12 Ocak 2018 15:43

ATK kemikleri kabul etti: DNA için aileler başvurmalı

Garzan Mezarlığından çıkarılan 267 cenazeyle ilgili HDP'li vekillere bilgi veren İstanbul Adli Tıp ailelerin DNA eşleşmesi için veri vermesini istedi

Paylaş

Bitlis’in Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde bulunan Garzan Mezarlığından 267 cenaze çıkartılmıştı. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) İstanbul Eş Sözcüsü Serhat Çakmak ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Mizgin Irgat, ailelerle birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumuna (ATK) giderek cenazeler hakkında bilgi aldı.

Aileler ve kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kapatılan Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YAKAYDER) üyeleri ATK önünde beklerken, HDP’li vekiller ve Çakmak, ATK yetkilileriyle görüşme gerçekleştirdi.

Yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, ATK’nin kendilerine, Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığından gönderilen kemiklerle ilgili kimliklendirme çalışmasının yapılacağına dair açıklamada bulunduğunu belirterek, “Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı da söz konusu dosya hakkında gizlilik kararı vermiş durumda. Dolayısıyla şu an muamma ve gerçekten ne olacağı belli olmayan bir süreç söz konusu. Oysa burada ailelerin gelip kendi cenazelerini bulma, onlara böylesi bir külfeti yükleme, gerçekten hukuk devletiyle bağdaşır bir durum değildir” diye konuştu.

Ailelerin ATK’ye giderek DNA eşleşmesi için veri vermeleri gerektiğini aktaran Irgat, İstanbul dışında olan ailelerin ise bulundukları yerin cumhuriyet başsavcılıklarına başvurarak veri vermelerini ve bu verilerle birlikte ATK’nin durumu değerlendireceğine dair kendilerine bilgi verdiğini söyledi. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise, “Bunu gerçekleştiremedikleri durumunda da cenazelerinin kimliklerinin tespiti için en kısa sürede HDP'ye ve İnsan Hakları Derneğine (İHD) başvurarak, bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz" dedi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Çuvalda taşınan Muharrem’le ilgili soruşturma sonuçsuz kaldı

SONRAKİ HABER

'Ceyhun, kırsaldan gecekonduya gelen insanları anlattı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...