13 Ocak 2018 01:13

OHAL değil, demokrasi için sokağa çıkacaklar

KESK İstanbul Şubeler Platformunun yarın yapacağı ‘OHAL değil, demokrasi’ mitingine emekten ve demokrasiden yana siyasi partilerden destek geldi. 

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul 

OHAL’in kaldırılması, kanun hükmünde kararnamelerin iptal edilmesi ve işten atılan emekçilerin işine iade edilmesi talebiyle yapılacak mitinge EMEP, ÖDP, HDP de katılacak. 14 Ocak Pazar günü saat 15.00’te Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitinge KESK Marmara Bölgesi’ndeki illerinden kamu emekçilerinin katılımı sağlanacak. 

‘TEMEL AMACIMIZ OHAL’İN BİR DAHA UZATILMAMASI’

KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Yürütmesi ve Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Mesut Mike, DİSK, TMMOB ve TTB ile ortak olarak 2 aydır “OHAL değil Demokrasi istiyoruz” adı altında bir kampanya yürüttüklerini ve bu kampanyanın devamı olarak da mitingi organize ettiklerini aktardı.

Mike, “Bir buçuk yıla yakındır OHAL var. OHAL’in hangi koşullarda gerçekleştirildiğini ve uygun görüldüğünü biliyoruz. 15 Temmuz sonrası fırsata çevrilerek yıldırma, işkence, baskı aracı olarak kullanılmaya başlandı. Bunda emekçiler çok fazla etkilendi. İş güvencesi ortadan kaldırıldı, bir çok arkadaşımız işinden ve ekmeğinden edildi. OHAL’in bir an önce kaldırılması, çıkmış KHK’lerin yarattığı mağduriyetlerin bir an önce ortadan kaldırılması, OHAL Değerlendirme Komisyonunun ne işe yaradığının bir an evvel izah edilmesi, aldığı, alacağı kararların gözden geçirilmesi gibi taleplerimiz var. Çünkü bu ülkeyi bu şekilde yönetmek doğru değil. İnsanların korkmadan işe gidebildiği, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, işiyle, ekmeğiyle tehdit edilmediği, özgürce seçimler yapabildiği bir ülke istiyoruz” dedi. Mike, “Temel amacımız OHAL’in bir daha uzatılmaması. OHAL’in insanlar ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerini kamuoyuna anlatabilmek. Biz yapılan zulmün görünür kılınmasını sağlamak istedik.  Diğer emek güçleri, siyasi partiler ve toplumun örgütlü kesimlerinin tamamı bizle” diye konuştu.  Mike, “Tüm kamuoyunun duyarlılık göstermesi gerektiğini,  KHK’ler çıkararak toplumu işkence düzenine götürüyor. KHK rejimine, saray rejimine karşı, diktatörlüğe karşı dur demenin vakti geldi geçiyor. Güçlü bir kitlesel katılımla OHAL istemediğimizi vurgulayacağız” dedi.

‘BASKILARA KARŞI ÖZGÜRLÜK MEYDANINDA OLACAĞIZ’

Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Pazar günü İstanbul’da gerçekleşecek mitingi önemli bulduklarını söyleyerek şöyle dedi: “OHAL, KHK düzeni ve tek adam diktatörlüğüne karşı demokrasi için, baskılara karşı özgürlük için mitingde olacağız. Bütün baskıların, keyfi uygulamaların, yaşanan şiddetin, ihraçların olağan bir halmiş gibi yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. 

HER ALANDA OHAL HUKUKU UYGULANIYOR 

Ülkeyi OHAL VE KHK’ler olmadan yönetemez hale gelmiştir. İşçi eylemlerine saldırmanın, grev yasaklarının, kadına yönelik şiddetin, cinayetlere karşı uygulamaların, toplumsal muhalefete saldırmanın, hak arayışlarına izin verilmeyişin meşru zemini olarak OHAL uygulanmaktadır. Son çıkan KHK ile AKP milislerini yaratarak onları cezasızlık vererek; zaten kutuplaşan toplumun tamamen karşı karşıya gelmesinin zeminini yaratmıştır. 

BUGÜN İHTİYACIMIZ OLAN MÜCADELEYİ GENİŞLETMEK

Yine KHK’lerle taşeron işçilere ilişkin düzenlemeler yapılmış. O günden bugüne yapılan bütün uygulamalar düzenlemenin adının kadroya almak olduğu, bütün çalışma koşullarının ise taşeron olarak kaldığını söylemek mümkün. Bütün bu OHAL ve KHK düzeni;  işçiler, kadınlar, gençler halklar için bir korku duvarı yaratmak istese de asıl olan AKP’nin ve onun tek adamının korkusudur.

” Barbaros, “Bugün ihtiyacımız olan OHAL’in kaldırılması, KHK’lerin iptali, İş güvencesi için emek, demokrasi ve halk güçleri olarak ortaklaşmak ve mücadeleyi ilerletmektir” dedi.

‘AMASIZ, FAKATSIZ BİR ARAYA GELİNMELİ’ 

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir, sendikaların işten atmalara karşı daha güçle bir ses çıkarmaları gerektiğini belirtti. HDP olarak mitinge katılacaklarını belirten Demir, “Sesimizle, rengimizle, sözümüzle ama aynı zamanda emek hareketini bütünleştiren bir şekilde orada olacağız” dedi. AKP Hükümetinin baskıcı politikalarından dolayı halkın sesini çıkaramadığını ifade eden Demir, “Bütün emek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler topyekün faşizme karşı birleşik bir mücadele yürütme  zorunluluğunu gösteren bir dönem. Amasız, fakatsız bir araya gelerek bu mücadeleyi birlikte yükseltmek durumundayız” dedi. Demir, mitingle aynı gün HDP’nin Marmara Bölgesi Kadın Konferansı olmasına karşın mitinge kitlesel katılım sağlayacaklarını da ifade etti. 

‘OHAL VE KHK REJİMİNE KARŞI MİTİNGDEYİZ’

ÖDP İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen, miting alanında olacaklarını belirterek, OHAL’in 6. kez uzatılacağına hatırlattı. Demirdöğen, “OHAL ve KHK rejiminin toplumsal manada meşrutiyeti giderek zayıfladı. Bu da görülen bir gerçek. Bu mitingin toplumsal meşruiyetin artık ortadan kalktığını toplumun, ezilenlerin, emekçilerin, tüm toplumun adalet arayışının, bir olağanüstülüğün ortadan kalkmasına dair yan yana geliş olacağını düşünüyoruz” dedi. Demirdöğen, ekmek, adalet, özgürlük için mücadele edenleri Bakırköy Özgürlük Meydanı’na çağırarak, “Tüm üyelerimiz ve dostlarımızla beraber o gün alanda olacağız. KESK’in bu çağrısına güç katacağız” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Saygı duymuyorumdan, tanımamaya...

SONRAKİ HABER

Tunuslular: Bekledik, bekledik hiçbir şey değişmedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...