14 Ocak 2018 11:55

Şişli EML velileri prefabrik eğitime isyan etti

Şişli Endüstri Meslek Lisesi kış ortasında yıkılıyor. Veliler prefabriklerde ders verilmesini protesto etti.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Şişli Endüstri Meslek Lisesi (EML) Okul Aile Birliği, plansız bir şekilde kış ortasında yapılan yıkımı okul önünde protesto etti. Veliler, lisesinin rant uğruna yıkıldığını kaydetti. 

5000 öğrenci kapasiteli, 4 bloktan oluşan, 20 atölye ve 90 dersliği olan EML, kış ortasında yıkılıyor. Yıkım plansız bir şekilde gerçekleşirken, öğrenciler aylardır inşaat gürültüsü içinde ders dinlemeye, eğitim almaya çalışıyor. Yetkililer yıkımı engellemek yerine, tabir-i caizse "kümes" kadar küçük bir prefabrik alanda öğrencilerin ders verilmesini uygun görüyor. 

Ancak veliler bu duruma tepkili. "Prefabrik okul istemiyoruz" şiarıyla bir araya gelen veliler adına, Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Ercan Bodur açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı ve yetkililere 6 yıldır çağrı yaptıkların dile getiren Bodur, “Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) her tarafa çağrı yaptık. Bugünkü son çağrımız artık Cumhurbaşkanlığı makamına. 6 yıldır sürdürmekte olduğumuz mücadelenin sonuna geldik” dedi. 

'MÜCADELEMİZ OKULUN BURADAN TAŞINMAMASI İÇİN'

Prefabrik binalara işaret eden Bodur, okulun sömestr tatilinde yıkılarak taşınmasıyla bu prefabriklerde eğitimin sona ereceğini ancak veliler ve öğrencilerin mücadelesinin süreceğine dikkat çekti. Bodur, “6 yıldır okulumuza sahip çıkmak için bu memleketin gençlerine ve geleceğine sahip çıkmak için bir mücedale veriyoruz. Bu mücadelemiz Türkiye'nin en büyük, en kapsamlı, en eski mesleki ve teknik eğitim yuvası olan bu okul burada olduğu müddetçe bizim mücadelemiz devam edecek” ifadesini kullandı. EML'nin taşınması için mücadele ettiklerinin altını çizen Bodur, şöyle devam etti: “Bugün yapılan inşaat planları ile prefabrik binalarla bu gençlerin geleceği belli değil. Hâlâ meçhul. Ama biz bu okulun burada kalmasını ve ülkemize faydalı olmasını istiyoruz.”

Açıklama, “Öğrencinin yeri kümes değil okuldur” sloganıyla sona erdi.

'YANLIŞ KARARLARLA BİZİM HAYATIMIZI KARARTMASINLAR'

Eylem sonrası konuştuğumuz okulun 11. Sınıf öğrencisi şunları söyledi: "Okulumuz yıkılmaz ve okulun ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğimizi hep söyledik. Başından beri prefabrikte eğitim olmayacağı söylüyoruz. Prefabriklerin olumsuz tarafı şu bizim şu an meslek eğitimi gördüğümüz yerler  donanımlı yerler. Her türlü araba markasını içinde bulunduğu atölyeler. Bunlar yıkılıp yerine vasıfsız, baraka tarzı prefabrikler yapılacak. Biz bunu başından beri istemiyoruz. Isınma sorunu olacak. 4 bine yakın öğrenci nasıl ısınacak. Prefabriklere öğrencileri sığdıramayacaklar. Okulun düzeni bozulacak. En önemlisi meslek derslerimizi prefabriklerde donanımlı olarak göremeyeceğiz."

Konuştuğumuz diğer bir öğrenci ise okulun Türkiye'nin en büyük okullarından biri olduğunu söylerek şunları aktardı: "Biz okulumuzu yıktırmak istemiyoruz. 15 tatilde yıkıp bizi prefabrike geçirmeyi düşünüyorlar. Kötü bir eğitim bizi bekliyor. 11. Sınıf öğrencisiyim. Üniversiteye hazırlanamiyoruz. Ders işleyemedik, bütün dönemimiz belirsizlikle geçti."

10. Sınıf öğrencisi "Okulumuzun yıkılıp prefabrikte eğitim görecek olmamız bizim eğitimimiz  kötü etkileyecek. Yanlış kararlarla bizim hayatımızı karartmasınlar" dedi.

'ÇOCUKLAR NİTELİKLİ EĞİTİM ALMALI'

Evrensel’e konuşan “Hepimiz için Laik Eğitim Meclisleri” Sözcüsü Meltem Figen ise şunları söyledi: "60 yıllık Şişli Endüstri Meslek Lisesi rant uğruna yıkılarak okuldaki 20 atölye, 5000 öğrenci kapasitenin çok altındaki prefabriklerde eğitim görmeye zorlanıyor. Öğrencilerin teknik atölyeleri kapasitenin çok altındaki prefabriklere taşınacak ve nitelikli eğitim ortadan kalkacak. Burada öğrencilerin 2 sene içinde beton yapılara geçeceği iddia ediliyor. Fakat biz bunu kabul etmiyoruz. Beton binalar en baştan yapılmalı ve çocuklar nitelikli eğitim almalıdır. Plansız bir şekilde çocukların sene ortasında prefabriklere zorlanması, inşaat alanında eğitim görmek zorunda bırakılması kabul edilemez."

ÖNCEKİ HABER

KESK'ten İstanbul'da 'OHAL değil demokrasi' mitingi

SONRAKİ HABER

Çanakkale'de 4.1 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...