15 Ocak 2018 10:48

Ücret zamları şimdiden eriyen kamu emekçileri ek zam istiyor

KESK Adana Şubeler Platformu, 2018 maaşlarına yapılan zammın şimdiden eridiğini söyleyerek ek zam talep etti.

Paylaş

 

2018 ücret artışının daha ceplerine girmeden zamlar ve vergilerle eridiğini söyleyen kamu emekçileri Adana’da basın toplantısı düzenledi. Emekçiler, büyümeden kamu emekçilerine pay verilerek ek zam yapılmasını talep etti.

KESK Adana Şubeler Platformu adına BES Adana şube binasında gerçekleşen açıklamayı okuyan BES Adana Şube Başkanı Sinan Tunç, “Yüzde 12’lik enflasyon rekorunu görmeden, yüzde 11’lik büyüme oranı üzerinden dünya birincisi olduk güzellemesi yapan siyasi iktidarın bu büyümeden emekçilerin payını vermesi gerektiğini” belirterek ek zam talebinde bulundu.

‘ZAM, YOL VE YEMEK PARALARINDAKİ ARTIŞI BİLE KARŞILAMIYOR’

Üç dönemdir AKP ile Memur Sen arasında imzalanan sözleşmelerin kamu emekçilerine getirisinden çok götürüsü olduğunu söyleyen Tunç, yüzde 4’lük zamları bordrolarında gördüklerini belirterek  kamu emekçilerinin yol parasını ya da iş yerinde yediği öğlen yemeğinin maliyetini bile karşılamaktan uzak maaş artışlarının kazanım diye yutturulmaya çalışıldığını ifade etti.  Kamu emekçilerinin yüzde 99’unun yoksulluk sınırı altında maaş aldığını, en düşük memur maaşının 2 bin 800 TL olması ile maaşların açlık sınırı rakamlarına doğru yaklaştığını ifade eden Tunç, kamuda en düşük maaşın yoksulluk rakamı olan 5 bin 238 TL seviyesine getirilmesi gerektiğini belirterek  “Satış sözleşmelerini kabul etmiyoruz! İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret, güvenceli iş güvenli bir gelecek istiyoruz!” dedi.

‘VERGİ EMEKÇİDEN ALINIYOR’

Enflasyon hesaplamasında oluşturulan sepette, emekçilerin başta gıda ve barınma olmak üzere zorunlu harcamalarının payının bilinçli olarak düşük tutulduğunu dile getiren Tunç, “Bunca müdahaleye rağmen enflasyon rakamlarında ‘yüzde 12’ gibi yeni rekorlarla karşı karşıyayız” dedi. Yılın ikinci yarısında aldıkları maaş zamlarının vergi dilimi marifeti ile geri alındığını ifade eden Tunç, “Gelir durumuna bakılmaksızın herkesten aynı oranda alınan dolaylı vergilerin vergi gelirleri içerisinde oranının yüzde 70 olmasının çarpık ve adaletsiz vergi sistemimizi resmederken, bu işleyiş gelir dağılımı eşitsizliğini de körükleyen bir sonuca yol açmaktadır” dedi. Açlık sınırı rakamının vergiden ve her türlü kesintiden muaf tutulmasını, yoksulluk sınırı rakamının, birinci vergi diliminden vergilendirilmesini isteyen Tunç,  tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden dolaylı vergilerin kaldırılmasını talep etti. Tunç, “Yıllık milyonlarca dolar kazanan profesyonel futbolcuların gelir vergisi oranının 2019 yılı sonuna kadar %15’lik vergi diliminde sabitlenmesiyle da milyonlarca emekçiyle adeta alay edilmiştir” dedi. 15 Temmuz sonrasında ilan edilen OHAL’le, halkın iradesi yok sayılarak Türkiye’nin KHK’lerle yönetilen bir diktatörlüğe dönüştüğünü ifade eden Tunç, “Kamu emekçilerinin iş güvencesinin tartışma konusu bile yapılmayacağı, emekçilerin söz ve karar sahibi olacağı bir anlayışın hayata geçirilmesi, kamusal alanın demokratikleşmesinin ilk adımı olacaktır” diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksel'de 433. gün: 4 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: ABD niyetini açıkça ifade etmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...