12 Ağustos 2012 06:37

Antep’te işçiler küçüldü, patronlar büyüdü

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi bölgesinde 6 işyerinde direnişler devam ediyor. Direnişlerin sürdüğü işyerleri arasında en büyük fabrika olan Gürteks Tekstil’de bine yakın işçi ücretlerinin yükseltilmesini talep ediyor. Organize Sanayi Bölgesinde Gürteks’e ait 6 işletme bulunuyor. Gürteks büyü

Antep’te işçiler küçüldü, patronlar büyüdü
Paylaş
Cumali Akkaş

EN DEĞERLİ SERMAYE

Gürteks Şirketler Topluluğu 1970 yılında girdiği tekstil sektöründe her geçen gün büyüyerek, Gürteks 1,2,3, Gürteks Home, Flora Halı ve Flora Halının ipliğini üreten Pol İp işletmelerini kurdu. Gürteks’te çalışan işçilerin hakları ve aldıkları maaşlar da işçilerin deyişiyle gün geçtikçe küçülmüş.
Gürteks Şirketler topluluğu internet sitesinde insan kaynakları politikasını anlatırken “işçilerin maddi manevi çıkarlarını gözettiğini”, “çalışanların motivasyon ve performanslarını yükseltici düzenlemeler yaptığını” ve “en değerli sermayelerinin çalışanları olduğunu” ifade ediyor. İnternet sitesinde bunlar yazarken işçiler, ücretlerinin yükseltilmesi ve ‘zorunlu’ mesai olan pazar çalışmalarının son bulması için eylemdeler.

BÜYÜMEDEN PAYLARINI İSTİYORLAR

Ejder Eriş direnişteki Gürteks işçilerinden biri. Fabrikanın büyümesinin işçiler sayesinde olduğunu dile getiren Eriş, büyümeden pay istediklerini söylüyor. Ücretlerinin insanca yaşam koşullarının çok altında olduğunu söyleyen Eriş, “İşletme büyüsün, yeni fabrikalar açılsın ama bunu sağlayan biz işçilere de hakkımızı versinler.” diyor.
7 senedir Gürteks’te çalışan Mehmet Yorulmaz 705 TL maaş alıyor. İşe girdiğinde Gürteks’in 2 fabrikası olduğunu belirten Yorulmaz, bu sayının 6’ya yükseldiğini söylüyor. Yorulmaz, “İşverenlerin fabrika açmalarında gözüm yok. Açsınlar. Ama biz işçilere de emeklerimizin karşılığını versinler” diyor.

PATRONLARA YER YETMİYOR

Gaziantep’te 4 organize sanayi bölgesi (OSB) bulunuyor. Beşinci OSB için Körkün Havaalanı mevkiinin açılması talebi var. Körkün bölgesinde faal işletmeler bulunuyor. Ancak alan dar olduğu için havaalanı yoluna doğru genişletilmesi isteniyor. Bu bölge için talep, alanın boyutlarının 2-3 katı düzeyinde. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Gaziantep-Kilis OSB’si için çalışmaları sürüyor. GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, “Kentimizde beşinci organize sanayi bölgesi devreye giriyor, ancak dağıtılacak yerin iki üç katı talep var. Nasıl karşılayacağız bilmiyorum. Mecburen ikinci planları ortaya atıyoruz. Gaziantep ve Kilis’in ortak bir organize sanayi bölgesi kurması için çalışıyoruz” diyor.
Şimdi, Başpınar’da kurulu olan fabrikalarda çalışan işçiler bu büyümeden haklarını istiyorlar. Direnişte olan 6 fabrika ücretlerinin yükseltilmesi ve sosyal hakları için direniyor. Diğer fabrikalardaki işçilerin de gözü kulağı burada.
Ayrıca, Gürteks, Motif İplik ve Gür İplik fabrikalarında iş bırakan işçileri sendika ve demokratik kitle örgütleri ziyaret ederek işçilerin mücadelelerini sonuna kadar destekleyeceklerini ifade ettiler.
(Gaziantep/EVRENSEL)


‘EKSİ’LERDE YAŞAM
Birçok işçi kredi kartına mahkum durumda yaşıyor. Her birinin borcu gırtlağa dayanmış. İşçilerin maaş kartları zaten sürekli ‘eksi’de. Ücretini alan işçi ikinci gün elinde para kalmadan hayata devam etmeye çalışıyor.
Ali Sarı bu işçilerden biri. Gürteks Tekstil fabrikasında 8 yıldır çalışan Ali Sarı, ayın 7’sinde yatan maaşını 8’inde çekiyor. Elinde makbuz. Çekilen 880 TL, hesap bakiyesi -643 TL. Ücretini alırken borçlu. Sarı ayrıca 300 TL daha borcu varmış. Belki büyük paralar değil ama Sarı, nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor.
Sarı, diğer işçilerin kendisinden daha zor durumda olduğunu da söylüyor. İki evden ayda toplam 400 TL kira aldığını ifade eden Sarı, “Ben buna rağmen bu haldeyim. Diğer arkadaşların kira, su, elektrik, çocuklar. Onlar daha zor durumda” Yıllardan beri asgari ücrete gelen zammın dışında tek kuruş zam almadığını anlatan Sarı, kredi kartına ‘bağımlı’ yaşadığını söylüyor.
“Artık bıçak kemiğe dayandı” diyen Sarı, tek taleplerinin ücret olmadığını da vurguluyor. 30 gün bir fiil çalıştıklarını pazar günleri izin günü olmasına rağmen ‘mecburi’ mesai yaptıklarını kaydediyor. Mesaiye gelmeyenin ya yevmiyesi kesiliyor ya da farklı birimlerde zor şartlarda çalışmaya zorlanıyor. Başpınar tabiri ile ‘burnu sürtülüyor’. Sarı’nın ücret makbuzu Antep işçisinin fotoğrafı.
 

ÖNCEKİ HABER

İran depreminde bilanço arttı: 250 ölü

SONRAKİ HABER

Başpınar Organize Sanayide neler oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa