12 Ocak 2018 12:53

İsveç’te taciz ve şiddete karşı ülke çapında eylem yapıldı

İsveç’te kadınlar, taciz ve şiddetin durdurulması ve faillerin yargı karşısına çıkarılması talebiyle meydanlara çıkarak mum yaktı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te kadınlara yönelik taciz ve şiddetin durdurulması ve faillerin yargı karşısına çıkarılması talebiyle bir çok yerleşim biriminde kadınlar, meydanlara çıkarak mum yaktı.

100 kadın kuruluşunun çatı örgütü İsveç Kadın ve Genç Kızlar İçin Yardım Kuruluşları Federasyonunun (ROKS) çağrısı üzerine eş zamanlı olarak yapılan eylemlerde, konuşan ROKS temsilcileri, polis ve mahkemeleri kadınlara yönelik cinsel taciz ve şiddete gereken ilgiyi göstermemekle eleştirdiler. Politikacılara da cinsel suçların kapsamlı olarak soruşturulması için polis ve mahkemelere daha fazla kaynak atkarılması için girişimde bulunma çağrıları yaptılar.

Gösterilerde, Stockholm’un Fittja semtinde uyuşturucu bağımlısı bir kadına tecavüz suçlamasıyla yargılanan 5 genç hakkında mahkemenin beraat kararı vermesi de kınandı. 

ROKS Başkanı Zozan İnci, #Metoo kampanyasına katılan kadınların cinsel tacize karşı başlattıkları mücadelenin umut verici olduğunu belirtmekle birlikte ortaya çıkan taciz vakalarına karşı yapılması gerekenlerin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Kadınların şiddet ve tacize uğrama korkusuyla geceleri dışarı çıkmaktan kaçındıklarına dikkat çeken İnci, kadına yönelik şiddetin engellenmesine öncelik verilmesi için yasalarda düzenleme yapılmasını talep etti. 

İsveç’in ikinci büyük kenti Göteborg’da GustaF Adolf Meydanı'ndaki gösteride konuşan ROKS yöneticilerinden Anna-Lena Mellqvist, kadınların yüzde 56’sının cinsel taciz, yüzde 34’ünün de cinsel şiddete uğradığını söyledi. 

Şiddetin genellikle dört duvar arasında evlerde gerçekleştiğine ve istatistiklere girmediğine dikkat çeken Mellqvist, 2016 yılında gerçekleşen 20 bin 300 cinsel suçtan sadece yüzde 12’sinin yargı tarafından karara bağlanmasını yetersiz bularak eleştirdi.

ROKS tarafından eylemlerle ilgili yapılan yazılı açıklamada da, ROKS’un polisin tüm cinsel suçları itina ve profesyonelce soruşturması ve tüm polis merkezlerinde cinsel suçları inceleyen uzmanların da aralarında bulunduğu özel gruplar oluşturulması talep edildi.

ÖNCEKİ HABER

'OHAL Komisyonu, kararları niye gizliyor?'

SONRAKİ HABER

Nuriye Gülmen: İsteseler bizi iade edebilirlerdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...