Metal işçileri MESS dayatmalarına karşı alanlara çıktı

Türk Metal sendikasına üye metal işçileri, patron sendikası MESS'in yüzde 6.4'lük zam teklifini protesto etmek için birçok kentte eylemler yaptı.

12 Ocak 2018 11:55
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ocak 2018 15:02
Paylaş

Patron sendikası MESS’in toplu sözleşme için dayattığı yüzde 6,4’lük zam ve 3 yıllık sözleşme teklifine karşı Türk Metal üyesi işçiler farklı kentlerde eş zamanlı eylemler düzenledi. İstanbul, Kocaeli Merkez, Gölcük, Gebze, Bursa, İzmir Merkez ve Menemen'de yapılan eylemlerde grev talebi öne çıktı.

Türk Metal’in çağrısıyla kent meydanlarında eylem yapan işçiler, MESS’in dayatmalarına karşı grev çağrısı yaptı. İşçiler kürsüden belirlenen sloganların yanı sıra “Grev, grev, grev”, “Şalter inecek bu iş bitecek”, “İşçiler el ele haydi greve” sloganlarını atarken, kürsülerden ise bu sloganlar bastırılmaya çalışıldı. Sendikacılar yaptıkları açıklamalarda MESS’e önce “Alanları dar edeceğiz” diye seslendi ardından “Uzattığımız eli karşılıksız bırakmayın” çağrısını yaptı. 

İŞÇİLER GREV İSTİYOR

İstanbul Şirinevler Meydanı, Kocaeli Sabri Yalın Parkı ve Gölcük Anıt Park, Bursa Atatürk Stadı, İzmir Cumhuriyet Meydanı başta olmak üzere pek çok kentin meydanlarında yapılan eylemlerde sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Hey MESS şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “İşçiler el ele haydi greve”, “Şalter inecek, bu iş bitecek”, “Grev, grev, grev” sloganlarını attı. Alkış, ıslık ve çaldıkları düdüklerle protestolarını sürdüren işçiler, “3 yıllık sözleşme istemiyoruz”, “Şimdi emeğin kazanma zamanı”, “Sefalet ücreti istemiyoruz” dövizlerini taşıdı. Özellikle Bursa ve Gebze’de işçiler kürsüye grev talebini içeren sloganlarla seslenirken, kürsü ise başka sloganlarla işçileri bastırmaya çalıştı. 

TÜRK METAL GÖLCÜK: EYLEMSE EYLEM, GREVSE GREV! 

Gölcük Türk Metal

Metal işçileri, patron sendikası MESS'in dayatmalarına karşı Gölcük'te de eylem yaptı. Eyleme 1000'e yakın metal işçisi katıldı.

Gölcük'te Türk Metal Sendikası'nın çağrısıyla 08.00-16.00 vardiyasından servislerle Anıt Park meydanına gelen metal işçileri, burada "MESS şaşırma sabrımızı taşırma", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" ve "Susma haykır grev haktır" sloganları attı. 

Meydanda toplanan metal işçilerine Türk Metal Gölcük Şube  Başkanı Mehmet Şener'in konuşmasından önce Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın okuduğu şiir dinletildi. Şiirinin ardından konuşan Mehmet Şener, "Susmayacağız. Eylemse eylem, grevse grev" dedi. 

'ALINTERİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ'

Sözlerine "Allah yüzümüzü kara çıkarmasın. Bizim taleplerimize uzaktan yakından yaklaşamadılar. Biz bu talepler karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sonunda zafer Türk Metal işçisinin olacak" ifadeleriyle başlayan Şener, bıçağın kemiğe dayandığını ifade etti. Hakları olanı istediklerini belirten Şener, "Artık bıçağın eti kestiği, kemiğe dayandığı yerdeyiz. Biz gece demeden, gündüz demeden üreteniz. Krizleri tek başına göğüsleyeniz. Hem sektöre, hem Türkiye'ye kazandıranız. Hakkımız olandan başka bir şey istemiyoruz. Alınterimizin karşılığını, çocuğumuzun çocuğumuzun rızkını istiyoruz" dedi. 

'MESS'E ALANLARI DAR EDECEĞİZ'

MESS'e alanları dar edeceklerini söyleyen Şener, "Sözün bittiği, eylemin başladığı yerdeyiz. Bu güne kadar toplu sözleşme masasında kendimizi ifade ettik, bundan sonra meydanlarda ifade edeceğiz. Türk Metal sendikası ve üyeleri ülkemizin huzuru ve istikrarı göz önünde tutmuştur ancak geldiğimiz şu noktada bizler için yeni bir kapı aralandı, herkes aklını başına alsın. Sendikamız arabulucu kararını aldığı andan itibaren grev kararını alacaktır. Bu meydanlarda olmak bizim tercihimiz değil. Ama gerekirse MESS'e alanları dar edeceğiz" ifadelerini kullandı. Susmacaklarını ve eylemse eylem, grevse grev diyeceklerini vurgulayan Şener, "Bize üretmeye devam edin ama emeğimizin hakkını almayın, susun ve idare edin diyorlar. Ama soruyorum size, susacak mıyız, susmayacağız. Eylemse eylem, grevse grev" dedi. 

CANLI YAYINIMIZA MÜDAHALE!

Öte yandan, eylem Evrensel WebTV üzerinden canlı olarak yayınlanırken alandan görüntü alan Evrensel Muhabiri Çağıl Çağan Adıgüzel, Türk Metal sendikası görevlisi tarafından engellendi. Sendikanın Gölcük Şube Mali Sekreteri olan Ömer Kayal, muhabirimizin yanına gelerek "Biz kimseye canlı yayın yaptırmıyoruz, sen de yapma, canlı yayını kapat" dedi. Muhabirimiz Adıgüzel, kendisine kim olduğunu ve görevini sorduğunda ise Kayal "Şubede görevli değilim" yanıtını verdi. Muhabirlerimiz sendikacıların baskısı yüzünden kısa süre canlı yayında kalabildi. (Kocaeli/EVRENSEL)


ANKARA’DA TÜRK TRAKTÖR VE ARÇELİK İŞÇİLERİ EYLEM YAPTI

Türk Metal

Türk Metal Sendikası Ankara’da Türk Traktör ve Arçelik işçileri ile MESS’in toplu sözleşmedeki yüzde 6.4 dayatmasına tepki gösterdi. Sincan Lale Meydanı’nda yapılan eylemde konuşan Türk Metal Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer,“Bugüne kadar kendimizi toplu sözleşme masasında ifade ettik. Bundan sonra yollarda meydanlarda da ifade edeceğiz” dedi.

Ankara’da bulunan metal işçileri MESS’in yüzde 6.4’lük zam dayatmasına karşı eylem yaptı. Türk Metal Sendikası Ankara Şubeleri’nin çağrısıyla yapılan basın açıklaması için fabrika ve işçilerin yoğun olduğu Sincan ilçesinde, Lale Meydanı’nda toplanıldı. İşçiler sık sık “Ey MESS şaşırma, sabrımızı taşırma”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attılar. Türk Traktör ve Arçelik fabrikalarındaki işçilerin katıldığı basın açıklamasına, Ankara’daki bulunan şube başkanları Nihat Zengin, Halil İbrahim Alpoğlu ve İbrahim Biçer yer aldı.Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube Başkanı Gülhan Şimşek ve Kadın Sekreteri Gönül Kural da işçilere destek verdi. 

Açıklamayı yapan Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, MESS ile yürütülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sözün bittiği yerde olduklarını söyledi. Aynı zamanda eylemin başladığı yerde olduklarını belirten Biçer, “Bundan sonra sesimizi, çığlığımızı iş yerlerinden başlayarak mümkün olan her yerde duyuracağız. Bugüne kadar kendimizi toplu sözleşme masasında ifade ettik. Bundan sonra yollarda meydanlarda da ifade edeceğiz” dedi. MESS’i bir kez daha uyardıklarını ifade eden Biçer, “Taleplerimizi ve teklif ettiğiniz ucube zam oranına tepkimizi sakın hafife almayın” dedi. Dün MESS’in çağrısıyla yeniden bir araya geldiklerini hatırlatan Biçer, yine haklı taleplerinin masada kaldığını ve bir sonuca ulaşamadıklarını söyledi.Kendilerine “Siz üretime devam edin ama iş emeğinizin, alın terinizin karşılığına gelince sesinizi çıkartmayın” denildiğini aktaran Biçer, “Bıçak kemiğe dayandı. Eylemse eylem, grevse grev” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


İZMİR’DE OHAL ENGELİ

Türk Metal

İzmir’de Bakırçay havzasında kurulu demir çelik fabrikası işçileri Menemen Cumhuriyet meydanında toplanarak MESS'in tutumunu protesto etti. İşçiler toplanmadan önce emniyet yetkilileri OHAL koşullarında olduklarını, ses düzeni ve yürüyüş yapılamayacağını söyleyerek “Basın açıklaması yapıp dağılın” dedi. Sendikacılar ve işçiler yasa dışı eylem yapmadıklarını, seslerini duyurabilmek için burada toplandıklarını söyleyerek engellemeye karşı çıktı. Ege Çelik, Habaş ve İzmir Demir Çelik işçileri servislerden inip alkış  ve sloganlarla yürüyüş meydana geldi.

MESS ile süren toplu iş sözleşme sürecinin tıkanması üzerine İzmir'de de iki ayrı noktada eylem yapıldı. Gaziemir, Kemalpaşa ve Çiğli'de bulunan CMS, Aptiv (Delphi), Nemak, Ege Endüstri ve Ege Fren işçileri mesai çıkışından itibaren Cumhuriyet Meydanında toplanırken Menemen'de de İzmir Demir Çelik, Habaş ve Ege Çelik işçileri bir araya geldi. 

Cumhuriyet Meydanındaki eyleme tek vardiya katıldığı ve MESS kapsamı dışındaki fabrikalardan katılım temsili düzeyde olduğu için beklenenden az işçi geldi. Alanda taleplere ilişkin pankartlar ise sınırlı idi. Genç işçilerin daha heyecanlı olduğu görüldü. 'MESS Şaşırma Sabrımızı Taşırma', 'MESS Zammını Al Başına Çal' dövizleri taşınırken ' 'Zafer Direnen Emekçinin Olacak' ve 'İş Ekmek Yoksa Barış da Yok' sloganları atıldı. İşçiler grev çağrılarını dile getiren 'Türk Metal Hedefe Genel Greve' sloganını attı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Pentagon: Bölgedeki müttefiklere eğitim fırsatları sunuyoruz

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım: İttifak düzenlemesine olumlu bakıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...