12 Ocak 2018 13:38

TCDD’nin uygulamaları işçinin canına kastediyor

BTS, Kırklareli’de TCDD’ye ait trafo merkezinde meydana gelen iş kazasıyla ilgili açıklama yaptı, ihlal ve ihmallere dikkat çekti.

Paylaş

Kırklareli’de TCDD’ye ait trafo merkezinde meydana gelen iş kazasıyla ilgili açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) meydana gelen kazanın sebebinin 5 sene önceki düzenleme olduğunu ifade etti. BTS, “5 sene önce TCDD’nin yeniden yapılanması adlı tasfiye programı çerçevesinde, 4 ayrı şeflikteki birbirinden farklı voltaj grupları ve işten sorumlu personel, ayrı voltaj grupları ve ekipmandan sorumlu kılındı” dedi.

Edirne Elektrifikasyon Şefliğinde görevli İşçi Gültekin Ulus önceki gün saat 15.30’da Kırklareli’ye bağlı Büyükmandıra beldesinde yer alan TCDD’ye ait trafo merkezinde çalışma yaparken yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan BTS, ihmal ve ihlallere dikkat çekti. Bu tip işyerlerinde çalışan personelin muhatap olduğu enerjinin 154 bin volt olduğu belirtilerek, “Personel, izinsiz, yetkisiz ve yüksek gerilim ehliyeti yani EKAT adlı belgesi olmadan buralara giremeyeceği gibi asla çalışma yapamaz, çalışmalara da katılamaz” denildi.

EKAT KURSLARI DURDURULDU

2010’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 1000 volt ve üzeri voltaja tabi işyerlerinde çalışan tüm personelin EKAT belgesi alması gerektiği yönünde karar aldığını vurgulayan BTS, “Ancak hangi akla hizmet ettiğini bilmediğimiz bazı yöneticiler devreye girerek, sırf bu EKAT belgesinin aldırılmaması için kulis yapmış ve 21 Mart 2016 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü tarafından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazı yazılarak, demir yollarının EKAT belgesi kapsamında olup olmadığı hakkında görüş istenmiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise yazdığı yazıda, böyle bir yorum yapılabileceğini belirtmiş ancak ilgili Elektrik Kuvvetli Akım Tesisler Yönetmeliği’nin amir olduğunun da altını çizmiştir. Bu yazıyı kendince ‘EKAT belgesi alma zorunluğunun olmadığı’ yönünde yanlış ve keyfi yorumlayan bazı TCDD bürokratları ve yöneticilerinin çabalarıyla, 2 yıl önce EKAT kurslarına personel gönderme işlemi durdurulmuştur” denildi.

Gültekin Ulus’un da EKAT belgesi vurgulanan açıklamada, Ulus’tan sorumlu iki amirin de bu belgeye sahip olup olmadığının bilinmediği söylendi. 

5 SENE ÖNCE DÜZENLEME YAPILDI

5 sene öncesine kadar trafo şeflikleri ve bu şefliklerin alanında uzmanlaşmış personellerin olduğu dile getirilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bundan yaklaşık 5 sene önce TCDD’nin yeniden yapılanması adlı tasfiye programı çerçevesinde, 3 ayrı iş ve işyeri birleştirilerek ve elektrik işleri adlı şeflikler de eklenerek elektrifikasyon şeflikleri adı altında toplandı. Böylelikle 4 ayrı şeflikteki birbirinden farklı voltaj grupları ve işten sorumlu personel, birdenbire 220 volttan 150 bin volta kadar değişen ayrı voltaj grupları ve ekipmandan sorumlu kılındı. Böylelikle farklı alan, iş ve gerilimde uzmanlaşan personelin, olası iş kazalarına maruz kalmasına davetiye çıkartıldı.”

Demir yolu yönetiminin yanlış politikaları ve uygulamalarının iflas ettiği belirtilen açıklamada, “Yol yakınken TCDD yönetimi ve ilgili bakanlık bürokratları ‘bu acı olaydan’ ders çıkartarak, bu fiyaskoya son vermeli, işyeri birleştirmelerinden vazgeçmelidirler. Bu konudaki yanlış ve hukuksuz mevzuat ya da taslaklar da geri çekilmeli/iptal edilmelidir. Bu tip acı olayların yaşanmaması için, EKAT kurslarına ilgili tüm personelin gitmesi sağlanmalı, bu tip işyerleri için elektrik mühendisi kadrosu ihdas edilmelidir” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Artvin'deki Eti Bakır işçileri: Biz yenilirsek siyanür gelir

SONRAKİ HABER

İş kazası geçirdi, borç katlandı… TBMM önünde kendini yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...