14 Ocak 2018 12:29

Ankara'da medya paneli: Gazeteci dayanışması umut veriyor

Ankara Keçiören'de 'Medya ve İktidar' paneli düzenlendi.

Paylaş

Ankara’nın Keçiören ilçesinde Emek ve Demokrasi Güçleri, “Medya ve İktidar” konulu bir panel düzenledi. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele, Evrensel Muhabiri Birkan Bulut, Mezopotamya Ajansı’ndan Kenan Kırkaya ve Birgün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın katıldı. 

Kenan Kırkaya, geçmişten bugüne, yöntemler değişse bile, medyaya yönelik baskının varlığını sürdürdüğünü dile getirerek, gazetecilerin ise gerçekleri halka ulaştırmak için çalışmaya devam ettiğini söyledi. Kürt medyası için OHAL durumunun hep var olduğunu belirten Kırkaya, 2011 yılında gerçekleştirilen KCK operasyonları ile 34 gazetecinin tutuklanmasını hatırlattı. Kırkaya, o dönem birçok gazetenin “terör press” manşeti attığını, bugün gelinen noktada ise o manşeti atan gazetecilerin bile “Özgür basın susturulamaz” sloganını atmak zorunda kaldığını dile getirdi. İktidarın toplumu ayrıştırıp düşmanlaştırmadan yönetebilmesinin imkansız hale geldiğini söyleyen Kırkaya, bunun ancak birleşik bir mücadele ile aşılabileceğini belirtti. 

DAYANIŞMA ÖRNEKLERİ ÖNEMLİ

Evrensel Muhabiri Birkan Bulut da, iktidarın OHAL dahil tüm imkanlarını pervasızca kullanarak medyaya saldırdığını dile getirdi. Bulut, Hayatın Sesi Tv dahil 16 televizyonun, onlarca gazete ve derginin KHK ile kapatılmasının ve gazetecilerin uzun tutukluluk süreleriyle yargılanmasının bunun en açık örnekleri olduğunu söyledi. 

Tablo karamsar görünse de mücadelenin büyütülmesi adına geniş imkanların da bulunduğunu ifade eden Bulut, ana akım medyada çalışan gazeteciler ile muhalif medyada çalışan gazetecilerin dayanışma örneklerinin bu umudu yarattığını söyledi. 

İktidarın tabanının bir kısmı da dahil olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinin hükümet politikalarından rahatsız olduğunu dile getiren Bulut, emekten, demokrasiden ve barıştan yana olan kesimlerin yan yana gelmesinin bu tabloyu aşmak için zorunlu olduğunu dile getirdi. 

CESARETİ EN RAHAT GAZETELER GÖSTEREBİLİR

Birgün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın, ilk gazetenin Roma’da ortaya çıkışından itibaren gazetelerin iktidarların istediklerini yazdığını, ancak sonraki dönemlerde toplumun ezilen kesimlerinin de sesini duyurma aracı haline geldiğini söyledi. 

Ana akım medyanın para ve iktidardan bağımsız düşünülemeyeceğini dile getiren Aydın, Türkiye’de de Özal dönemiyle mesleği gazetecilik olmayan kişilerin medya sahibi haline geldiğini ve medyada sermaye tahakkümünün arttığını ifade etti. Aydın, AKP iktidarı döneminde gazeteciliğin bir çeşit halkla ilişkiler çalışması haline geldiğini ve gazetecilerin çoğunun da AKP’nin paralı memurlarına dönüştüğüne vurgu yaparak, toplumun, ülkenin bugünkü halini aşabilmek açısından cesarete ihtiyacı olduğunu dile söyledi. Aydın, bu cesaretin en rahat gösterilebileceği yerin ise gazeteler olduğuna dikkat çekerek, “Biraz daha fazla cesaret, umut ve örgütlü mücadele farklı bir Türkiye’yi önümüze getirebilir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksel Caddesinde 432. gün: 5 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Engelli kadın özel halk otobüsüne alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa