13 Ocak 2018 10:45

F Oturması: Mahpusların tedavi hakkı gasbediliyor 

İHD İstanbul Şubesinin düzenlediği F oturmasının 303. haftasında hasta mahpus Mevlüde Başdaş’ın durumuna dikkat çekildi.

Paylaş

Hasta mahpusların serbest bırakılması için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun düzenlediği F oturmasının 303. haftasında, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleriyle birlikte hasta mahpusların tedavi haklarının da gasbedildiğine dikkat çekildi. 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiği 303. hafta F oturmasında, “Mevlüde Başdaş serbest bırakılsın”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartları açılarak, “Onursuz arama işkencesine son”, “OHAL işkencesine son”, “Tedavi haktır engellenemez”, “Tecrit işkencesine son”, “İnsan haklarıyla insandır” sloganları atıldı. 

‘TEK TİP ELBİSE ÖLÜME DAVET ÇIKARMAK’

F Oturumu’nun 303. hafta basın açıklamasını Nazife Durmaz okudu. Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri İle birlikte hasta mahpusların tedavi haklarının da gasbedildiğine dikkat çeken Durmaz, kalp krizi geçirme riski olan mahpusların ambulansla hastanelere sevk edilmesi gerekirken ring araçlarıyla götürülmelerinin ölüm vakalarını çoğalttığını ifade etti. Kelepçeli muayene dayatması karşısında birçok mahpusun uygulamayı kabul etmediği için tedavisinin yapılmadığını belirten Durmaz, hasta mahpusların yaşam hakkının ihlal edildiğini söyledi. Mahpusların uluslararası “hasta hakları” sözleşmesi gereğince tedavi hakkına sahip olduğunu ve hiçbir doktorun bunu ihlal etme hakkı olmasığını ifade eden Durmaz, “tek tip elbise” uygulamasının getireceği sorunların hasta mahpuslar açısından ölüme davet çıkarmak olacağını dile getirdi.

‘ÖLÜME TERK EDİLMEK İSTENİYOR’

Durmaz, İzmir Aliağa Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde yatmakta olan 60 yaşında ve yüzde 86 engelli Mevlüde Başdaş’ın durumuna da değindi. Türkçe okuma ve yazma bilmediği için yanında kalan mahpus kadınların yardımıyla meramını anlatmaya çalışan Başdaş’ın aynı koğuşta kalan hükümlü arkadaşı Sibel Mustafaoğlu'nun Cumhuriyet Gazetesine gönderdiği mektuba hapishane yönetiminin el koyduğunu aktaran Durmaz, “Gerekçe olarak mektubun ‘Kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşürdüğü, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgiler’ içerdiği öne sürülmüş” dedi. Başdaş'ın kalp, şeker, tansiyon, kolesterol rahatsızlıkları ve iki kalp anjiyosu geçirdiği, böbrek nakli olduğu; yüzde 86 engelli durumda ve 60 yaşında hasta mahpus olduğunu anlatan Durmaz, “Bu durum hapishane yönetimini paniğe yöneltmiş ve en kestirme yol olarak çareyi gönderilen mektuba el koyarak yapmıştır. Sorunları hapishane yönetimi tarafından dikkate alınmayan hasta mahpus adeta ölüme terk edilmek istenmektedir” dedi. Hapishanelerde tedavi haklarının kısıtlanması, hastaneye sevk için ambulans yerine ring aracının kullanılması, ilaç kullanmadan yaşayamayacak hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılması gerektiğine vurgu yapan Durmaz, Mevlüde Başdaş nezdinde ağır hasta mahpusların serbest bırakılmaları taleplerini yineledi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Atina’da huzur evinde yangın: en az 2 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Mücadele arkadaşları Çevirmen Hüseyin Saygılı’yı anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...