11 Ocak 2018 17:55

Kum ocakları kapatılsın

Diyarbakır Çınar'daki Görece köylüleri Mardin Çimento Fabrikasına kum taşıyan iş makinelerinin mezar yerlerini de kazıyarak götürdüğü iddia etti.

Paylaş

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Görece (Darê) köyünde bulunan Beykur Tepesi’nden Mardin Çimento Fabrikasına kum taşıyan iş makinelerinin mezar yerlerini de kazıyarak götürdüğü iddiası tepkilere neden olmaya devam ediyor. Köylüler, kalan mezarlarında gitmemesi için kum ocağının kapatılmasını istiyorlar. 

Köylülerin ocağın kapatılması yönündeki baskıları sonucu Çınar Kaymakamı Selami Kaya, köye giderek incelemelerde bulundu. Kaymakam Kaya, yaptığı incelemelerde mezarların taşınmadığını iddia etse de köylülerin tepkisi dinmiş değil. 

Köy sakinlerinden Fethi Öztuna (51), mezarlarının yerinde olmadığını vurgulayarak, “Mezarlarımızı götürmüşler. İsyan ettik ne yaptıysak buradaki ocağın çalışmalarını durduramadık. 24 saat asker bekliyor ocağın etrafında. Bizlere JİTEM dönemini yaşatmaya çalışıyorlar. Kalan mezarlarımızın gitmemesi için bu ocağın derhal kapatılmasını istiyoruz” diyerek tepki gösterdi. Ocağın derhal kapatılmasını isteyen Mehmet Cihat Özpınar, devlet tarafından korunduğu için ocağın çalıştığını ifade ederek, “Devasa bir çukur açmışlar. Hayvanlarımız oraya gidiyor, çocuklarımız gidiyor tedirginiz” dedi. 

‘MEZAR KALDIRMAK DÜNYANIN NERESİNDE GÖRÜLMÜŞ’

 Mezarlarını ziyaret edemediklerini dile getiren Nasihat Özpınar, mezarlığın etrafında askerlerin nöbet tuttuğunu söyledi. Çocuğunun mezarını yerinde bulamadığı için tepkili olan Bediha Özpınar, mezar kaldırmanın dünyanın neresinde görüldüğünü sordu. 5 aylıkken yaşamını yitiren çocuğunun mezarının 25 yıl sonra kamyonlara yüklenerek taşındığını dile getiren Müslime Özpınar, “Dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş bir olay bizim başımıza geldi” dedi. Köy Muhtarı Mehmet Nuri Özpınar ise, devlet yetkililerinin zor kullanarak ocağı çalıştırdığını kaydederek, “Hak, hukuk, adalet istiyorum. Başka bir şey istemiyorum. Olayı basına duyurmak istiyoruz; ancak Çınar Kaymakamı sürekli buna engel oluyor” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da usulsüzlük iddiaları gündemden düşmüyor

SONRAKİ HABER

İsrail devleti 2017’de bu çocukları öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...