12 Ocak 2018 00:17

Necmettin Aydın: Grev yasağına teslim olmayacağız

Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, sözleşmeye ilişkin en geç şubat ayı ortasında grev kararını işyerlerine asacaklarını söyledi.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu MESS grup sözleşmesi kapsamında 30 fabrika bulunuyor. Bunların 17’si Gebze’de kurulu. 17 fabrikada 4 bini aşkın işçi çalışıyor. Gebze’de geçtiğimiz günlerde OHAL gerekçeli yasağa rağmen alana çıkan işçiler grev kararlılıklarını dile getirdi. Sözleşme sürecine ilişkin konuştuğumuz Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, en geç şubat ortasına kadar grev kararının işyerlerine asılacağını, grevin yasaklanması halinde de mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

Öncelikle MESS’in dayatmalarına karşı Gebze’de yapılan kitlesel eyleme dair konuştuğumuz Aydın, Kocaeli Valiliği tarafından eylemin yapılmaması yönünde defalarca arandıklarını, valiliğin Gebze, Çayırova, Dilovası ve Darıca’daki kaymakamlarla toplantı yaparak 4 ilçede yürüyüş yapılmaması için kesin talimat verdiğini aktardı. 

Necmettin Aydın
Necmettin Aydın

Engele rağmen sendika binası önünde toplandıklarını dile getiren Aydın, “Bizim gözlemimiz 3 bin işçinin katılımı olduğu yönünde. En önemlisi de o coşku ile birlikte işçilerin meydandan ayrılmaması oldu. Yürüyüş esnasında az kişi olsaydık polisin tavrı ona göre değişecekti. Bu birliktelik ve katılım sayesinde aslında mevcut baskının önüne geçilebildi” diye konuştu. 

İŞÇİLERİN TALEPLERİ İÇİN ORTAKLAŞILMALI

2 yıllık bir sözleşme, ilk altı ay için yüzde 30 zam, sosyal haklarda yüzde 50 artış istediklerini dile getiren Aydın, “Patronların devamsızlık yapan işçiye ikramiyelerin verilmemesi noktasında bir talep var bunu kabul etmiyoruz. Telafi çalışması ve esnek çalışmaya dair bir takım talepler da yine kabul görmeyecek talepler” dedi.  

Grev kararının ilan edildiği gün patronların grev oylaması istediğini ve bu nedenle sürecin uzadığını söyleyen Aydın, “En geç ocak sonu, esnemeye bağlı olarak şubat ortasına kadar grev kararı asılmış olur. Resmi ara bulucu raporu elimize ulaştıktan sonra temsilcilerden, şube başkanlarından ve yönetim kurullarından oluşan merkez TİS komitesi toplanacak, Başkanlar Kurulunun ardından da grev zamanı ve ayrıntıları netleşmiş olur” dedi.  

KOMİTELERE DANIŞILACAK

İşçilerin eylem ve etkinliklere dinamik olarak katıldığını dile getiren Aydın, “Bu sürece kadar mesaiye kalmama, yemeklerdeki eylemler, fabrika içi uyarı yürüyüşleri ve kokart eylemleri oldu. Önümüzdeki günlerde Başkanlar Kurulu ve TİS Komisyonunda daha farklı ve daha etkili eylem taleplerini değerlendireceğiz” dedi. Bütün işyerlerinde komiteler bulunduğunu söyleyen Aydın, grev kararı ve sözleşme sürecinin buradaki işçilerle beraber değerlendirileceğini kaydetti. Aydın patron sendikasının teklifinde değişiklik olması halinde, komitelere yeniden danışılacağını belirtti. 

‘BU DÖNEM FARKLI DAVRANMAK GEREKİYOR’

2014 MESS sözleşmesi döneminde grevlerinin yasaklandığını hatırlatan Aydın, şunları söyledi: “O dönem sendika fabrikalara girip içeride mücadele etme noktasında inisiyatif aldı. Mücadele sonucunda da zamlar elde etmiştik. Bu tabii bazı çevreler tarafından eleştirildi. Komitelere sorulsaydı, işçilere sorulsaydı diye. O dönemde almış olduğumuz kararın arkasında durduk ve haklarımızı genişletmeye çalıştık. Bu dönem biraz daha farklı… Farklı davranmaya ihtiyaç var. Biz bu süreci, nasıl bir yol izleyeceğimizi komitelerle birlikte, işçilerle birlikte tartışacağız ondan sonra netleştireceğiz. Grev ertelemesi kararına teslim olmayacağımızı zaten Genel Başkanımız da söyledi. Mutlaka güçlü bir karşılık vereceğiz. Nasıl olacağına dair şu an açık bir yol söylemek doğru olmaz ama biz fabrikalarda da fabrika dışında da bunu tartışıyoruz. Hükümetin bu grev yasaklamalarını bertaraf edecek bir davranış ortaya koyacağız.” 

Sendikaların ortak hareket etmesinin önemine dikkat çekerek, Türk Metal ve Çelik-İş’in 3 yıllık ve düşük zamma imza atmalarının mücadeleyi zayıflatacağını söyleyen Aydın, “Bir de ciddi bir kamuoyu ve bu süreçte ciddi bir birliktelik ve destek lazım. Bu kamuoyu oluşur diğer sendikalarla birlikte doğru bir yol izlenirse 3 yıllık bu sözleşme dayatmasının önüne geçilir ve imzalanmaz” diye konuştu. Başta 2 yıllık sözleşme olmak üzere işçilerin ortak talebi noktasında bir araya gelmenin önemli olduğunu dile getiren Aydın, “2 yıllık sözleşme ortak savunulacak bir hat olmalı. Burada biz bir araya gelmesek bile aslında tabanda işçiler bir” dedi. 

OHAL İŞÇİ VE EMEKÇİLERE KARŞI UYGULANIYOR

Birleşik Metal-İş Sendikasının birçok toplantı, eylem ve etkinliği olağanüstü hal gerekçesiyle iptal edildi. Neler söylemek istersiniz?

Olağanüstü hal bizim için çok sorunlu bir durum. Belirttiğiniz gibi birçok eylem ve etkinliğimize, kapalı alanda yapılacak birçok toplantımıza engel koyuldu. Bizim ZF Sachs fabrikasına dair örgütlenmemizi yapmak için salon bulamadık, vermediler. Salon tuttuk parasını verdik, müdahale ederiz dediler. Kocaeli bölgesinde de aslında OHAL işçi ve emekçilere karşı uygulanıyor. Bizim sürekli bu durumun karşısında inatla durmamız lazım. Bu süreçte fabrika önüne çıktığımız zaman bu durum yine bizim önümüze çıkacak. Kaldı ki OHAL yokken de grevi yasaklanmış bir sendikayız. Bu dönemlerde Gebze Sendikalar Birliği, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri bir arada durabilmeli.

ÖNCEKİ HABER

Kisir’de uranyum ölçümü raporu devlet sırrı gibi saklanıyor

SONRAKİ HABER

Termo Teknik işçisi mücadele, sendikacılar koltuk derdinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...