12 Ocak 2018 05:06

Facebook daha az haber daha çok eş-dost paylaşımı gösterecek

Facebook'un haber akışında yaptığı yeni güncelleme ile kullanıcılar artık daha az haber, daha çok eş-dost paylaşımı ile karşılacak.

Paylaş

Facebook bugün açıkladığı güncelleme ile Haber Kaynağı sıralamasında değişikliğe gitti. Bu güncelleme ile Facebook'un, insanların arkadaşlarıyla paylaşmak isteyeceği gönderileri tahmin edip akışın daha üst sıralarında konumlandıracağı açıklanırken aile ve arkadaşların gönderilerinin haber gibi genel içeriklere göre öncelik kazanacağı vurgulandı.

FACEBOOK'UN HABER KAYNAĞI GÜNCELLEMESİ NEDİR?

Mevcut durumda paylaşımların Haber Kaynağında ne kadar yukarıda çıkacağını belirlemek için kaç kişinin bir paylaşıma tepki verdiği, yorum yaptığı veya paylaştığı gibi göstergeler kullanılıyor. Bugün yapılan güncelleme ile, bir konuşmayı tetikleyen ve anlamlı etkileşimlere ilham veren gönderilere de öncelik verileceği kaydedildi. Facebook bunun için arkadaşlarınızla paylaşmak istediğiniz gönderileri tahmin edip akışın daha üst sıralarında konumlandıracak. Bunlar, tavsiye isteyen bir arkadaşınızın, seyahati için mekan önerileri arayan tanıdığınızın gönderileri ya da bir haber, makale, video gibi karşılıklı yorum yapmaya ve tepki vermeye teşvik eden gönderiler olabilecek.

FACEBOOK'UN HABER KAYNAĞI GÜNCELLEMESİ YAYINCILAR İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Facebook, söz konusu güncelleme ile kullanıcıların daha az haber göreceğini şu sözlerle ifade ediyor: "Haber Kaynağındaki alan sınırlı olduğundan aile ve arkadaşların paylaşımları ile konuşmaları tetikleyen gönderileri daha çok göstermek, yayıncılar ve kurumların video ve diğer gönderileri gibi genel içerikleri daha az göstereceğimiz anlamına geliyor.

Bu güncellemeleri yaparken sayfalar yakın gelecekte erişim, video izlenme süresi ve trafiğin düştüğünü görebilir. Bu etki, ürettikleri içerik türü ve insanların o içerikle nasıl etkileşimde bulunduğuna bağlı olarak sayfadan sayfaya farklılık gösterecek. En fazla düşüşü, insanların genelde tepki vermediği ya da yorum yazmadığı içerikleri paylaşan sayfalar gözlemleyebilir. Arkadaşlar arasında etkileşimi tetikleyen sayfalar bu durumdan daha az etkilenecek."

BBC'ye konuşan Harvard Üniversitesi'nden Laura Hazard Owen, "Bunun büyük bir değişim olduğu kesin" diyor. Owen, değişimin haber organizasyonlarını ve yayıncıları ciddi şekilde etkileyeceğini belirterek, "Haber kaynağı sayfasında daha az haber göreceğiz" dedi.

HABER GÖRMEK İSTEYEN KULLANICILAR NE YAPACAK?

Peki, Facebook kullanıcıları takip ettikleri sayfaların gönderilerini Haber Kaynağının en tepesinde görmek için ne yapmalı? Facebook'un buna yanıtı ise şöyle: "Takip ettikleri sayfalardan daha fazla gönderi görmek isteyenler, Haber Kaynağı Tercihlerindeki “Başta Gör” seçeneğini kullanabilir ve böylece her zaman beğendikleri sayfalardan gönderiler görebilirler."

Evrensel Gazetesi Facebook Sayfası
Facebook'un haber kaynağında yapacağı değişiklikler nedeniyle daha az Evrensel haberi görebilirsiniz. Bunu engellemek için Facebook sayfamızı takip edebilir ve 'Takiptesin' açılır menüsünü tıklayarak 'Başta gör' seçeneğini seçebilirsiniz.

CANLI YAYINLARIN AVANTAJI DEVAM EDİYOR

Facebook'ta yayınlanan canlı videoların avantajı sürüyor. Canlı videoların, diğer videolardan ortalama altı kat daha fazla etkileşim üretebildiği belirtilen açıklamada, "Facebook’ta video paylaşan pek çok yaratıcı, tıpkı tanınmış kişilerin paylaşımlarında olduğu gibi takipçileri arasında konuşma başlatabiliyor. Gruplar içerisinde insanlar çoğu zaman kamusal içerikler etrafında etkileşime giriyor. Yerel işletmeler, ilgili güncellemeler ve etkinlikler paylaşarak toplulukları ile bağlantı kuruyor. Haberler de önemi konularla ilgili sohbet başlatmaya yardımcı olabiliyor." denildi.

BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE DEVREYE GİRECEK

Mark Zuckerberg, birkaç hafta içinde uygulamaya konulacak değişimle, "insanların sitede zaman geçirme süresinin azalacağını ama bu zamanın kalitesinin artacağını düşündüğünü" açıkladı. Zuckerberg, 2018 yılına ilişkin hedefini açıkladığı paylaşımda "Facebook'taki sorunları çözmek" istediğini belirtmişti. Zuckerberg, Facebook topluluğunu, ulus devletlerin müdahelelerinden korumak için çalışacağını da söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 12 Ocak 2018

SONRAKİ HABER

Silopi'de otobüs kazası: 9 ölü, 38 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...