13 Ocak 2018 07:08
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ocak 2018 16:36

İki adayın yarıştığı CHP İstanbul İl Kongresi yapılıyor

CHP İstanbul 36. Olağan İl Kongresi, Kadıköy Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleşiyor. Kongrede, tutuklu vekil Enis Berberoğlu'nun mesajı okundu.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

CHP İstanbul İl Örgütü’nün 36. Olağan Kongresi Bostancı Gösteri Merkezinde gerçekleşiyor. 654 delegenin oy kullanacağı kongrede iki aday il başkanlığı için yarışacak. Kongrede konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerine işaret ederek, demokrasiden yana güçlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti. 

Mevcut il başkanı Cemal Canpolat ile Parti Meclis üyesi Canan Kaftancıoğlu'nun aday olduğu Kongre salonuna ilk olarak Kaftancıoğlu girerken Canpolat ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte salona girdi. Kongrenin Divan Başkanlığına Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay seçildi. Çok sayıda CHP milletvekili ve belediye başkan da kongrede hazır bulundu.

Kongrenin yapıldığı salona Adalet Yürüyüşünden fotoğrafların yanı sıra, Türk bayrakları, Atatürk ve Kılıçdaroğlu fotoğrafları asıldı. Enis Berberoğlu'nun fotoğrafının bulunduğu “Buluşacağız Özgürlükte Yarınlar Bizim" yazılı pankart dikkat çekti. 

KONGREYE KATILANLAR

Kongreye, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, DİSK’e bağlı Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Cam Keramik İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, EMEP İl Başkanı Sema Barbaros da katıldı.

KILIÇDAROĞLU: HİÇBİR MİLLETVEKİLİMİZİN HAPİSTE OLMASINI İSTEMİYORUZ

CHP İstanbul İl Kongresi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kongre konuşmasında tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu’nun durumu üzerinden tutuklu milletvekillerine dikkat çekti. Kemal Kılıçdaroğlu, "Hapishanede bir milletvekili arkadaşımız var. Bir esir, bir tutsak var. Hiçbir suçu olmamasına rağmen hapishanede olması hukuk sistemin bir ayıbıdır ve hukukun siyasallaşmasıdır. Gönlümüzde yatan bu milletin oyuyla seçilmiş milletvekillerin hapiste değil parlamentoda görev yapması gerekir. Bu bağlamda Enis Berberoğlu başta olmak üzere hiçbir milletvekilimizin hapiste olmasını istemiyoruz.  Onları hapishaneye koyan yargı sistemini de kınıyoruz" dedi.

‘İSTANBUL'U, İSTANBUL'A İHANET EDENLERE BIRAKMAYACAĞIZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İstanbul’a ihanet ettik” sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “O ihanet bıçağını İstanbul’un göbeğinden çıkarıp alacağız” dedi. Kılıçdaroğlu, İstanbul’u yaşanabilir bir kent haline getireceklerini söyledi. 

Kılıçdaroğlu, belediye seçimlerinde İstanbul’u kazanacaklarına inandıklarını dile getirerek, “İstanbul'u, İstanbul'a ihanet edenlere bırakmayacağız" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu konuşmasında Man Adası iddialarını dile getirerek, "Enişteleri oğulları gittiler Man adasında şirket kurdular ve Türkiye'de vergi vermemek için her türlü dümeni çevirdiler. Bunu da her yere söyleyin. Ev kadınına söyleyin. Musluğu açarken 5 çeşit vergi ödüyorsun. Beyefendi Man adasına dolarlar gider vergi ödememek için .O nedenle bunlar milli değil. Gayri milli bir iktidar. Kendi ülkesinde vergi vermemek için şirket kuranlar milli de olamazlar yerli de olmaz. Onlar gayri millidir" şeklinde konuştu.

2019 SEÇİMLERİ 

2019 seçimleri üzerine de konuşan Kılıçdaroğlu, demokrasiden yana olan güçlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti: “Demokrasiyi savunmak bu ülkede yaşayan herkesin namus borcudur. Otoriter rejimi savunmak Türkiye’yi karanlığa götürür” dedi. 

Kılıçdaroğlu, Kurtuluş Savaşı döneminde verilen mücadeleye atıflarda bulunarak, birlikte mücadele çağrısını yaptı.

ENİS BERBEROĞLU'NUN MESAJI OKUNDU

Kongrede, cezaevinde bulunan CHP Milletvekili Enis Berbeoğlu'nun mesajı okundu: 

”CHP İstanbul Kongre Üyelerini ve katılımcı dava arkadaşlarımı sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Demokrasi ve adalet ardına çok ağır bedel ödemiş dostum ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin şerefli mensubu Dursun Çiçek aracılığı ile sizlere yolladığım bu mesajımda vurgulamak isterim ki; ne bir pişmanlık ve ne de suçluluk duygusundan eser yoktur. Müteahhit bürolarında ve avukat ofislerinde değil, cephelerde savaş meydanlarında kurulmuş bir partinin onurlu bir üyesi olarak ne siz dava arkadaşlarımı ve ne de canımdan çok sevdiğim ailemi mahcup edecek hiç bir eylemim olmadı ve olamaz da...

Dava arkadaşlarımın katılımı ve sağ duyusu ile demokrasi şöleni olarak geçeceğinden emin olduğum İstanbul İl Kongresine iktidar yolunda başarılar diliyorum.

İlk seçimlerle birlikte ülkemizde CHP’li günlerin yakın olduğu umudumu paylaşmak istiyorum.

Aranıza en kısa sürede dönmek ve özlem gidermek dileği ile herkese sevgi ve saygılar sunuyorum."

SALONDA TANSİYON YÜKSELDİ

Mevcut il başkan yardımcısı Muhterem Aktaş’ın konuşması sırasında il örgütlerinin faaliyetlerini anlattığı sırada salonda tansiyon yükseldi. 

Aktaş yaptıkları çalışmaları anlattığı sırada, Canan Kaftancıoğlu destekçileri alkışlarla, “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı. Daha sonra divan, konuşmacı Aktaş’ın faaliyet raporunda şerh olmadığı için söz hakkının olmadığını belirtti. Bunun üzerine salondaki tansiyon iyice yükseldi. Aktaş, kendisini protesto edenlerin delegeler değil, kongreyi izlemeye gelenler olduğunu ve delegelerin gerçekleri bilmesi gerektiğini savundu. Bunun üzerine Canan Kaftancıoğlu’yu desteleyenler alkışlarla ve yuhalayarak protesto etti.

KONUŞMA SIRASI KURAYLA BELİRLEDİ

Yapılan konuşmaların ve hesap raporunun kabul edilmesinin ardından il başkanlığı adaylığı için saat 16.00’ya kadar verilen sürenin dolmasın ardından Canan Kaftancıoğlu ve Cemal Canpolat dışında başka adayı çıkmadı. Adayların konuşma sırası kurayla belirlendi. Buna göre ilk konuşmayı Kaftancıoğlu yaptı. 

'İSTANBUL'U HARAMİLERİN SALTANATINDAN KURTARMAK İÇİN ADAYIM'

Konuşmasına Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitirenleri anarak başlayan Kaftancıoğlu, “İstanbul'u haramilerin saltanatından kurtarmaya adayım. Yıllardır süren kadın mücadelesi sonucu olarak, en büyük örgütünün başkanı olmak için adayım” dedi. 

2019 seçimlerinde Türkiye için kritik olduğuna vurgu yapan Kaftancıoğlu, “Biliyoruz ki İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” ifadelerini kullandı. Kaftancıoğlu, tek adam rejiminin baskılarının artıracağını ama buna karşı mücadelelerinin sürdüreceklerini belirtti. Kaftancıoğlu’nun konuşması, ‘Hak, hukuk, adalet’, ‘İstanbul’un umudu Kaftancıoğlu’ sloganlarıyla kesildi.

Kongrenin ülkenin içinde geçtiği zor dönemde yapıldığına işaret eden Kaftancıoğlu, “Cumhuriyetin kurucuların verdiği hak ve yükle buradan meydan okuyorum, bir cumhuriyet kadını olarak söylüyorum: Biz tek adam rejimine teslim olmadık, olmadık, olmayacağız” dedi.

Kaftancıoğlu, şeffaf  ve hassas bir yönetimle il başkanlığını yapacaklarını belirterek, örgütünün gücünün nasıl olacağını göstereceklerini de ifade etti. 

'İSTANBUL'UN İKİ YAKASINI BİR ARAYA GETİRECEĞİZ'

Cemal Canpolat, konuşması sırasında yuh çekenler oldu. Tutuklu Milletvekili Enis Berberoğlu'yu tutsaklıktan kurtarmak için genel merkezle birlikte harekete geçmek gerektiğini belirten Canpolat, sadece Berberoğlu, için değil HDP’nin tutuklu eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da dahil tüm tutuklu vekiller ve belediye başkanları için özgürlük istediklerini söyledi.

Canpolat, ülkeyi bölmeye çalışan ayrıştırma politikalarına karşı duracaklarını belirterek, “İstanbul’un iki yakasını bir araya getirme görevi il örgütümüzün görevidir” diye konuştu.

Canpolat’ın konuşması sırasında "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

Hatalarını düzeltmeye hazır olduklarını anlatan Canpolat, “18 ilçeyi gerekçesiz bir şekilde aldığınız döneme bakacaksınız. Genel Başkanımızın İstanbul’da yaptıkları mitinge bakacaksınız” dedi. 1994’ten beri İstanbul’un görülmeyen arka yakasıyla ilişkiye geçtiklerini belirten Canpolat, toplumun farklı kesimleriyle yeniden ilişki kurduklarını dile getirdi. Canpolat, konuşmasının devamında il örgütünün yaptıkları çalışmalardan söz etti. 

Partiden ihraç edilme süreçlerinden söz eden Canpolat, "Sivas Katliamı’nda kendilerini 8 saat boyunca izledikleri konusunda uyardığımız için bizi partiden ihraç edenler, demokrasiden bahsedemezler” dedi. 

Canpolat, Genel Başkana lafla sahip çıkılmayacağını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından iki adayın yönetim listesi ve kurultay delegelerin isimleri okundu. 

ÖNCEKİ HABER

Grevdeki Eti Bakır işçileri taleplerini almakta kararlı

SONRAKİ HABER

Mehmet Şimşek: Ceza gelirse Halkbank öder

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...