Yayıncılar ve yazarlar: Fuara ve kitaplara ilgi azaldı

11. Çukurova Kitap Fuarında bulunan yayıncılar ve yazarlar, kitaba ilginin eskiye göre azaldığına dikkat çekti.

13 Ocak 2018 01:36
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2018 18:24
Paylaş

 

 

Volkan PEKAL
Hüseyin Gazi TOSUN
Adana

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde devam eden 11. Çukurova Kitap Fuarında yayıncılarla ve yazarlarla konuştuk. Kitaba ilginin eskiye göre azaldığını söyleyen yayınevleri genel olarak bunu ekonomideki kötü gidişe ve kriz beklentisine bağladı. Okurlar daha çok fantastik ve bilim kurgu türlerini tercih etseler de toplumsal gerçekçi kitaplara, Marksist teori ve evrim kitaplarına da ilgili gösteriyor.
Marksist teori ve toplumcu edebiyat alanında kitaplar yayımlayan Kor Kitap’tan Burhan Coşar, geçen senelere göre fuarın durgun geçtiğini belirterek bunun nedeninin ekonomik kriz beklentisinin ve işsizliğin buna etki etmiş olabileceğini söyledi. Evrim Ağacı ile hazırlanan Evrim kitaplarına ilginin yoğun olduğunu dile getiren Coşar, “Gençler Marksist klasiklere ve Sovyet Devrimi’ni anlatan kitaplara ilgi gösteriyor.” dedi. 
Dertlerinin kitap satmaktan ziyade okura ulaştırmak oluğunu söyleyen Aram Yayınevi Editörü Ulaş Güldiken, “Bundan önce İstanbul Kitap Fuarına katılmıştık. KHK’ler ve OHAL’le yaşanan yeni dönemle birlikte insanlarda okumaya karşı bir kırıklık vardı. Bu illa tedbir içerikli olmayabilir, ama insanlar farklı şeyleri düşünmekten okumuyordu. Bu yıl bu aşılmış görünüyor. Bizde daha çok anı roman kitapları soruluyor. 100’e yakın kitabımız da var ama onların satışını yapamıyoruz” şeklinde konuştu.

KLASİK KİTAPLAR AZ OKUNUYOR

Bilim kurgu, fantastik ve çizgi roman kitapları yoğunlukta olmak üzere klasik ve toplumsal gerçekçi kitaplar da basan İthaki Yayınevi’nden Hakan Öztürk özellikle gençler arasında korku, gerilim kitaplarına ilginin klasiklere oranla daha fazla olduğunu ifade etti. Okurların daha çok dünya çapında satılan “Best seller” kitapları tercih ettiğini dile getiren Öztürk şunları söyledi: “Ne yazık ki eskiye oranla klasik kitaplara daha az ilgi var. Ortaya çıkan yeni yazarlar daha çok dedektiflik ve polisiye, korku romanları yazıyorlar. New York Times’ın ‘Best Seller’ romanları seçmesi bunda etkili oluyor. Elimizde olan romanların filmlerinin zaten filmleri var; insanlar önce izleyip sonra okuyorlar.” 

Çınar Yayınları standında Rıfat Ilgaz’ın kitaplarını imzalarken konuştuğunuz oğlu Aydın Ilgaz, Münir Özkul’un hayatını kaybetmesinin arından Hababam Sınıfı kitabına yoğun ilgi oluğunu ifade etti. Adana’nın işçi sınıfının yoğun olduğu bir il olması nedeniyle toplumcu gerçekçi kitaplara ilgi olduğunu söyleyen Ilgaz, “Yaşar Kemal, Orhan Kemal gibi işçi sınıfının yazarlarının var oluşu bunda etkili. Hayali romanlar, şiirler yaratılacağına halkın içinden gelen Sabahattin Ali’ler, Nâzım Hikmetler Rıfat Ilgazlar Orhan Kemaller bir nevi halkın pusulalarıdır. Bu günlerde bu konular unutturulmak istense dahi bu gerçek hiçbir zaman gözaltı edilmemesi gerekir.” diye konuştu

Aydın Ilgaz
Aydın Ilgaz

Nesin Yayınevi’nden Ali Hançer, Aziz Nesin’in her dönem okunan bir yazar olduğunu belirtti. Aziz Nesin’e ilginin hâlâ olmasını onun anlattığı insanların hâlâ var olmasına bağlayan Hançer, zaman zaman toplumcu kitaplara ilgi azalsa da fuarlarda okurlarla buluşmaktan memnun olduklarını söyledi. Babasının kitaplarını imzalayan Işık Öğütçü, Orhan Kemal’in kitaplarına ve okumaya karşı bir ilgi olduğunu belirterek ticari amaçla üretilen ürünler karşısında toplumcu gerekçi romanların okunması için aracı olduklarını ifade etti. 

BASKI, OKUR PROFİLİNİ DÜŞÜRDÜ

Adnan Özyalçıner
Adnan Özyalçıner

Manos yayınlarından çıkan kitaplarını imzalayan Öykücü Adnan Özyalçıner, fuarların öneminin ortadan kaldırılmaya çalışılan düşünce ve anlatım özgürlüğünün tek tipleştirilmesine karşı özgürleştirilmesi, özgür düşüncenin yaygınlaştırılması olduğunu belirterek “Bu zora karşı ancak kitaplarla karşı çıkabiliriz” dedi. Gençlerin edebiyatı takip etmesi gerektiğini ifade eden Öyalçıner gençler için şunları söyledi: “Karşı koymayı edebiyattan öğrenebilirler. Eylemsel karşı çıkışlar vardır ama düşünce kısıtlamalarına karşı kültürel bir karşı çıkış olması gerekir”  
Doğu-Batı yayınları standında konuştuğumuz Öykü Yazarı ve Çevirmen Özcan Doğan, Çukurova Kitap Fuarındaki ilginin geçen yıllara göre arttığını ancak son yıllarda genel olarak okur profilinin düştüğünü gözlemlediklerini aktardı. Bunda Üniversitelerdeki ihraçlar ve akademi üzerindeki baskıların rolünün olduğunu ifade eden Doğan, nitelikli akademisyenlerin ihraç edilmesine bağlı olarak nitelikli öğrencilerin yetişmediğini, olanların da uzaklaştırıldığını söyledi. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kafalar hep karışık mı olacak?

SONRAKİ HABER

Avrupa’da kapitalizm kanseri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa