12 Ocak 2018 02:05
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ocak 2018 15:56

Yunanistan’da grev hakkına saldırıya karşı grev!

Yunanistan’da SYRIZA hükümetinin grev hakkını da kısıtlayan yasa tasarısına karşı işçi ve emekçiler ülke genelinde iş bıraktı.

Paylaş

Yunanistan’da pazartesi günü Mecliste görüşülecek ve grev hakkını da kısıtlayan kanun tasarısını protesto için işçi ve emekçiler ülke genelinde iş bıraktı.

Grev hakkını kazanabilmek için bizden önceki nesiller kanlarını döktüler. Şimdi sözde solcu bir hükümet bunu ortadan kaldırmaya hazırlanıyor” diyor öfkeyle Nikos Papageorgiou. Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir otelde çalışan ve Reuters’a konuşan 50 yaşındaki Nikos’un hayal kırıklığını, milyonlarca Yunan işçi ve emekçi de paylaşıyor. Bu yüzden bugün greve çıktılar. 

SYRIZA Hükümetinin, pazartesi günü oylamaya sunacağı ve grev hakkının kullanılmasını da zorlaştıran kanun tasarısını protesto eden sendikaların kararıyla 24 saat iş bırakıldı. Metro, tramvay ve troleybüsler sefer yapmazken, gemiler limanda bağlı kaldı. 

Greve devlet hastanelerinde çalışan doktorlar da katılırken, diğer devlet memurları da saat 12.00-15.00 arası çalışmadı. 

MECLİS ÖNÜNDE KİTLESEL EYLEM

Yunanistan grev

IMF ve Avrupa Merkez Bankasının dayattığı kemer sıkma politikalarını içeren son kanun tasarısının işçi haklarını ve en önemli kazanım olan grev hakkını ortadan kaldırdığına dikkat çeken sendikalar, başkentin merkezi meydanlarında protesto gösterileri düzenlediler ve parlamentoya yürüdüler. 

Yunanistan Komünist Partisi’ne bağlı PAME sendikası üyesi binlerce işçi başkent Atina’da meclis binasının önünde bulunan Synatgma Meydanı’nda toplanandı. Çok kalabalık olan göstericilerin arasından bir grup Parlamento Binasına girmeye çalışınca polis göz yaşartıcı bomba ile saldırdı. 

DHA’nın haberine göre mitinge katılan Komünist Partisi Lideri Dimitris Kutsumbas “Onları uyardık. Şimdiye kadar kazanılan işçi haklarını ayaklar altına alamayacaklar, grev hakkını iptal edemeyecekler, evleri açık artırmaya çıkartamayacaklar. Halk, bunları hükümsüz kılmak için sonuna kadar mücadele edecek” dedi.

PAZARTESİ DE GENEL GREV VAR

Sendikalar Pazartesi oylamaya sunulacak kanun tasarısını protesto etmek için 15 Ocak günü için de 24 saatlik grev ilan ettiler ve saat 18.00’de başlayacak oylama sırasında Parlamento Binası önünde protesto gösterileri düzenlemeye karar verdiler.

Yunanistan emekçileri, 2017 yılında hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı mücadeleyle geçirdi ve sayısız grev ve gösteriyle hükümeti uyardı. Ancak bu politikalara son vereceği iddiasıyla 2015 yılında iktidara gelen SYRIZA partisi, kendinden önceki hükümetlerin tutumunu sürdürmeye devam ediyor. 

TROYKA DÜZENİ  DEVAM EDİYOR

Troyka olarak adlandırılan AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üçlüsünün ülkeyi iflastan kurtarmak iddiasıyla verdiği borçlara karşılık dayatılan tasarruf programları nedeniyle Yunan emekçilerin birçok hakkı tırpanlandı, kamu harcamaları kesildi. 

Hükümetin pazartesi meclise sunacağı tasarı Yunanistan dış borçlarının geri ödemesinde üçüncü değerlendirmenin tamamlanması karşılığında hazırlandı. “İstikrar yasa tasarısı” denilen tasarı işçi haklarına ve sosyal kazanımlara daha fazla tırpanlıyor ve çalışanların greve çıkmasını zorlaştırıyor. 

Halihazırda işsizlik ve artan yoksullukla boğuşan Yunanistan halkını öfkelendiren yeni tasarıya yönelik kitlesel tepkilerin sürmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de 10. kattan düşen genç hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Kararı saray verir, hükümetin yetkisi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...