinde evrim sözcüğünün geçmediğini ifade eden Gümüş "Aslında evrim müfredatına her yerinde. Neden hayat bilgisi dersi var çünkü farklı farklı hayat var; neden dil bilgisi çünkü dil farklı diller var ve bunlar bize doğuştan gelmiyor.Evrim olmasa bu derslerin hepsini kaldırmamız lazım. Yalan bilimi hücre, onun genel ilkeleri. Bakanlık evrimin ismi hariç evrime dair herşeyi müfredata koymuş"dedi.

‘DARWİN İNSANI EN TEPEDEN ALIP BİR TARİHİ OLDUĞUNU ORTAYA KOYDU’

Evrime dair bilgiler olmadan yaşamım nasıl oluştuğundan hastalıkların hiçbirini anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Yard. Doç. Dr. Günseli Bayram, Darwin'in evrim kuramımı insanı en tepeden alıp ağacın dallarına yerleştirip insanların da bir tarihi olduğunu buna tutarlı bir mekanizma kurarak ortaya koyduğunu söyledi. Farklı türlere ait fosillerin Darwin öncesinde bulunduğunu ifade eden Bayram, "Ancak Darwin'e kadar kimse bu türlerin neden bugün olmadığını sormadı. Darwin Galapagos adalarında karşılaştığı canlıların neden bu kadar çeşitli olduğunu sorguladı" dedi.

‘EVRİM HAYATIMIZIN HER ALANINDA’

Değişim mekanizmalarından bahseden Bayram DNA’nın kendisinin kopyasını çıkarmasının değişim mekanizmalarına dayanak oluşturduğunu belirterek mutasyonların doğal seçilim ve varyasyonun değişimin önemli ögelerinden olduğunu söyledi. Makro evrime örnek olarak Galapagoz ispinozlarının buna örnek olduğunu söyleyen Bayram, sert kabuklu tohumların olduğu adalarda ispinoz kuşlarının gagalarının sert kabukları kıracak şekilde evrimleştiğini gözlemlediğini ifade etti. Evrimin biyokimyadan karşılaştırmalı anatomiye, körelen organlara evrimin bir çok kanıtı olduğunu ifade eden Bayram, biliminsanları arasında evrim var mı yok mu tartışması olmadığını evrimin hangi yollarla gerçekleştiğini tartıştıklarını söyledi. Fosil kanıtlarının çokça olduğunu ifade eden Bayram, “Hayatımızda evireme dair çıkabilecek en yakın örnek antibiyotik direnci. Antibiyotik direnç bakteriler arası transfer edilebiliyor. Bakteriler genlerindeki değişikliklerle hızla antibiyotiklere karşı direnç geçirebiliyorlar” dedi. Günümüzde türleşme örneklerinin gözlemlendiğini ifade eden Bayram, 1999 yılında Lonra Metrosu’nda keşfedilen bir sivrisinekler ile yer yüzündeki sivrisinekler arasında genetik farklılıklar olduğunun gözlemlendiğini ve artık birbirleri ile çiftleşmenin çok az olduğunu söyledi. Bugün kullanılan ilaçların evrimsel algoritmalar kullanılarak geliştirildiğini ifade eden Bayram, bakteriler evriltilerek yeni ilaçlar yapıldığını söyledi.

‘EVRİM BİR OLGUDUR’

Çeşitli kavramlar bilinmiyor bunların bilinmemesinden kaynaklı kargaşa yaratılmaya çalışılıyor, “Evrim bir olgu. Hangi mekanizmalarla ortaya çıktığın açıklamaya çalışıyoruz. Bu mekanizmaların yanlışlanması evrimin olmadığını göstermiyor. Bu kavram karmaşaları kullanılarak evrime saldırılar geliyor” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alıcısına satılık kilise: 170 bin avro

SONRAKİ HABER

Hasankeyf'te esnaf dükkanlarını boşaltmak istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...