11 Ocak 2018 18:14

İran’dan ABD’ye nükleer uyarısı

İran, ABD’nin İran’a karşı yeniden yaptırım uygulamaya başlamasının nükleer anlaşmanın ihlali olacağını ve gereken önlemleri alacaklarını belirtti.

Paylaş

İran Atom Enerjisi Örgütü sözcüsü, ABD’nin İran’a karşı yeniden yaptırım uygulamaya başlamasının nükleer anlaşmanın ihlali olacağını ve ülkesinin de uranyum zenginleştirme hızını büyük ölçüde artırma yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Kamalvandi, “Yaptırımlar askıda kalmaya devam etmeyecekse bu, nükleer anlaşmanın ihlali olur ve İran İslam Cumhuriyeti de elbette gereken önlemleri alır”dedi.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, nükleer anlaşmaya taraf olan ülkelerden Almanya, Fransa ve İngiltere’nin dışişleri bakanlarıyla dün Brüksel’de yapacağı görüşme öncesi ülkesinin anlaşmaya tam olarak uymaya devam etmesinin ABD’ye bağlı olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarından Goldstein, Trump yönetiminin İran’la yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin kararını cuma günü yani bugün vereceğini açıklamıştı. 

İRAN NÜKLEER ANLAŞMASI NEDİR?

İran’ın nükleer programına ilişkin aksiyon planı 2015 yılının temmuz ayında İran ile BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ABD, Almanya, İngiltere, Çin, Rusya, Fransa ve de AB arasında imzalandı. Anlaşma Tahran’ın nükleer programını sona erdirmesine karşılık olarak bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.    

Plan, 2015 yılının ekim ayında yürürlüğe girdi ve 2016 yılının ocak ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (IAEA) İran’ın nükleer programının barışçıl olduğunu açıklamasıyla uygulanmaya başladı. Bunun üzerine BM’nin ve Batılı ülkelerin İran’a uyguladığı mali, ticari, enerji ve diğer alanlardaki yaptırımlar kaldırıldı. İran’ın dondurulmuş olan milyarlarca dolar hacmindeki ticari mal varlığına erişimi yeniden sağlandı. İran’ın anlaşmayı ihlal etmesi durumunda yaptırımların yeniden devreye girmesi şartı da getirildi. Anlaşma İran’ın sivil amaçlı uranyum zenginleştirme çalışmalarını en aza indirmesini, barışçıl nükleer programını sadece ticari, tıbbi ve sanayisinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanmasını öngörüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail devleti 2017’de bu çocukları öldürdü

SONRAKİ HABER

Boğaziçi’de Nâzım Hikmet konferansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...