12 Ocak 2018 00:29

KHK’deki ‘cezasızlık’ Kürtlerde endişe yarattı

Diyarbakırlılar, 696 sayılı KHK’de sivillerin işleyeceği suçlarda cezasız kalabileceği şekilde yorumlanan 121. maddeye ilişkin konuştu.

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran 696 sayılı KHK’nin sonraki zamanlarda da sivillerin işleyeceği suçlarda cezasızlığı doğuracağı yorumları yapılırken, söz konusu yasal düzenlemeyi bugüne kadar en çok linçe maruz kalan Kürtlere sorduk. Yapılan düzenleme Kürtlerde endişeye neden oldu.  

‘OLAN YİNE KÜRT’E OLACAK’

Son yayımlanan 696 sayılı KHK’de sivillerin işleyeceği suçlarda cezasız kalabileceği şekilde yorumlanan 121. maddeyi Diyarbakır’da yurttaşlara sorduk. İnşaat işçisi olan İsa Yıldız, bu KHK’nın toplumda özellikle Kürtlere yönelik lincin artıracağını ifade ederek  “Olan yine batıda çalışan Kürtlere olacak, böyle şey mi olur? FETÖ’den bir sürü kişiyi aldılar. FETÖ’cü olmayanları devlet emniyetiyle, istihbaratıyla zor ayırabiliyor. Normal vatandaş nereden bilecek kim teröristtir, değildir? Bunu vatandaş yapacaksa polis, asker niye var? Bu kabul edilemez” dedi.

Kahvehanede oturan yurttaşlardan Ali Gülser ise, KHK’nın geri çekilmemesi durumunda 80’leri aratmayan ölümlerin olacağını iddia ederek, “Bu durum eskiden de vardı, 80-90’larda. Şimdi bu KHK ile sokakta insanlar sevmedikleri birini öldürecekler ‘terörist’ diyecekler. KHK’nın arkasına sığınıp kendisini garantiye alacak. Yani şimdi insanlar yürüyüş yaptıklarında haklarını aramak için ateş edilir o zaman ‘terörist’ diye. Birinin terörist olup olmadığına, vatandaş karar veremez, yargı, emniyet karar verir. Bu da suçu kanıtlanınca” diye konuştu.

‘BURADAKİ HALK İÇİN BU BİR TEHDİTTİR’

Selim adındaki yurttaş da, bu KHK ile ülkenin kaosa sürükleneceğini ve kabul edilemez olduğunu belirterek “ Bu durum yasallaşırsa ülke kaosa gider,  devlet çeteleşir. Herkes kendi kafasına sevmediği birini vurur ve terörist der. Buradaki halk için bu bir tehdittir. 90’larda da bu politikalar özellikle Kürt halkına uygulanırdı. Bu kabul edilemez” dedi. İsmini vermek istemeyen 60 yaşlarındaki bir yurttaş ise yayımlanan KHK ile ülkede adaletin kalmadığına işaret ederek, “Bu KHK; ‘adalet kalmadı, herkes kendi kafasına göre adalet uygulasın’ demek. İnsanlar birbirilerini kıyımdan geçirecek, herkes birbirine terörist diyecek. Alacak verecek meselesine ki FETÖ’de de öyle yaptılar. Adamlar alacak verecek meseleleri için bile birbirilerini FETÖ’cü diye ihbar ettiler. Zaten Kürtler de doğuştan teröristtir. Vur babam vur, Yatarı da yok nasıl olsa, cezaevlerini de kapatsınlar. Gerek kalmadı nasıl olsa” diye tepki gösterdi. 

ÖNCEKİ HABER

Çukurova'da gençler macera, bilim kurgu ve polisiyeye ilgili

SONRAKİ HABER

Mahalle baskısı ve hayatın yükü arasına sıkışan kadınlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa