15 Ocak 2018 12:22

'Silivri'de elbise verilmiyor, tek tipe hazırlık yapılıyor'

Silivri Cezaevi'nde mahpuslar tarafından hazırlanan hak ihlali raporunda, 'bakanlık kararı' denilerek elbiselerinin verilmediği belirtildi.

Paylaş

Silivri 9 No'lu Cezaevi'nde kalan mahpuslar, 2017 yılı Kasım ayına dair hazırladıkları hak ihlalleri raporunu mektup aracılığıyla Mezopotamya Ajansı'na (MA) gönderdi. Mektupta, kaydedilen ihlaller şöyle sıralandı: 

KÖTÜ MUAMELE VE FİZİKİ SALDIRILAR

* "3 Kasım 2017 tarihinde mahkeme dönüşü ring aracındaki kameraları kapattıkları gerekçesiyle jandarma saldırısı ve işkencesine maruz kalan Hasan Farsak, Hüseyin Süngü, Mehmet Manas Doğanay, Şerif Turunç ve Tahsin Sağaltıcı'nın suç duyuruları cezaevi savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Savcılık saldırıyı ve işkenceyi, orantılı kuvvet kullanma diyerek meşrulaştırıp, işkenceye ortak olmuştur.

* Yılmaz Viraner 24 Kasım 2017 tarihinde avukat görüşünden dönerken kolları arkadan bükülerek işkenceyle hücresine getirildi 'İnsanlık onuru işkenceyi yenecek' sloganı atan viraner gardiyanlar tarafından, işkence yapsak ağzından diş kalmaz diye tehdit edildi.

* Hakan İnci defalarca kez avukat ve ziyaret dönüşünde saldırıya uğramış ve işkence görmüştür.

* Gülhan Sağıltıcı işkenceye maruz kalmış, hukuksuz bir şekilde avukat görüş yasağı uygulanarak hukuki ve savunma hakları gasp edilmiştir.

* Avukat görüşlerini dört tarafı camdan fanus gibi yerlerde yapmak zorunda bırakılıyoruz. Bu yerler ses geçirmektedir. Bu haliyle cam fanus şeklindeki avukat görüş yerleri avukat, müvekkil görüş gizliliğine aykırıdır.

* Görüş dışında eşya, para yatırılamıyor aynı hücrede arkadaşların görüşçüleri bize para, eşya yatıramıyor.

* Revire 10-15 günden önce çıkartılmıyoruz."

TEL KAFESLER KAMERALAR

* "Havalandırmada 24 saat bizi gözetleyen kameralarla özel hayatın gizliliğine aykırı, yasal olmayan, tecridin bir parçası olarak uygulanan baskı ve tacizdir.

* Mahkemelere gidip gelirken, sevklerde ring araçlarındaki kabinlerde de bize dayatılmaktadır. Diğer taraftan havalandırmanın üstü tel kafeslerle kafeslenmiş, bize kamerayla gözetlenen seyirlik hayvan muamelesi yapılıyor. Bu insanlık dışı alçakça uygulamadır."

TEK TİP ELBİSE HAZIRLIKLARI

* "Son dönemde ailelerimizin gönderdikleri elbiseler siyah, beyaz, kahverengi, gri, haki lacivert renkleri dolayısıyla verilmiyor. Bu yasaklamaya, hukuksuzluğa hiç bir gerekçe sunamayan idare 'bakanlık kararı' diyerek kestirip atıyor.

* Tüm bu uygulamalar  'tek tip elbise' uygulamasını hayata geçirme hazırlıklarıdır. Tek tip elbise giymedik giymeyeceğiz."

MEKTUP SANSÜRLEME VE EL KOYMA

* "Mektup konusunda yaşadığımız sorunlar sadece sansürleme değildir. Karar alınmadan mektuplara, fotoğraflara, resimlere el koymaların haddi hesabı yok. Sansürleme kararının haftalar sonra tebliğ edilmesi engellemenin bir başka boyutu.

* Haftalarca bir mektup alamadığımız, mektupların verilmediği çok sıradan bir uygulama haline gelmiştir. İletişim Haklarımızın gasp edilmesi ve engellenmesi önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır."

KİTAP YAYIN HAKKI

* "Hücrede bulundura bileceğimiz kitap sayısı 10 ile sınırlandırılmıştır. Posta ya da ziyaretçilerimiz aracılığı ile gelen kitap- dergi ve benzeri yayınlarımıza el konmaya devam ediliyor.

* Her hangi bir toplatma kararı olmamasına rağmen birçok dergi ve kitabımıza el konuldu. Kargoyla kitap gönderme keyfi olarak yasaklanmıştır. Kitap düşmanlığının tarihi, faşizmin bilgi ve insan düşmanlığı ile alınır. Bu faşist uygulamalara son verilsin." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İSKİ'den Fatih ve Zeytinburnu için su kesintisi açıklaması

SONRAKİ HABER

Çiğdem Toker’e 1.5 milyonluk dava: Amaç korkutma ve sindirme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...