14 Ocak 2018 00:18

İşçiler eylem bekliyor: Lafla peynir gemisi yürümüyor

Metal işçileri, MESS dayatmasına karşı sendikaları Türk Metal'e 'Lafla peynir gemisi yürümüyor' şeklinde tepki göstererek daha kararlı eylem bekliyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Uğur ÖKDEMİR
İstanbul/Bursa

Patron sendikası MESS’in toplusözleşme için dayattığı yüzde 6.4’lük zam ve 3 yıllık sözleşme teklifine tepkiler sürüyor. Türk Metal’in işçiyi oyaladığını düşünen metal işçileri, “MESS bizimle dalga geçiyor. 3.2’den 6.4’e çıkardı teklifini. Bu ülkede enflasyon yüzde 12-13, Asgari ücrete yüzde 14 zam yapıldı. Sendika daha neyi bekliyor halen anlamış değiliz. Daha ne kadar işçileri aşağılattıracak. Lafla peynir gemisi yürümüyor” diyerek tepki gösterdi. 

Türk Metal sendikası önceki İstanbul, Kocaeli Merkez, Gölcük, Gebze, Bursa, İzmir Merkez ve Menemen’de yapılan eylemlerde grev talebi öne çıktı. Eylemleri değerlendiren bir Arçelik işçisi, “Az kişinin götürülmesine herkes tepki gösterdi. Sendika çalışmasını da yapmadı zaten. Paydosa 2 saat kala herkesin haberi olmuş. Facebook’ta bir paylaşım yaptılar onun dışında bir şey yapmadılar. Gidenler de metrobüsle gitmiş zaten. Sendikanın parası mı yok. Kendilerine gelince paradan kaçınmıyorlar. Milleti toplayıp götürselerdi. Biraz işçiye anlatsa işçi gelir ama bu gelmesini istemiyor. Sendikanın derdi kendime yakın kişileri götüreyim, istediğim sloganı attırayım” diye konuştu.

GREV KİLİT NOKTA

“Grev kilit nokta, herkesin ağzında” diyen bir başka Arçelik işçisi de şöyle devam etti: “MESS bizimle dalga geçiyor. 3. 2’den 6.4’e çıkardı teklifini. Bu ülkede enflasyon yüzde 12-13, Asgari ücrete yüzde 14 zam yapıldı. Sendika daha neyi bekliyor halen anlamış değiliz. Daha ne kadar işçileri aşağılattıracak. Zaten Başkanlar Kurulu tam bir fiyaskoydu. Herkes grev kararı çıkmasını bekliyordu.”

SENDİKA YOKLAMA ÇEKİYOR 

Sendikanın halen nabız yokladığını belirten bir başka işçi de “Pevrul dönmüş halen işçiye soracağız ne kadar zam isteyeceğini. İşçi istemiş zaten isteyeceği zammı. Sendika bizim nabzımızı ölçmek için anket yapıyor yüzde kaç zam alırsak memnun kalırsınız gibi ona göre masada taviz verecekler. Dalga geçiyorlar milletle . Zaten daha önceden anket yapıldı ve biz de yüzde 38 istedik.  5 ay sonra anket nedir ya. Hiç bir icraat yok anket yapıyorlar. Sanki ankette olanı verecekler ya yalandan anket. Bizi deniyorlar. Düşük yazarsak ortalama alıp işçi yüzde 15 e razı deyince imzalayacaklar sonra da anketten düşük teklif geldi diyecekler. Bunun başka açıklaması yok. İçerideki tepkiyi ölçüp ona göre bir yol izliyorlar. İçeride çok keskin tartışmalar var. Temsilciler bantları gezerken yüzde 22’ye kadar devam edeceğiz diye ağzından kaçırmış. Ya da insanları yoklamaya çalışıyorlar” diye konuştu. 

“Facebokta hepsi şov yapıyor” diyen bir başka işçi de şöyle devam etti: “Grev kararı çıkmazsa yüzde 15 anca çıkar. Biz 40 yazsak da ‘yüzde 15 çıktı’ deyip satarlar. Her türlü kılıfına uydurur onlar. Ama şunu bilsinler ki bizi satanı biz de satarız. Baksana doğru düzgün eylem yok işverenle anlaşmalı sanki. Rezillik tek kelimeyle.”

BİZ ALT KAMARADA OLSAK DA BİRLİKTE BATARIZ

Patronların OHAL nedeniyle büyük bir öz güven içerisinde olduğunu belirten bir başka işçi şöyle konuştu: “Grev yasaklansa da biz devam edeceğiz. Bir kere işçilerin motivasyonu kötüleşecek, işlerde yavaşlama olacak, durma olacak. İşverenin verdiği sözler var, o kaybedecek. Öte yandan ülke ekonomisini de etkileyecek. Biz gemileri yaktık MESS ve hükümet düşünsün. Biz alt kamarada olsak da birlikte batarız. Devlet babadır, patron değildir. Ülke anonim şirket değildir. İşçi artık gözünü açtı. Bu bir başlangıç diyelim. 

KARNIMIZ TOK BUNLARA

Daha kararlı ve etkili eylemler bekleyen Bursa’daki Renault ve Mako işçileri Türk Metal’in oyalayıcı tavrına tepkili. “Renault biz bir aydır adamlara söylüyoruz üretime yönelik eylemler yapın bizi kimse dinlemiyor bizi dinlemeyeni biz de dinlemeyiz” diyen işçilerin pek çoğu eyleme katılmadı. Yine Bursa’da bulunan Mako işçileri de eyleme katılmadı. “Bu işlerin devri geçti meydana gelip iki bağırmayla olmaz” diyen işçiler şöyle konuştu: “Sendika dik dursun işçi şalteri indirir ama öyle meydanlara gelmeyiz karnımız tok bunlara.”

ÖNCEKİ HABER

CHP'nin yeni İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu oldu

SONRAKİ HABER

İngiltere’de sağlık krizi öldürüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...