12 Ocak 2018 03:14

Kılıçdaroğlu: Kararı saray verir, hükümetin yetkisi yok

Kemal Kılıçdaroğlu, olası bir erken seçime ilişkin, 'Olacaksa, AKP kendisi için avantajlı olduğu anda seçime gider' değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi seçim ittifakı konuları soruldu. Hürriyet'ten Rıfat Başaran'ın aktardığına göre, Kılıçdaroğlu, olası erken seçime ilişkin; "Olacaksa, AKP kendisi için avantajlı olduğu anda seçime gider. Bunun kararını tek başına verecek olan saraydır. Bu konuda hükümetin yetkisi yok” değerlendirmesinde bulundu.

'DEMOKRASİYİ SAVUNANLARLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ'

Büyükelçilerin görüşünü sorduğu Kılıçdaroğlu, AKP, MHP ve BBP’nin seçim ittifakıyla ilgili “AKP, MHP ve BBP referandumda da birlikte hareket etmişti. Bu yeni bir ittifak değil. Türkiye’de demokrasiyi ve otokrasiyi tercih eden iki kesim var. Biz demokrasiyi savunan kim varsa dayanışma içinde olacağız, birlikte hareket edeceğiz. Ama otokrasiyi savunanlar da zamanla demokrasiyi tercih edecektir” dedi. 

Kılıçdaroğlu, erken seçim ihtimali ile ilgili soruya da “Eğer erken seçim olacaksa, AKP kendisi için avantajlı olduğu anda seçime gider. Bunun kararını tek başına verecek olan saraydır. Bu konuda hükümetin yetkisi yok” diye yanıt verdi.

'DEMOKRASİ VE HUKUKU YENİDEN TESİS ETTİĞİMİZDE…'

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın Paris ziyareti sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’ye AB’ye tam üyelik dışında alternatif öneri getirerek ortaklık önermesinin anımsatılması üzerine, “Şu anda hukuk askıya alınmış, OHAL’e teslim olmuş bir Türkiye için AB hayali kurmuyoruz. Ama yeniden demokrasiyi ve hukuku tesis ettiğimizde tam üyelik dışında başka statü düşünmüyoruz” dedi. 

Toplantının sonunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ortak açıklama yaptı. Yılmaz, “Türkiye’nin AB değerleriyle, demokrasiyle tekrar bütünleşmesi, insan haklarıyla tekrar uyumlu bir ülke haline gelebilmesi için çaba sarf ediyoruz” dedi. Berger de verimli bir görüş alışverişinin olduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da grev hakkına saldırıya karşı grev!

SONRAKİ HABER

Sözcü'de yazmak isteyen Gökçek'e yanıt: Söz konusu olamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...