12 Ocak 2018 11:15

HDP: Tek tip kıyafet uygulaması provokasyondur

HDP, Diyarbakır’da cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve tek tip kıyafet uygulamasına ilişkin açıklama yaptı: Tek tip uygulaması provokasyondur.

Paylaş

HDP, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve tek tip kıyafet uygulamasına ilişkin Diyarbakır’da basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Diyarbakır il Eş Başkanları Filiz Buluttekin ve Mehmet Şerif Camcı katılırken cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve tek tip kıyafet uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulunuldu. 

‘YİĞİTALP TEK TİP KIYAFET PROVOKASYONDUR’

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, tek tip kıyafet uygulamasının bir provokasyon olduğunu ifade ederek cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ve cezaevlerindeki kötü koşullara ilişkin değerlendirmede bulundu. Yiğitalp, ülke olarak zor bir dönemden geçildiğini ve zorlaştırmak için de her şeyi yapan bir akıl ile karşı karşıya olunduğunu belirterek "Kendince KHK’ler ile toplumu daha çok nasıl gereceği buradan nasıl iktidarını güçlendireceği yoluna bakıyor. Cezaevleri atmosfer olarak çok ağır, şartlar koşullar çok zorlaşmış durumda. Bu durumla birlikte süreci daha çok nasıl gererim diye yeni bir KHK yayınlandı. Bu KHK ile tek tip kıyafet üzerinden insanların iradesini kırmak, duruşunu bozmak ve kendince bir çerçeveye sokmak üzerinden bir KHK. Bu KHK’nin uygulama koşulları asla olmayacak. Tek tip kıyafet uygulaması provokasyondur. Şu an Türkiye tarihinin en yüksek cezaevi sayısına sahibiz, sayı ve doluluk oranı olarak da. 624 bebek şu anda anneleriyle birlikte cezaevinde 1025 hasta tutuklu adli tıp raporlarına rağmen tahliye edilmiyor. Cezaevlerinde süngerli odalardan tutun, gece koğuş basmalarına, avukatlarla görüşmeyi kayıt altına alma cezaevlerinin her alanına kameraların yerleştirilmesi ve cezalar bitmiş olmasına rağmen sürekli infazların yakılması fibi hak ihlalleri yaşanıyor. Sağlık hakkına erişim yok, sıcak su ihtiyaçları yetersiz, nakiller adliye ve hastanelerde çıplak arama dayatılıyor. Hastanelerde kelepçeyle muayeneye zorlanıyor. İletişim ve görüş yasağı çok yaygınlaştı. Bu ülke demokratikleştiği vakit bunu yapanlar da uygulayanlar da hukuk karşısında mutlaka yargılanacaktır” diye konuştu. 

BULUTTEKİN: KHK DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ

Açıklamayı okuyan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin, tek tip kıyafet dayatmasının insan onuruna, temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu belirterek 696 Sayılı KHK’nin derhal geri çekilmesi gerektiğini ifade etti. Buluttekin, “ Türkiye, yapısal sorunlarıyla yüzleşmekten ve bu sorunları çözmekten her geçen gün daha da uzaklaşıyor. Çözüm yerine bilakis, yaşadığı krizleri derinleştirmeyi esas alıyor. Gerginlik politikasıyla toplumun hassasiyetlerine ve değer yargılarına saldırıyor. Cezaevlerinde pek çok insanlık dışı uygulama ve çözüm bekleyen sıkıntı devam ederken, kanayan bu yaraya dönük tutsakların, ailelerinin ve ilgili kamuoyunun talep ve beklentileri orta yerde iken, tek tip elbise dayatmasını yaşama geçirme iddiası, akla ziyan bir uygulama olacaktır. Cezaevlerinden ve ailelerden gelen ilk bilgiler, tutsakların tek tip elbise dayatmasını ne pahasına olursa olsun asla kabul etmeyecekleri yönündedir. Biz de tek tip elbise dayatmasını insan onuruna, temel hak ve özgürlüklere aykırı ve kabul edilemez gördüğümüzü belirtiyor; ilgili KHK’nin derhal geri çekilmesini, AKP İktidarının bu tutumunu sürdürmesi halinde sessiz kalmayacağımızın bilinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Buluttekin, açıklamanın ardından pazar günü saat: 12.00’de HDP Diyarbakır İl binasında  tek tip kıyafet dayatmasına karşı neler yapılması gerektiği konusunda yapılacak toplantı için kamuoyuna çağrıda bulundu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

{{342909}}
 

ÖNCEKİ HABER

‘Çiftçi, tarımsal desteklerin açıklanmasını bekliyor’

SONRAKİ HABER

Almanya’da yeniden ‘büyük koalisyon’ için anlaşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...