15 Ocak 2018 13:51

CHP forumunda OHAL'e karşı mücadele çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcılığı tarafından düzenlenen 'OHAL'de Yeter' Forumunda gerçekleşen oturumların ardından sonuç bildirgesi yayınlandı.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcılığı tarafından düzenlenen “OHAL'de Yeter” forumunda sendikalar, akademisyenler, hukukçular,  gazeteciler bir araya geldi. Gün boyu süren forumun ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, “İktidar, yasal temelleri olmayan OHAL’i ilan ederken bunun kısa süreli olacağını ifade etmiştir. Ne var ki OHAL, üç aylık periyodlarla uzatılarak 'Yeni Türkiye’nin' olağan rejimi haline gelmiş bulunuyor. Hukuk kuralları ile yönetilmesi gereken OHAL, AKP iktidarının muhalif tüm kesimleri bastırmasının aracı haline getirilmiştir” denildi.

OHAL’in 18 aydır Meclisin askıya alındığı bir darbe süreci halini aldıığ belirtilen bildirgede, 15 Temmuz darbecileri başarısız olmasına rağmen, darbecilerin tüm amaçlarının OHAL darbesi ile hayata geçirildiği ifade edildi. Darbecilerin şu an içeride olmasına rağmen, fikirlerinin iktidarda olduğu belirtildi.

OHAL

KHK'LER İLE MECLİS YOK SAYILDI

OHAL ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayan, kış lastiği, tebabet Yasası, Şeker Kurumu, epilasyon merkezleri gibi konuların Meclis iradesi yok sayılarak KHK’lar eliyle düzenlendiğine dikkat çekilden bildirgede, “Rejimin sopası haline getirilen KHK’lar grev yasakları ve sendikasızlaştırmanın da aracı olmuş; kimi zaman taşeron işçilerin yasal haklarını aramalarına yönelik engel, kimi zaman ekmekleri için sokağa çıkan tütün üreticilerine vurulan cop, sıkılan biber gazı olmuştur” denildi. Bildirgede, sokakta türkü söylemenin bile yasaklandığı Türkiye’de, 10 Ekim Katliamı anmalarında acılı ailelerin üzerine biber gazı sıkılması, üniversitelerde akademisyen cübbelerinin çiğnenmesi gibi örneklerin OHAL’in doğrudan doğruya millete karşı ilan edildiğini ortaya koyduğu belirtildi. 

Ülkeyi adım adım karanlığa sürükleyen bu kuşatmanın demokratik mücadele ile yarılması gerektiği ifade edilen bildirgede, “Bugünümüzü ve geleceğimizi tehdit eden, yalnızca AKP iktidarına yarayan OHAL’in bir an önce kaldırılarak eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye’nin yaratılması ortak ve ivedilikli hedefimizdir” denildi.

OHAL'E KARŞI TALEPLER SIRALANDI

Bildirgede yer verilen OHAL'in hedef aldığı toplumun tüm kesimlerine yapılan çağrıdaki 12 madde özetle şöyle; 

·    "OHAL derhal kaldırılmalı ve KHK düzenine son verilmelidir. Bu süreçte oluşturulan OHAL Komisyonu, Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerine uygun kurulmamıştır.

·    Meclis'in yasama ve denetleme yetkisi tekrar teslim edilmeli, gasp edilen milletvekili hakları iade edilmelidir. Tutuklu milletvekilleri derhal serbest bırakılmalıdır.

·    OHAL gerekçe gösterilerek valilikler tarafından ilan edilen, başta toplantı ve gösteri özgürlüğünü kısıtlayan tüm yasaklar derhal kaldırılmalıdır.

·    İhraç edilenlerin haklarında işlem açığa alma işlemine dönüştürülerek, kendilerine adli ve idari adil yargılanma hakkı tanınmalıdır.

·    İhraçları nedeni ile açlık grevine giren ve bugün 313. günü geride bırakan, eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın yaşama hakkının, içinde bulundukları hassas durum da göz önüne alınarak derhal görevlerine iade edilmelidir.

·    İfade, konuşma ve basın özgürlüğü üzerindeki baskılar sona erdirilerek, yaptıkları haberler, yazıları ve konuşmaları nedeniyle cezaevinde bulunan basın emekçileri özgürlüklerine kavuşturulmalıdır.

·    FETÖ ile uzaktan yakından alakaları olmamasına karşın, yalnızca muhalif oldukları için hukuka aykırı olarak kapatılan demokratik kitle örgütleri bir an önce açılmalı, el konulan yazılı ve görsel medya kurumları teslim edilmelidir.

·    İhraç edilmiş olan ya da haklarında adli ve idari soruşturma olmayan akademisyen ya da diğer çalışanların, başka alanlarda çalışmasını yasaklayan düzenlemeler derhal kaldırılmalı, iptal edilen pasaportları iade edilmelidir. 

·    Cinsiyetçi, ayrımcı, anti-laik,  bilim dışı uygulamalarla doldurulan eğitim programlarına derhal son verilmelidir.

·    AKP’nin görevden baskıyla el çektirdiği AKP’li belediye başkanları ve diğer siyasetçiler hakkında soruşturma başlatılmalıdır.

·    OHAL döneminde gerçekleştirilen tüm idari işlemler ve kamu ihaleleri bağımsız bir komisyon tarafından incelenmelidir.

·    Paramiliter oluşumlar ile ordu ve polis teşkilatındaki gayrimeşru siyasi oluşumlara ilişkin iddialar, bağımsız yargı organlarınca incelemeye alınmalıdır. "(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'OHAL’e rağmen grev meşrudur’

SONRAKİ HABER

'Karanlıktan çıkmanın yolu birleşmek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa