11 Ocak 2018 14:40

Norveç sosyal demokrasisinde taciz krizi büyüyor

Norveç İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Giske hakkındaki cinsel taciz iddialarının ardından görevinden alındı. Partideki seçmen kaybı sürüyor.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç İşçi Partisi (AP) 1924 yılından bu yana en kötü dönemini yaşıyor. Geçtiğimiz aralık ayının sonlarında AP Genel Başkan Yardımcısı Trond Giske hakkında gündeme gelen cinsel taciz iddiaları, sosyal demokrat eğilimli partide ciddi bir kriz yaşanmasına neden oldu. 

Norveç İşçi Partisi’nin eski Genel Başkanı, bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stolenberg’di. 

4 AYDA 300 BİN SEÇMEN KAYBETTİ

Son yapılan anketler AP’ye güvenlerini yitiren seçmen sayısının arttığı gösterdi. Buna göre AP, 120 gün önce partiye oy veren 314 bin 921 seçmenini kaybetti. Norveç Devlet Televizyonu NRK için yapılan anket, bugün seçim olsa AP’nin 1924’ten bu yana en kötü sonucu alacağına işaret ediyor. 

SEÇMENLERİN BİR KISMI SAĞA KAYIYOR

Yine anket sonucuna göre AP toplam oy oranında yüzde 20.1’lere inerek Sağ Parti’nin (H) de gerisine düştü. Ankete göre Sağ Parti 1.9 artışla yüzde 28.7 oy alarak oylarını en çok artıran parti. Sosyalist Sol Parti (SV) 1.2 artışla yüzde 8.3, RÖDT (Kızıl Parti) 1.2 artışla yüzde 2.9, Merkez Parti (Çiftçi Partisi) de yine 1.0 artışla yüzde 12 oranında oy almış görünüyor.  
Norveç’in en büyük partisi konumunda olan fakat  11 Eylül 2017 seçimlerinde yüzde 3.5 oranında gerileyerek kötü bir sonuç alan AP’nin, Genel Başkan Yardımcısı Trond Giske’nin iki dönem önce yaptığı Sanayi Bakanlığı görevi sırasında kadınlara cinsel tacizde bulunduğunun ortaya çıkması ise durumu parti için daha da kötüleştirdi. 

Tacizler, işyerinde cinsel şiddete karşı kadınların tacizcilerini ifşa ettiği ve ABD’de başlayarak yayılan “#MeToo/Ben de” kampanyasından sonra ortaya çıktı. 

TEPKİLER BÜYÜYÜNCE GÖREVDEN ALINDI

Taciz skandallarının Aralık ve Ocak aylarında peş peşe basına yansımasından sonra Trond Giske “hastalık izni”ne ayrıldı. Krizin daha da büyümesinden sonra ise geçen pazar günü genel başkan yardımcılığı görevinden alındı. AP şimdi Giske’nin yerine geçecek kişiyi belirlemeye çalışıyor. 

Anket sonuçları üzerine açıklama yapan AP’nin bir diğer başkan yardımcısı Hadia Tajik, partinin son haftalarda büyük zorluklar yaşadığını, eğitim, istihdam ve sağlık ile ilgili hedeflerini hayata geçirdiklerinde seçmenleri yeniden kazanacaklarını umut ettiklerini söyledi. 

AP Genel Başkanı Jonas Gahr Støre ise Norveç Haber Ajansı NTB’ye yaptığı açıklamada anket sonuçlarını “çok korkuç” diye nitelendirdi. Store, siyasi ve örgütsel sorunları çözmek için “çok çalışacakları”nı belirtti.
 

ÖNCEKİ HABER

AİHM, Yeni Evrensel’in kapatılmasını 17 yıl sonra görüşecek

SONRAKİ HABER

DİDF'ten Almanya'daki metal grevlerine dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...