11 Ocak 2018 18:10

İsrail devleti 2017’de bu çocukları öldürdü

İsrail güvenlik güçleri 2017 yılında, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’de en az 14 Filistinli çocuğu silahla vurarak öldürdü.

Paylaş

İsrail güvenlik güçleri 2017 yılında, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’de en az 14 Filistinli çocuğu silahla vurarak öldürdü. Çocukların bir kısmı kendi köylerinde İsrailli askerlerle çıkan arbedelerde öldürülürken, bir kısmı ise kontrol noktalarındaki İsrailli güçlere bıçaklı/arabalı saldırı girişimleri gerekçesiyle öldürüldü. Hak örgütlerine göre bu bireysel girişimlerin çoğu çocuklar öldürülmeden önlenebilecekken bu yapılmadı ve yargısız infaz edildiler. 

Electronic Intifada haber sitesine göre; çocuk ölümleri yalnızca silahla vuralarak gerçekleştirilmedi. Bir çocuk İsrail İHA’sının açtığı ateş sonucu, bir diğeri de hayvanları güttüğü sırada İsrail’e ait bir mühimmat patlayınca yaşamını yitirdi. İsrail saldırıları nedeniyle ailesi evsiz kalan bir Filistinli bebek ise soğuktan öldü. Batı Şeria’daki 9 yaşındaki Filistinli bir kız çocuğu da çok hasta olduğu halde İsrail askerleri, izin belgeleri olmadığı gerekçesiyle arama noktasından ailesiyle hastaneye gitmesine izin vermeyince hayatını kaybetti. Habere göre doktorlar, 15 dakikada ulaşabileceği hastaneye engeller yüzünden 90 dakika kadarsonra ulaşabildiğinde, kurtarılması için artık çok olduğunu söylediler. 

ÖLEN ÇOCUKLAR KİMLER?

Peki, devletler İsrail-Filistin sorununu kendi iç ve bölgesel politikaları için kullanır ve aslında barış için hiçbir gerçek adım atılmazken öldürülmeye devam eden bu çocuklar kimdi?

Birkaç tanesini tanıyalım: Qusay Amour, 17 yaşındaydı. 16 Ocak’ta Batı Şeria’nın Bethlehem kentindeki Tuqu kasabasında İsrail güçleri ile Filistinli çocuk ve gençler arasında çıkan arbedede vuruldu. Gazeteci Hişam Ebu Şakra’nın ortaya çıkardığı görüntülerde vurulan Qusay’a yardıma koşanlara da askerler ateş açıyordu. Otopsisinde üç kurşunla öldürüldüğü yazıldı. 

Murad Yusuf Ebu Gazi de 17 yaşındaydı. Arrub mülteci kampında, 17 Mart’ta İsrailli güvenlik güçleriyle yaşanan arbedede vurularak öldürüldü. Filistinli gençlerin askerlere molotof attıkları bunun üzerine ateş açıldığı iddia edildi. Kurşunlardan biri doğrudan Murad’ın kalbini vurmuştu. Murad’ın kalbi kurşundan önce de kırıktı, bir yıl önce de en yakın arkadaşı Ömer -15 yaşındaydı- İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü. Murad, Ömer’in fotoğrafını cebinde taşıyordu. 

15 yaşındaki Yusuf Şaban Ebu Atra, 21 Mart gecesi iki yetişkin yaşta arkadaşıyla birlikte Gazze sınırındaki tellere yaklaşınca bir İsrail tankından açılan ateşte öldürüldü. İsrailli sözcüler “şüpheli davrandıklarını, bomba yerleştirmeyi planladıklarını” iddia etti. 

İKİ ÇOCUK ÖLDÜ BİRİ FELÇ KALDI

17 yaşındaki Muhammad Katab, 23 Mart günü Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Beit El yerleşimi yakınında araba sürerken İsrail güçlerinin açtığı ateşle yaşamını yitirdi. Yaralanan diğer üç çocuktan biri olan ve 15 yaşındaki Cesim Nakla ise 10 Nisan’a kadar hayatta kalabildi. 12 Nisan’da 16 yaşında girecekti. Yaralı çocuklardan bir diğerinin belden aşağısı felç oldu.  

Batı Şerialı Ahmed Gazal, 1 Nisan’da İsrail sınır polisi tarafından vurulduğunda 17 yaşındaydı. Kudüs’te iki Yahudi erkeğe bıçakla saldırıp yaralayıp kaçtı, saklandığı binada İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldü. İki Yahudi erkek saldırıyı hafif yaralarla atlattı.  

Filistin için Uluslararası Çocuk Savunması örgütüne göre, Ahmed yaralı olduğu halde polisler ambulansların geçişini engelledi. 

16 yaşındaki Fatima Hjeiji, Batış Şeria’nın Karavat Bani Zeid kasabasındandı. 7 Mayıs’ta Kudüs’teki Suriye Kapısı yakınlarında İsrail sınır polisi tarafından vurularak öldürüldü. 

Metal polis barikatına yaklaşan Fatima polislere doğru bıçak sallamış, polisler ise ateş açmıştı. İsrailli hak örgütleri dahi Fatima’nın polis için infaz edilmesi gereken bir tehlike içermediğini açıkladı. 

Bethelem yakınlarındaki Beit Fajjar köyünde yaşayan Fatima Takatka da arabasını bir grup İsrailli askerin üzerine sürdüğü sırada açılan ateşte yaşamını yitirdi. Fatima, 15 Mart’ta vurulduktan iki ay sonra iyileşmeyen yaraları nedeniyle yaşamını yitirdi. Fatima’nın yaşadığı bölgede son bir yılda ondan fazla Filistinli öldürülmüştü. 

16 yaşındaki Muhammed Yusuf Salameh, Cenin mülteci kampında, 40-50 kişilik bir çocuk-genç grubu askerlere taş attığı gerekçesiyle açılan ateşte 12 Temmuz’da öldürüldü. 

Muhammed’in yanı sıra 21 yaşındaki Said de hayatını kaybetti. 

21 Temmuz’da ise 17 yaşındaki Muhammad Lafi Kudüs yakınlarındaki Ebu Dis köyünde İsrailli askerlerle Filistinli köylüler arasında çıkan arbedede göğsünden vuruldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kum ocakları kapatılsın

SONRAKİ HABER

İran’dan ABD’ye nükleer uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...