13 Ocak 2018 00:34

Çelik-İş üyesi işçi: Metal Fırtınadan öc alıyorlar

Kocaeli'de otomotiv fabrikasında çalışan ve Çelik - İş üyesi işçi yazdı: Metal fırtınadan öç alır gibi kötü TİS imzalıyorlar

Paylaş

Metal işçisi
Kocaeli

Merhaba Evrensel okurları;

Ben Kocaeli’de Çelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu otomotiv sektöründe bulunan dövme fabrikasında çalışan bir metal işçisiyim.
Bu 2017’nin yaz ayında fabrika ve Kartal Şube arasında bir sözleşme dönemi gerçekleşti. 3 yıllık imzalanan sözleşme, kıdeme göre zamlar ve geriye dönük kazanımların kaybedildiği bir sözleşme oldu.

Bu sözleşme döneminde gördüm ki 2015 metal direnişinde işverene de sendikalara da verdiğimiz uyarılar iyi anlaşılmamış. Üstüne üstlük bizden öç alır gibi kötü sözleşmelere imza atıyorlar.

Şu ana kadar ki Çelik-İş Sendikasının imzalamış olduğu sözleşmelere bakıyorum genel olarak 3 yıllık sözleşmeler ve zam oranları yüzde 8 ile yüzde 15 arasında değişen şekilde gerçekleşmiş. Ama asıl canımı yakan bir mesele de  sözleşmelerin işçilerden bizlerden gizli saklı imzalanması, sendikaların bizleri muhatap almadan hazırladıkları taslakla işveren ile anlaşmasıdır.

İskenderun’da bulunan İSDEMİR fabrikasında imzalanan sözleşmenin işçi arkadaşlarımızdan gizlenerek imzalanması bunu da İSDEMİR patronu ve sendika genel başkanının bir mitingle ilan etmesi, bir kez daha patron ve sendikanın bizlerin karşısında beraber hareket ettiğini gösterdi.
Çelik-İş’in icraatlarını düşündüğümde bu ne ilk ne de son olacak gibi geliyor. Kocaeli’de bulunan Dytech fabrikasında sözleşmede masadan kalkarak işveren karşısında işçileri yalnız bırakmasından da  işçileri kimlere emanet etmek istediğini biliyoruz. Kendisi gibi yine işçilerin metal direnişinde mesaj verdiği, Türk Metal Sendikasına teslim etmek istiyor.

Ne yapmamız lazım? Yine bu MESS sözleşmesinde daha hiç bir şey bitmemişken ister Türk Metal,  Çelik-İş ya da Birleşik Metal-İş Sendikasında olsun, işçi arkadaşlarımızın komitelerini kurup tepkilerini ortaya koyarak güçlerini birleştirmeleri gerekiyor. Aksi taktirde bizim yerimize karar veren birileri hep olacaktır. Bizim önce sendikalar içinde söz hakkımızı kurup sonrasında da sendikalarımızı daha ileri eylemler yapmaya teşvik etmeliyiz. 

Şimdi çok önemli bir dönemden geçiyoruz bizler sözleşmeyi imzalamış olsak da MESS’e bağlı olan fabrikalarda yaşananlar, alınan zamlar bizi doğrudan etkilemiyor. OHAL koşullarında grevlerin yasaklandığı ülkemizde bu sözleşme döneminde işçinin başka bir şansı artık kalmamıştır. Bizler gerekiyorsa hakkımızı almak için grev de yaparız fakat Birleşik Metal-İş Sendikasının önerdiği gibi sendikalar birlik olursa, işçi de elini sendikaların üzerinden çekmez ise kazanacak çok şeyimiz var.

Bize bu olanakları verdiği sesimizi duyurduğu için Evrensel gazetesine teşekkür ediyor, tüm işçi sınıfına özgür yarınlar diliyorum.

ÖNCEKİ HABER

'Yazılmış senaryoyu boşa çıkarmak bizlere düşüyor'

SONRAKİ HABER

Ford işçisi: Geçmişi hatırlayalım, uyanık olalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...