Grevdeki Eti Bakır işçileri taleplerini almakta kararlı

Eti Bakır AŞ’nin Artvin Cerattepe ve Murgul Damar’daki tesislerinde fiili grevde olan işçiler taleplerini elde etmekte kararlı olduklarını belirtti.  

12 Ocak 2018 22:30
Paylaş

Hamdi Gökdeniz
Artvin        

Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır AŞ’nin Artvin Cerattepe ve Murgul Damar’daki işletmelerinde zam ve ikramiye taleplerinin karşılanması için başlattığı fiili greve sürüyor. 

Artvin Murgul Damar Eti Bakır tesislerinde fiili grevde olan işçiler yüzde 25 zam, taban ayarlaması ve ikramiye istediklerini belirtip taleplerini alma konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Evrensel'e konuşan işyeri temsilcisi 4 gündür direnişte olduklarını belirterek “Her dönem yıl sonu olduğu için yıllık sözleşme yapıyoruz. Sözleşmemiz bittiği için işverenle anlaşamadık. İşveren bir teklifte bulundu biz de bir talepte bulunduk, bunun üzerine işveren bu iş yerini kapatacağını beyan etti. Bize tebligatla geldi. Biz de bunu kabul etmedik. Biz işimizin başındayız. Şu an bizim muhatabımız yok. Ne amirler, ne müdürler hiç kimse yok, biz sadece avukatla karşı karşıya bırakıldık” dedi.

'TABAN AYARLAMASI VE İKRAMİYE İSTİYORUZ'

Patronun müdürleri, amirleri çekip buradaki direnci kırmak istediğini vurgulayan temsilci işçi şunları söyledi: “Sadece burada değil Eti Bakır’ın Artvin’deki bütün tesislerinde eylem var. Eti Bakır’ın toplam 730 işçisinin başında bir anlaşmazlık var. Amirlerimiz yok, ücrette anlaşamıyoruz, çok düşük. Ücrette anlaştığımızda işimize çıkacağız. ‘Ücretteki talebiniz nedir?’ diye sorarsanız ücretler düşük maden sektörü olduğu için 1760 liraya çalışan arkadaşlarımız var. 30 tane Ankara’da hasta arkadaşımız var. Güvenlikçi arkadaşlarımız var, ücretleri çok düşük. Biz diyoruz ki taban ayarlaması yapılsın, yüzde 25 zam istiyoruz. Taban ayarlaması ve iki ikramiye istiyoruz başkada bir şey istemiyoruz. Taleplerimiz budur, bu taleplerimizi reddettiler. Bize çok düşük bir teklifte bulundular. Biz kabul etmedik, anlaşmazlık budur başka bir şey yoktur.” 

'ŞİRKET BU TOPRAKLARDAN ALDIKLARININ HİÇ OLMAZSA BİR KISIMINI İŞÇİLERE VERSİN'

İşlerine sahip çıktıklarını ifade eden işçi temsilcisi: “Biz işimizi seviyoruz. Biz buradayız,  buranın halkıyız. İşimize sahip çıkıyoruz. Biz fabrikanın  sahibiyiz. Biz burada çalışsakta   aynı zamanda bu yörenin insanıyız. Biz istiyoruz ki bu topraklar bizim, buradan aldığını şirket bize iade etsin, hiç olmazsa bir kısmını çalışanlara versin. Buranın sahibi Murgul halkıdır,  Mehmet Cengiz değildir. Burada çalışılacaksa bizim arkadaşlar çalışacak. Diğer işyerleri ile  bağımız kuvvetlidir, bir taraf kalbimiz, bir taraf beynimizdir” diye konuştu.            


ETİ BAKIR İŞÇİLERİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYOR

Cengiz Holding, Eti Bakır Murgul ve Cerattepe’de süren grevi kırmak için baskısını artırdı. 870 işçiye işten atıldığını bildirdi. Holding, bir yandan da işletmenin kapatılacağı söylentisi ile halkın işçilere destek vermesini engellemeye çalışıyor. 870 işçinin işten atıldığına dair bildirimde bulunması işçileri öfkelendirirken, yerel idare yöneticileri işçilerle görüşerek sorunun çözümü için pazartesiye kadar süre istedi. İşçiler, işten atma kararının geri çekilmemesi halinde mücadeleyi daha da büyüteceklerini söyledi. 2014 yılında siyanür işletmesinin kurulmasını grevle engellediklerini hatırlatan işçiler, grevin yenilmesi halinde siyanürün geri getirileceğini, holdingin baskısının daha da artacağını belirterek halka, kitle ve meslek örgütlerine, siyasi partilere dayanışma çağrısında bulundu. 

Artvin’de sendikal örgütlenmenin bulunmadığı Eti Bakır’da, 1650-2 bin lira arası ücretlerle çalıştırılan işçiler, ücretlerine yüzde 25 zam yapılması ve 2 ikramiye verilmesi talebiyle 6 gün önce fiili greve çıkmıştı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)        

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Süper Lig takımları, bugün 6 hazırlık maçı oynadı

SONRAKİ HABER

İki adayın yarıştığı CHP İstanbul İl Kongresi yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...