DİDF'ten Almanya'daki metal grevlerine dayanışma çağrısı

Almanya'da IG Metall üyesi metal işçilerinin grevleri sürüyor. DİDF metal işçileri ile dayanışma çağrısı yaptı.

11 Ocak 2018 14:59
Paylaş

Almanya’da on binlerce IG Metall üyesi üretimi durdurarak uyarı grevine çıkıyor. Metal patronları TİS sürecinde işçilerin taleplerini görmezden gelirken 4 milyona yakın metal işçisi daha fazla ücret ve daha iyi çalışma koşulları için mücadele ediyor.

Pazartesiden beri süren uyarı grevlerinde bugünkü eylemin adresi Berlin'deki otomotiv işletmelerinden Pierburg oldu. İşletmenin bulunduğu sanayi bölgesinde toplanan işçiler taleplerini anlatan sloganlar attı, konuşmalar yapıldı.

IG Metall, üyelerine yüzde altı oranında ücret zammı ve daha iyi çalışma koşulları istiyor.
Sendika, uyarı grevlerinin Baden-Württemberg'teki bölgesel müzakereler öncesinde patronlara baskı yapmasını umuyor.

DİDF METAL İŞÇİLERİYLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPTI

Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin örgütü olan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) açıklama yayınlayarak metal işçileriyle dayanışma çağrısı yaptı. Açıklamada işçilerin yüzde 6 zam ve çalışma saatlerinin işçilerin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi taleplerinin haklı talepler olduğu belirtilerek, “Özellikle ev kiraları ve kira yan giderleri, besin maddeleri, akaryakıt fiyatları sürekli artıyor. Tam da bu alanlarda en fazla harcama yapmak zorundayız.

ÇOCUKLARIMIZA ‘DAHA SONRA ALIRIZ’ DEMEK İSTEMİYORUZ

Birçok büyük şehirde maaşların yüzde 40-60 arası kira ve yan giderlerine gidiyor. Sosyal ve kültürel yaşama katılmak birçok emekçi ailesi için imkansız oluyor. Yetişkinler bir yana, çocukları spor aktivitelerine, sinemaya, yüzme havuzuna veya sıradan bir gezmeye götürme arzusu genelde cüzdandaki boşluk nedeniyle sürekli erteleniyor. Hiçkimse çocuklarına veya eşine sürekli,  ‘daha sonra yaparız’ veya ‘daha sonra alırız’ demekten hoşlanmaz. Bu nedenle ücretlere yüzde 6 zam talebi yerden göğe kadar haklıdır!” denildi.

YAŞAMIMIZA UYGUN ÇALIŞMA SÜRELERİ İSTİYORUZ

Açıklama şöyle devam etti:
“Hoş; yeterli paramız olsaydı da ailemizle, dostlarımızla zaman geçirecek vaktimiz var mı? Özellikle son 15 yıl içinde çalışma süreleri o kadar esnekleştirildi ki bir ay içinde bir-iki hafta sonu bile evde kalamaz olduk.

Birçok işletmede normal üç vardiyanın dışında, üretimin 7/24 sürmesi için 18 veya 21 vardiya sistemleri uygulanmakta. Bu tür modellerde hafta sonu diye bir şey yok. Belirli aralıklarla iki, üç gün üst üste evde kaldığımız günler ise genelde hafta içine denk geliyor. Dolayısıyla çocuklarımızla, ailemizle veya dostlarımızla görüşmemiz mümkün bile olmuyor, sosyal yaşam diye bir şey kalmıyor!
 
Bu nedenle IG Metall “yaşamımıza uygun çalışma süreleri” talebini ileri sürüyor. Bu ise pratikte şu anlama gelecek: 14 yaşından küçük çocukları ve/veya yaşlı aile bireyleri olanlar, bunların bakımlarını üstlenmek için haftalık çalışma saatlerini bir süreliğine (en fazla 24 ay) 28 saate düşürebilecekler. Karşılığında ise kısmi ücret denkleştirilmesi olacak.
Ama işverenlere göre işçiler hala yeterince esnek değiller! İşçilerin talebine olumlu yanıt vermek yerine haftalık çalışma sürelerini ücret karşılığı olmadan 42 saate çıkarmak istiyorlar!”

DOĞUDA 35 SAAT TALEBİ

“Şüphesiz ki haftalık çalışma süreleriyle ilgili en mantıklı talep bütün emekçileri kapsayan genel bir indirime gidilmesi olacaktı. Örneğin tam ücret ve personel karşılığında 30 saatlik çalışma haftası. Ama Almanya’da bu talebi ileri sürmekten çok uzağız. Batı Almanya’da kağıt üzerinde haftalık 35 saat geçerli olsa da pratikte buna hiçbir işletmede uyulmadığı biliniyor.
Doğu Almanya’da ise durum çok daha kötü: Kâğıt üzerinde haftalık çalışma süreleri 38 saat iken ücretler ise batıya göre ortalama yüzde 25 daha düşük. Başka bir ülkede haksızlığın böylesi zor görünür! Bu nedenle Doğu Almanya’daki emekçi kardeşlerimiz yüzde 6 ücret zammının yanı sıra haftalık çalışma sürelerinin –tam ücret karşılığı- Batı ile aynı seviyeye çekilmesi talebi için de mücadele ediyorlar.

Doğulusu batılısı, kadını erkeği, yaşlısı genci ve göçmeni yerlisiyle Almanya işçi sınıfı tektir! 2003 yılında Doğu Almanyalı metal işçileri bu talep için mücadele etmişlerdi. Ama batıdan destek gelmeyince kazanamadılar, kaybeden ise tüm Almanya işçi sınıfı oldu. Bu kez aynı hataya düşmemek için yapılan uyarı grevlerinde Doğu Almanya’daki 35 saatlik çalışma haftası talebine destek verdiğimizi açıktan ortaya koymalı ve ülkenin doğusundaki işçi kardeşlerimizle dayanışma içinde olduğumuzu göstermeliyiz.”

BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

“Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu DİDF olarak, metal işçilerinin taleplerini destekliyoruz, bütün Türkiyeli emekçileri duyarlı olmaya ve eylemlere destek vermeye çağırıyoruz. Metal işçilerinin kazanımları Almanya’daki bütün emekçilerin kazanımı olacaktır. Yaşasın işçilerin birliği! Birlikte güçlüyüz!” (Köln/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Norveç sosyal demokrasisinde taciz krizi büyüyor

SONRAKİ HABER

Hacettepe Üniversitesindeki servis kısıtlamasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...