12 Ocak 2018 16:46

‘Ölüm solumak istemiyoruz’

Almanya Stuttgart’ta hava kirliliğinin yoğun yaşandığı Neckartor’da yaklaşık bin kişi hava kirliliği konusunda önlem almayan hükümeti protesto etti.

Paylaş

 

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaleti başkenti olan Stuttgart’ta son üç yıldır hava kirliliği gündemden düşmüyor. Almanya’nın en kirli havasına sahip şehir Stutgart’ta hava kirliliği Avrupa Birliği standartlarının çok üstünde seyrediyor. Hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı Neckartor’da bir araya gelen yaklaşık bin kişi hava kirliliği konusunda önlem almayan hükümeti protesto etti.

Uzmanların hava kirliliğine karşı yaptıkları öneriler otomobil tekeli lobileri ile işbirliğinde olan hükümet tarafından dikkate alınmıyor. Örneğin kirliliği önlemek adına dizel otomobiller bir türlü yasaklanmıyor. Yapılan bir iki basit düzenleme, alarm günleri gibi yetersiz kalıyor.  

Yeşiliyle meşhur Stuttgart hâlâ Almanya’nın en kirli havasına sahip ve otomobil gaz artıklarının oluşturduğu kirlenme canlı sağlığını tehdit ediyor. Şehirdeki hava kirliliğinde merkezleri Stutgart’ta olan Mercedes-Benz ve Porsche gibi büyük Alman otomotiv markalarının büyük payı var.   

Almanya

Yüz yılın projesi olarak tanıtılan Stuttgart 21 çalışmaları da hava kirliliğinin nedenlerinden biri. Vatandaş girişimi, sağlık örgütleri ve Stuttgart 21 karşıtlarının hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı Neckartor’da bir araya geldi. Miting alanına gelen yaklaşık bin kişi hava kirliliği konusunda önlem almayan hükümeti protesto etti.  

MÜZİK GRUPLARINDAN DESTEK

Çevre örgütü temsilcisi Jurgen Resch ise eyalet hükümetinden ve belediyeden dizel arabaların hemen yasaklanmasını talep ederek, “Ölüm saçan hava solumak istemiyoruz. Önümüzdeki günlerde değişik eylemlerle mücadelemiz sürecek” dedi.  Capella Reballa ile Lokomotive müzik grupları eyleme ritim katarak renklendirdi.   Gecenin karanlığında insan sağlığına ışık olmaya çalışan bin kişi polisin engellemeye çalışmasına aldırmadan ana yola doğru yürüyüşe geçti. Burada bulunan üst geçide pankartlar asıldı. Yol üç saat boyunca trafiği kapatıldı. 

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un yeni imar yönetmeliğinin detayları belli oldu

SONRAKİ HABER

Facebook’un hisseleri sert düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...