12 Ocak 2018 11:00

Tunus’ta pazar günü sokağa çağrı: Devrimimizi kurtaracağız

Tunus’ta halkın 2018 bütçesine ve zamlara yönelik tepkileri sürüyor. Pazar günü için 'Tunus, devrimini kurtaracak' sloganıyla miting çağrısı yapıldı.

Paylaş

Tunus’ta IMF talimatlarıyla hazırlanan 2018 bütçesine ve bu kapsamda 1 Ocak itibariyle hayata geçen zamlara yönelik halk tepkisi sürüyor. Çeşitli kentlerdeki protestolara saldıran polisin gözaltına aldıklarının sayısı 600’ü geçti. Pazar günü ise “Tunus, devrimini kurtaracak” sloganıyla büyük bir miting çağrısı yapıldı. 

HÜKÜMET BASKIYI ARTIRIYOR

Tunus’ta hükümetteki liberal-İslamcı koalisyonu, bazı bölgelerde polisi geri çekerek askeri birlikler gönderdi. Birliklerin özellikle Kebeli, Bizerte ve turistik kent Sousse’a gönderildikleri öğrenildi. Cezayir sınırı yakınlarındaki Thala’da bir emniyet müdürlüğü binasının ise yakıldığı bildirildi. Ulusal lig kapsamında hafta sonu yapılacak tüm futbol maçları ertelendi. 

DEVRİMİN YIL DÖNÜMÜ İÇİN ÇAĞRI

Ocak 2011’de Diktatör bin Ali’yi deviren halk ayaklanmalarının 7. yıl dönümünde başlayan ve gençlerin en önde olduğu kitlesel protestolara ana muhalefetteki Tunus Halk Cephesi de destek vererek "protestolara devam" çağrısı yapmıştı. 

Tunus Emekçileri Partisi’nin liderliğini yaptığı ve sözcülüğünü de Hamma Hammami’nin yürüttüğü Halk Cephesi, pazar günü için başkent Tunus’ta büyük bir miting çağrısı yaptı. Pazar günü, bin Ali’nin devrilmesinin 7. yıl dönümü. Halk Cephesi’nin yanı sıra kitle örgütleri ve öğrenci sendikaları da mitinge katılacak.

DİKTATÖR GİTTİ, SORUNLAR DURUYOR

Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta iktidarda, bin Ali döneminin siyasetçilerini de içeren liberal Nida Tunus ile İslamcı en Nahda partisi koalisyonu bulunuyor. Hükümet ve Başbakan Yusuf Cahid protestolar nedeniyle muhalefeti suçluyor ve halka ekonominin düzelmesini bekleme ve “sabretme” çağrısı yapıyor. Tunus’un ticaret açığı aralık ayında 6.25 milyar dolara ulaşmıştı.   

Ülkede işsizlik oranı yüzde 15 ve özellikle yoksul bırakılmış bölgelerde çok daha yüksek boyutlara ulaşıyor. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Eroğlu: Barajlarımız en düşük seviyede

SONRAKİ HABER

‘Çiftçi, tarımsal desteklerin açıklanmasını bekliyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...