15 Ocak 2018 12:59
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ocak 2018 17:35

Altan ve Alpay'ın tahliye taleplerine ret

Anayasa Mahkemesinin haklarında 'hak ihlali var' kararı aldığı tutuklu gazeteci Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın tahliye başvurusu reddedildi.

Paylaş

Gazeteci Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın avukatları tarafından yapılan tahliye başvuruları 27. Ağır Ceza Mahkemesi ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Anayasa Mahkemesi, Gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın bireysel başvurularını görüşerek, “hak ihlali” olduğuna hükmetti. Karar sonrası iki gazetecinin avukatları 13. ve 26. Ağır Ceza Mahkememelerine tahliye talebinde bulundu. He riki başvuru da ilk derece mahkemeleri tarafından reddedildi. Bu reddin üzerine Mehmet Altan’ın avukatları bu kez 26. Ağır Ceza Mahkemesinin ‘AYM’nin gerekçesini görünce karar vereceğiz’ kararına itiraz etti ve bu itirazını 27. Ağır Ceza Mahkemesine taşıdı. Üst mahkeme olan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi de başvuruyu reddetti.

Öte yandan Şahin Alpay'ın avukatlarının bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları itiraz da oy birliğiyle reddedildi. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Alpay'ın avukatının Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararına dayandırarak yaptığı itirazı reddetmesini şu gerekçelerle açıkladı; "Anayasa Mahkemesi'nin somut olayda otomatik olarak sanığın tahliyesi sonucunu doğuracağını kabul etmek hukukun genel ilkelerine, Anayasa'daki mahkemelerin bağımsızlığı, mahkemelere emir ve talimat verilemeyeceği ve telkinde bulunulamayacağı yönündeki düzenlemelere, doğal hakim güvencesi başta olmak üzere bir çok yargılamaya dair ilkelin ihlali sonucunu doğuracaktır. Zira mahkemenin esastan inceleme yapan temyiz mercii kararına dahi direnme hakkı vardır. Kanun yolu incelemesi sonucunda mercii, sanığın tahliyesi kararına varırsa yargılamayı yapan mahkemeye bu yönde bir talimat verememekte, kendisi tahliye işlemini gerçekleştirmektedir. Aynı şekilde itiraz üzerine mahkememizce olası bir itirazın kabulü durumunda tahliye işlemi mahkememiz tarafından yapılabilecek olup tahliyeye yönelik İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir talimat verme yetkimiz bulunmamaktadır. Tüm bu değerlendirmeler Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru sonucunda hak ihlaline karar vermesinin otomatik olarak tahliye sonucunu doğurmadığını göstermektedir"

Üst mahkeme, sanığın kaçma şüphesinin bulunduğunu belirterek İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği tutukluluğun devamına yönelik kararın usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek itirazın reddine karar verdiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi (AYM) tutuklu gazeteciler Şahin Alpay, Mehmet Altan ve dokuz ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Turhan Günay’ın bireysel başvurularında hak ihlali kararı vermiş ve Altan ile Alpay’ın tahliyelerine hükmetmişti.

AYM’nin “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiği yönünde karar verdiği gazeteci Şahin Alpay için 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Altan için 26. Ağır Ceza Mahkemesi 11 Ocak Perşembe günü tutukluluğun devamına karar verdi.

Şahin Alpay’ın avukatları 12 Ocak Cuma günü yerel mahkemeye yeniden tahliye talebiyle başvurdu ama talep mahkeme tarafından “AYM yetki gaspında bulunuluyor” denilerek reddedildi.

Şahin Alpay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 27 Temmuz 2016’daki ilk operasyonda gözaltına alındı. Alpay o tarihten bu yana tutuklu bulunuyor.

Aynı operasyonda gözaltına alınan Mehmet Altan ise ve 22 Eylül’de tutuklanmıştı.

Alpay Zaman davasında, Altan ise darbe girişimi medya davasında tutuklu olarak yargılanıyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş'ta beton mikserinin çarptığı kadın yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

MMO İzmir Şubesi yönetimini belirledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...